Rumah Putih Biden baru sahaja mengeluarkan rangka kerja untuk mengawal selia kripto — inilah perkara di dalamnya

Presiden AS Joe Biden berjalan kaki dari Marine One ke White House selepas perjalanan dari Michigan, di Washington, AS, 14 September 2022.

Tom Brenner | Reuters

Rumah Putih Biden baru sahaja mengeluarkan rangka kerja pertamanya mengenai peraturan kripto di AS yang sepatutnya kelihatan seperti — termasuk cara industri perkhidmatan kewangan harus berkembang untuk menjadikan transaksi tanpa sempadan lebih mudah, dan cara membanteras penipuan dalam aset digital angkasa lepas.

Arahan baharu itu menyentuh otot pengawal selia sedia ada seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi, tetapi tiada siapa yang mewajibkan apa-apa lagi. Walau bagaimanapun, arahan yang telah lama ditunggu-tunggu dari Washington telah menarik perhatian kedua-dua industri kripto secara keseluruhan — dan pelabur dalam kelas aset baru ini.

Rangka kerja mengikut an perintah eksekutif yang dikeluarkan pada bulan Macdi mana Presiden Biden menyeru agensi persekutuan untuk mengkaji risiko dan faedah mata wang kripto dan mengeluarkan laporan rasmi mengenai penemuan mereka.

Selama enam bulan, agensi kerajaan telah berusaha untuk membangunkan rangka kerja dan cadangan dasar mereka sendiri untuk menangani setengah dozen keutamaan yang disenaraikan dalam perintah eksekutif: perlindungan pengguna dan pelabur; menggalakkan kestabilan kewangan; menentang kewangan haram; Kepimpinan AS dalam sistem kewangan global dan daya saing ekonomi; rangkuman kewangan; dan inovasi yang bertanggungjawab. Bersama-sama, pengesyoran ini terdiri daripada “pendekatan keseluruhan kerajaan” yang pertama untuk mengawal selia industri.

Brian Deese, Pengarah Majlis Ekonomi Negara dan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan berkata dalam satu kenyataan bahawa garis panduan baharu itu bertujuan untuk meletakkan negara sebagai peneraju dalam tadbir urus ekosistem aset digital di dalam dan luar negara.

Berikut ialah beberapa perkara penting daripada rangka kerja kripto baharu Rumah Putih.

Memerangi kewangan haram

Satu bahagian rangka kerja baharu Rumah Putih mengenai peraturan kripto memfokuskan pada penghapusan aktiviti haram dalam industri — dan langkah yang dicadangkan nampaknya mempunyai gigi sebenar.

“Presiden akan menilai sama ada akan meminta Kongres untuk meminda Akta Kerahsiaan Bank, statut anti-pemakluman dan undang-undang terhadap penghantaran wang tidak berlesen untuk digunakan secara eksplisit kepada penyedia perkhidmatan aset digital — termasuk pertukaran aset digital dan platform token tidak boleh kulat (NFT) ,” menurut lembaran fakta Rumah Putih.

Presiden juga sedang meninjau sama ada untuk mendesak Kongres menaikkan penalti bagi penghantaran wang tidak berlesen, serta berpotensi meminda statut persekutuan tertentu untuk membolehkan Jabatan Kehakiman mendakwa jenayah aset digital dalam mana-mana bidang kuasa di mana mangsa jenayah tersebut ditemui.

Dari segi langkah seterusnya, “Perbendaharaan akan melengkapkan penilaian risiko kewangan haram ke atas kewangan terpencar menjelang akhir Februari 2023 dan penilaian ke atas token tidak boleh difungible menjelang Julai 2023,” membaca helaian fakta.

Jenayah berleluasa dalam sektor aset digital. Lebih daripada $1 bilion dalam kripto telah hilang akibat penipuan sejak awal 2021, menurut penyelidikan daripada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan.

Bulan lalu, SEC berkata ia mengenakan bayaran kepada 11 orang untuk peranan mereka dalam mencipta dan mempromosikan piramid kripto palsu dan skim Ponzi yang mengumpul lebih daripada $300 juta daripada berjuta-juta pelabur runcit di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat. Sementara itu, pada bulan Februari, pegawai AS merampas bitcoin bernilai $3.6 bilion — rampasan terbesar mata wang kripto mereka pernah — berkaitan dengan penggodam pertukaran kripto Bitfinex 2016.

Satu jenis dolar digital baharu

Rangka kerja itu juga menunjukkan potensi “faedah yang ketara” daripada mata wang digital bank pusat AS, atau CBDC, yang boleh anda anggap sebagai bentuk digital dolar AS.

Pada masa ini, terdapat beberapa jenis dolar AS digital yang berbeza.

Duduk dalam akaun bank komersial di seluruh negara ialah dolar AS elektronik, yang sebahagiannya disokong oleh rizab, di bawah sistem yang dikenali sebagai perbankan rizab pecahan. Seperti namanya, bank memegang dalam rizabnya sebahagian kecil daripada liabiliti deposit bank. Memindahkan bentuk wang ini dari satu bank ke bank lain atau dari satu negara ke negara lain beroperasi pada landasan kewangan warisan.

Terdapat juga deretan stablecoin berpatok USD, termasuk Tether dan USD Coin. Walaupun pengkritik telah dipersoalkan sama ada tether mempunyai rizab dolar yang mencukupi untuk menyokong mata wangnya, ia kekal stablecoin terbesar di planet ini. USD Coin disokong oleh aset rizab sepenuhnya, boleh ditebus pada asas 1:1 untuk dolar AS, dan ditadbir oleh Centre, sebuah konsortium institusi kewangan terkawal. Ia juga agak mudah digunakan tidak kira di mana anda berada.

Kemudian terdapat dolar digital hipotesis yang akan diambil oleh Rizab Persekutuan terhadap CBDC. Ini pada asasnya hanyalah kembar digital dolar AS: Dikawal sepenuhnya, di bawah pihak berkuasa pusat, dan dengan kepercayaan dan sokongan penuh bank pusat negara.

“Satu dolar dalam bentuk CBDC ialah liabiliti bank pusat. Rizab Persekutuan perlu membayar balik kepada anda,” jelas Ronit Ghose, yang mengetuai aset fintech dan digital untuk Citi Global Insights.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell sebelum ini berkata insentif utama bagi AS untuk melancarkan mata wang digital bank pusatnya sendiri, atau CBDC, adalah untuk menghapuskan kes penggunaan syiling crypto di Amerika.

“Anda tidak memerlukan stablecoin; anda tidak memerlukan mata wang kripto, jika anda mempunyai mata wang AS digital,” kata Powell. “Saya fikir itu adalah salah satu hujah yang lebih kuat memihak kepadanya.”

Dalam rangka kerja baharu Rumah Putih, ia menunjukkan fakta bahawa CBDC AS boleh mendayakan sistem pembayaran yang “lebih cekap, menyediakan asas untuk inovasi teknologi selanjutnya, memudahkan urus niaga rentas sempadan yang lebih pantas dan mampan alam sekitar.”

“Ia boleh menggalakkan rangkuman kewangan dan ekuiti dengan membolehkan akses untuk kumpulan pengguna yang luas,” sambung laporan itu.

Untuk itu, pentadbiran menggesa Fed untuk meneruskan penyelidikan, eksperimen dan penilaian CBDC yang sedang berjalan.

Senator Lummis mengenai Rang Undang-Undang Pemantauan Kripto, dan mengapa stablecoin perlu disokong oleh aset keras

Menjaga kestabilan kewangan

Bank pusat dan penggubal undang-undang AS telah bertahun-tahun merungut kebangkitan stablecoin, subset khusus mata wang kripto yang mempunyai nilai yang dipatok pada aset dunia sebenar, seperti mata wang fiat seperti dolar AS atau komoditi seperti emas.

Token digital bukan kerajaan ini semakin digunakan dalam urus niaga domestik dan antarabangsa, yang menakutkan bagi bank pusat kerana mereka tidak mempunyai hak untuk bersuara tentang cara ruang ini dikawal.

Pada bulan Mei, kejatuhan TerraUSD, salah satu projek stablecoin berpatok dolar AS yang paling popular, menelan belanja pelabur berpuluh bilion dolar kerana mereka menarik diri dalam keadaan panik bahawa sesetengah orang telah dibandingkan dengan menjalankan bank. Pembelian meluas – dan PSA awam — daripada institusi kewangan yang dihormati meminjamkan kredibiliti kepada projek itu, seterusnya memacu naratif bahawa semuanya adalah sah.

Ledakan projek stablecoin ini membawa kepada satu siri insolvensi yang memadamkan hampir $600 bilion kekayaan, menurut Rumah Putih.

“Aset digital dan sistem kewangan arus perdana semakin saling berkait, mewujudkan saluran untuk pergolakan mempunyai kesan limpahan,” menurut lembaran fakta Rumah Putih.

Rangka kerja ini meneruskan untuk memilih stablecoin, memberi amaran bahawa mereka boleh mencipta larian yang mengganggu jika tidak dipasangkan dengan peraturan yang sesuai.

Untuk menjadikan stablecoin “lebih selamat,” pentadbiran berkata Perbendaharaan akan “bekerjasama dengan institusi kewangan untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk mengenal pasti dan mengurangkan kelemahan siber dengan berkongsi maklumat dan mempromosikan pelbagai set data dan alat analisis, serta bekerjasama dengan agensi lain untuk “mengenal pasti, menjejak dan menganalisis risiko strategik yang muncul yang berkaitan dengan pasaran aset digital.”

Usaha itu juga akan berlaku bersama sekutu antarabangsa, termasuk Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi dan Lembaga Kestabilan Kewangan.

Dua pakar crypto mengatakan gabungan rangkaian Ethereum adalah penting untuk masa depan mata wang

We want to thank the author of this article for this outstanding material

Rumah Putih Biden baru sahaja mengeluarkan rangka kerja untuk mengawal selia kripto — inilah perkara di dalamnya


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/