Rundingan untuk mengelakkan mogok kereta api AS yang melumpuhkan diteruskan semalaman

Dua kesatuan kereta api, mewakili lebih 50,000 jurutera dan konduktor yang membentuk krew dua orang yang membuat kereta api berjalan, mengancam mogok kereta api pertama dalam 30 tahun setakat 12:01 pagi ET Jumaat. Pemimpin kesatuan dan perunding buruh kereta api bermula mesyuarat dengan Setiausaha Buruh Marty Walsh di pejabatnya di Washington, DC, pada 9 pagi ET pada hari Rabu.

Rundingan itu masih dijalankan 18 jam kemudian pada 3 pagi ET Khamis, jurucakap Jabatan Buruh memberitahu CNN.

Setiausaha akhbar White House Karine Jean-Pierre memberitahu pemberita di Air Force One pada hari Rabu bahawa “semua pihak perlu kekal di meja, berunding dengan niat baik untuk menyelesaikan isu tertunggak dan mencapai persetujuan. Penutupan sistem rel kargo kami tidak boleh diterima. hasil untuk ekonomi kita dan rakyat Amerika, dan semua pihak mesti berusaha untuk mengelakkan perkara itu.”

Jabatan Tenaga Kerja meminta kedua-dua pihak pengurusan dan buruh tidak mengulas mengenai keadaan rundingan itu, dan kedua-duanya tidak menjawab permintaan untuk komen.

Hampir 30% kargo negara bergerak di landasan kereta api negara. Banyak sektor penting — termasuk penapisan minyak, pertanian, auto dan pembuatan lain, serta import barangan pengguna — bergantung pada landasan kereta api untuk beroperasi. Walaupun mogok pendek akan mempunyai kesan terhad, ahli ekonomi berkata mogok yang berlangsung selama seminggu atau lebih mungkin berlaku akibat ekonomi yang teruk.

Kereta api mengumumkan Jumaat lalu bahawa mereka telah berhenti menerima penghantaran bahan berbahaya, termasuk baja, serta bahan berkaitan keselamatan, kerana kebimbangan bahawa kereta api akan berhenti serta-merta di mana sahaja mereka berada sebaik mogok bermula. Pada hari Rabu ramai yang berhenti menerima penghantaran produk pertanian.

Ahli-ahli Kesatuan Pasifik (UNP) kru kereta api telah dimaklumkan oleh landasan kereta api lewat hari Selasa bahawa jika mereka berada di tengah-tengah perjalanan apabila mogok bermula pada 12:01 pagi EST Jumaat, mereka harus meletakkan kereta dan mengamankan kereta mereka dan menunggu pengangkutan.
Kereta api barang Norfolk Selatan (NSC) sedang merancang untuk menggunakan kakitangan pengurusan untuk mengendalikan bilangan kereta api yang terhad sekiranya berlaku mogok pada hari Jumaat. Itu boleh membenarkan bahan kritikal sampai ke destinasi mereka, seperti klorin kepada loji rawatan air.

“Kami akan mempunyai beberapa keupayaan. Bukan keupayaan yang sangat baik, tetapi kami akan mempunyai beberapa jika ia berkaitan dengan itu,” kata jurucakap Norfolk Southern Connor Spielmaker kepada CNN Business Rabu. “Bagaimana kami akan menggunakannya masih dalam perancangan.”

Spielmaker berkata pihak kereta api masih berharap untuk mencapai perjanjian dengan kesatuan sekerja dan mengelakkan situasi sedemikian. Kereta api kargo CSX, BNSF dan Union Pacific enggan menyatakan sama ada mereka akan menggunakan pekerja pengurusan untuk mengendalikan kereta api sekiranya berlaku mogok.

Ancaman mogok boleh mengganggu perjalanan ke seluruh negara. Banyak kereta api Amtrak dan komuter tempatan bergerak di atas kereta api yang dimiliki oleh syarikat pengangkutan. Jika jurutera mogok meletakkan laluan trans mid mereka pada pagi Jumaat, perjalanan ulang-alik boleh terganggu. Amtrak pada hari Rabu berkata ia membatalkan semua kereta api jarak jauh mulai Khamis, dan ia mengumumkan 10 laluan tambahan akan ditutup petang Khamis. Amtrak berkata kelewatan atau pembatalan tambahan adalah mungkin.

Ancaman mogok menyebabkan Rumah Putih di bawah tekanan

Usaha untuk mengelak mogok adalah ujian utama Presiden Joe Biden dan dia rumah Putih, yang telah meletakkan dirinya sebagai salah satu pentadbiran paling pro-buruh yang pernah ada. Pada masa yang sama, ia juga mahu mengelak sebarang potensi kejutan kepada ekonomi, terutamanya dengan pilihan raya separuh penggal hanya tujuh minggu lagi.
Pekerja kereta api dikawal oleh undang-undang buruh yang berbeza daripada kebanyakan pekerja, undang-undang yang mengehadkan kebebasan mereka untuk mogok dan membenarkan lebih banyak campur tangan kerajaan. Pada Julai Biden mengeluarkan perintah itu menghalang mogok pada masa itu dan mewujudkan panel, dikenali sebagai Lembaga Kecemasan Presiden (PEB), untuk cuba mencari penyelesaian kepada pertikaian itu. Ia juga mengenakan tempoh bertenang selama 60 hari di mana kesatuan sekerja tidak boleh mogok dan pihak pengurusan tidak boleh mengunci pekerja.
Tetapi Biden tidak boleh mengarahkan rel untuk terus beroperasi sebaik sahaja tempoh bertenang berakhir Jumaat. Hanya Kongres boleh bertindak untuk mengekalkan pekerja di tempat kerja jika tiada perjanjian. Senator Richard Durbin, ahli kedudukan kedua tertinggi kepimpinan Senat Demokrat, memberitahu CNN minggu ini bahawa tindakan Kongres tidak mungkin, walaupun kumpulan perniagaan menyeru Kongres untuk bertindak. Senat sedang berehat pada hari Jumaat, dan ramai ahli Kongres terbang ke London untuk menghadirinya pengebumian Ratu Elizabeth.

Bergaduh bukan kerana upah

Pengesyoran PEB menyeru agar pekerja mendapat kenaikan gaji 14% serta-merta, ditambah gaji balik sejak 2020. Ia juga meminta kenaikan gaji sebanyak 24% sepanjang tempoh kontrak lima tahun dari 2020 hingga 2024, dan bonus tunai sebanyak $1,000 setahun.

Tetapi ia tidak menangani kekurangan kakitangan dan peraturan penjadualan yang telah menjadi titik penting dalam pertikaian itu. Kesatuan jurutera dan konduktor berkata, landasan kereta api memerlukan anggota mereka “sedang berjaga” dan bersedia melaporkan diri untuk bekerja dalam notis singkat sekerap tujuh hari seminggu. Kepimpinan kedua-dua kesatuan itu berkata ahli mereka tidak akan menerima kontrak tanpa perubahan kepada peraturan kerja tersebut.

Terdapat lebih 50,000 ahli kesatuan sekerja lain di landasan kereta api yang menyelenggara landasan, mengendalikan isyarat, menghantar kereta api dan bekerja sebagai mekanik, antara pekerjaan lain. Tetapi mereka tidak tertakluk kepada peraturan kerja yang sama, dan kesatuan sekerja tersebut telah menerima tawaran tentatif dengan landasan kereta api berdasarkan cadangan PEB.

Salah satu kesatuan itu, Machinists, mengumumkan hari Rabu bahawa ahli-ahlinya mengundi untuk menolak perjanjian buruh tentatifnya. Terdapat kira-kira 5,000 ahli kesatuan di landasan kereta api yang bekerja sebagai juru mesin lokomotif, mekanik peralatan trek dan kakitangan penyelenggaraan kemudahan.

Penolakan mereka terhadap kontrak yang dicadangkan bukanlah kemunduran serta-merta dalam usaha mengelak mogok itu. Kesatuan itu berkata ia tidak akan melancarkan mogok sebelum akhir bulan ini, kerana ia cuba mencapai perubahan dalam perjanjian tentatif yang akan diterima oleh ahlinya. Tetapi ia adalah petanda kerumitan yang dihadapi oleh landasan kereta api dalam mencapai perjanjian dengan sedozen kesatuan yang berbeza yang juga boleh diterima untuk menjadi ahli pangkat dan fail.

Dua kesatuan lain, Brotherhood of Railway Carmen dan Kesatuan Komunikasi Pengangkutan, yang antara mereka mempunyai 11,000 ahli, telah mengesahkan perjanjian pada hari Rabu.

— Matt McFarland dari CNN, Ali Zaslav, Kate Sullivan, Phil Mattingly, Maegan Vazquez dan Andrew Millman menyumbang kepada laporan ini

We would love to thank the writer of this post for this amazing content

Rundingan untuk mengelakkan mogok kereta api AS yang melumpuhkan diteruskan semalaman


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/