Rumah Putih mengatakan AS cukup kuat untuk mengelakkan kemelesetan tetapi Jeff Bezos dan Elon Musk berpendapat sudah terlambat

Hampir setiap CEO menjangkakan kemelesetan akan melanda AS dalam tempoh 12 hingga 18 bulan akan datang. Elon Musk dan Jeff Bezos berkata sudah terlambat untuk mengelakkannya.

Brian Deese, penasihat ekonomi tertinggi kepada Presiden Joe Biden, berpendapat ekonomi AS mempunyai “kekuatan dan daya tahan” yang cukup untuk melindunginya daripada kemelesetan, dia memberitahu Masa kewangan hujung minggu ini.

Deese, pengarah Majlis Ekonomi Negara Rumah Putih, memberitahu akhbar British:

“Jika kita melihat di mana Amerika Syarikat berada, dua perkara adalah jelas. Salah satunya ialah kita mempunyai tahap kekuatan dan daya tahan dalam pasaran buruh dan kunci kira-kira isi rumah dan dalam pelaburan perniagaan. Itu terus memajukan ekonomi kita ke hadapan, dan itu sangat penting

“Yang kedua ialah kita berada dalam kedudukan yang lebih kukuh daripada … terus terang, mana-mana negara lain untuk mengharungi peralihan ini tanpa perlu melepaskan keuntungan tersebut.”

Amaran kemelesetan berlimpah

Komen beliau sangat berbeza dengan amaran dan aduan daripada CEO, pakar ekonomi terkemuka dan lain-lain bahawa AS sedang menuju ke arah kemelesetan.

Tesla Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mencadangkan minggu ini bahawa AS sudah pun mengalami kemelesetan—dan ia boleh bertahan sehingga musim bunga 2024.

Amazon pengasas Jeff Bezos membunyikan penggera kepada ekonomi minggu ini, juga, memberi amaran kepada orang ramai untuk “menurun” di tengah-tengah inflasi yang tinggi dan ketidaktentuan pasaran saham yang berterusan.

Sementara itu, 98% CEO sedang bersedia untuk kemelesetan AS dalam 12 hingga 18 bulan akan datang, menurut kaji selidik Measure of CEO Confidence yang dikeluarkan baru-baru ini oleh Lembaga Persidangan.

Barry Sternlicht, CEO jutawan Starwood Capital Group, meneruskannya minggu ini dalam sebuah temu bual dengan rezeki. Dia mengkritik Fed kerana menggunakan “data lama” untuk menyerang ekonomi dengan kenaikan kadar faedah yang tidak perlu dan berhujah bahawa ekonomi “berjaya” apabila kos pinjaman melambung tinggi—bermakna kemelesetan kini tidak dapat dielakkan. Lebih-lebih lagi, katanya, Pengerusi Fed Jerome Powell dan “kumpulan orang gila”nya memusnahkan kepercayaan terhadap kapitalisme dan membawa Amerika ke arah “kekacauan sosial.”

Ken Griffin, Ketua Pegawai Eksekutif dana lindung nilai Citadel, juga telah memberi amaran tentang kesan yang lebih mendalam yang boleh ditimbulkan oleh kemelesetan. Satu sejurus selepas wabak, dia berhujahboleh menyebabkan ramai rakyat Amerika mempercayai impian Amerika telah berakhir.

“Untuk menganggur dua kali dalam tempoh yang singkat, kemerosotan kemahiran kerja, pengalaman kerjaya, kegelinciran kepada aspirasi masa depan, kepercayaan bahawa impian Amerika tidak dapat dicapai-impak budaya dan ketara itu benar-benar menghancurkan,” kata Griffin di CNBC Menyampaikan Alpha pelabur Sidang kemuncak bulan ini.

Sementara itu, ahli ekonomi Nouriel Roubini, percaya kemelesetan akan melanda AS menjelang akhir tahun—dan ia akan “teruk, panjang, dan hodoh.”

Di tengah-tengah amaran sedemikian, mesej optimistik dari Rumah Putih boleh membingungkan. Minggu lepas, Biden memberitahu pemberita“Ekonomi kita kukuh seperti neraka.”

Menangani aduan mengenai dolar yang kukuh menjejaskan ekonomi lain, beliau menjawab, “Masalahnya ialah kekurangan pertumbuhan ekonomi dan dasar yang kukuh di negara lain.”

Biden mengakui kemungkinan kemelesetan dalam temu bual CNN awal bulan ini, berkata, “Saya tidak fikir akan berlaku kemelesetan. Jika ya, ia akan menjadi sedikit kemelesetan. Maksudnya, kita akan turun sedikit.” Dia menambah kemudian, “Ia mungkin. Lihat, ia mungkin. Saya tidak menjangkakannya.”

Daftar untuk Ciri Keberuntungan senarai e-mel supaya anda tidak terlepas ciri terbesar kami, temu bual eksklusif dan penyiasatan.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible content

Rumah Putih mengatakan AS cukup kuat untuk mengelakkan kemelesetan tetapi Jeff Bezos dan Elon Musk berpendapat sudah terlambat


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/