Rumah Putih mempertimbangkan ulasan keselamatan negara ke dalam usaha Elon Musk

Rumah Putih sedang mempertimbangkan sama ada untuk menundukkan beberapa usaha perniagaan Elon Musk kepada semakan keselamatan negara, termasuk cadangan pemerolehan Twitter dan syarikat internet satelitnya Starlink, menurut satu laporan.

Bloomberg menulis pada hari Jumaat bahawa pegawai pentadbiran Biden bimbang dengan ketua eksekutif Tesla bercadang untuk membeli Twitter dalam perjanjian yang dibiayai sebahagian oleh pelabur bukan AS dan baru-baru ini ancaman untuk menarik palam pada perkhidmatan Starlink ke Ukraineserta penerbitan siri tweet mengandungi cadangan berhubung konflik Ukraine yang menguntungkan rejim Putin.

Laporan itu berkata pegawai AS bimbang dengan rancangan Musk untuk membeli Twitter dengan sokongan kewangan pelabur bukan AS, termasuk: pelabur Arab Saudi Putera Alwaleed bin Talal Al Saud; Qatar Holding, yang merupakan sebahagian daripada Pihak Berkuasa Pelaburan Qatar; dan Binance, bursa mata wang kripto terbesar di dunia, yang syarikat induknya berdaftar di Kepulauan Cayman. Pada masa itu, sokongan kewangan pelabur bersama Musk bernilai kira-kira $7bn.

Musk sedang berusaha untuk menyelesaikan cadangan pemerolehan $44bn Twitter menjelang tarikh akhir yang ditetapkan mahkamah pada 28 Oktober, selepas itu dia berdepan ancaman tindakan undang-undang daripada platform media sosial untuk memaksanya menutup perjanjian itu.

Bloomberg menulis bahawa satu jalan tersedia untuk pentadbiran Biden untuk menyiasat usaha Musk ialah Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS), yang boleh menyemak perjanjian perniagaan dan mengesyorkan presiden menggantung atau menyekat transaksi.

Sebagai tindak balas, Elon Musk menandai tweet pada hari Jumaat yang memetik laporan Bloomberg dan berkata ia akan menjadi “histeria jika kerajaan menghalang Elon daripada membayar lebih untuk Twitter”. Musk membalas dengan emoji ketawa dan 100 emoji, menunjukkan sokongan untuk siaran itu.

Ia akan menjadi histeria jika kerajaan menghalang Elon daripada membayar lebih untuk Twitter 😂

— Nik “The Carny” Lentz (@NikLentz) 21 Oktober 2022

Tidak jelas atas dasar apa Starlink, sebahagian daripada perniagaan roket Space X Musk, akan diteliti oleh jawatankuasa itu.

Pada hari Sabtu, Elon Musk mengumumkan SpaceX akan terus membayar perkhidmatan internet Starlink di Ukraine, sehari selepas mencadangkan dia tidak boleh terus membiayai projek itu, yang katanya kerugian kira-kira $20 juta sebulan. Starlink, yang beroperasi melalui buruj 3,000 satelit kecil di orbit Bumi rendah, telah menjadi penghubung komunikasi utama untuk tentera Ukraine dalam perjuangannya untuk menangkis pencerobohan Rusia. Kini terdapat kira-kira 25,000 terminal darat Starlink di Ukraine, menurut Musk.

Musk mencemaskan kerajaan di Kyiv bulan ini apabila dia menerbitkan tinjauan pendapat Twitter mengenai masa depan negara itu, dengan pilihan termasuk memformalkan pengilhakan Crimea oleh Rusia. Sebagai tindak balas, presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy, tweeted: “@elonmusk mana yang anda lebih suka?” dan menawarkan dua respons: Musk yang menyokong Ukraine, atau yang menyokong Rusia.

Perbendaharaan AS berkata: “CFIUS komited untuk mengambil semua tindakan yang perlu dalam kuasanya untuk melindungi keselamatan negara AS. Selaras dengan undang-undang dan amalan, CFIUS tidak mengulas secara terbuka mengenai urus niaga yang mungkin disemak atau tidak.”

Howard Fischer, rakan kongsi di firma guaman New York, Moses & Singer, berkata dia tidak menjangka siasatan CFIUS akan menghalang perjanjian Twitter.

“Saya ragu-ragu bahawa semakan CFIUS akan digunakan untuk menghentikan atau menjeda perjanjian itu dengan ketara,” katanya. “Musk akan berhujah bahawa dia dihukum kerana ucapannya, bukan kehadiran pelabur asing dalam perjanjian itu, terutamanya memandangkan saiz pelaburan asing yang dilaporkan lebih kecil.”

Elon Musk telah dihubungi untuk mengulas.We would love to thank the author of this post for this incredible material

Rumah Putih mempertimbangkan ulasan keselamatan negara ke dalam usaha Elon Musk


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/