Rusia mengelak lalai sekali lagi apabila pembayaran bon $447 juta dolar diteruskan walaupun selepas menyekat akaun pusat penjelasan

  • Rusia mengelak kemungkiran kerana salah satu pembayaran bon dalam denominasi dolarnya telah diluluskan pada hari Khamis.
  • JPMorgan, bank koresponden asing Rusia, memproses pembayaran, kata sumber kepada Insider.
  • Minggu lalu, Clearstream menyekat Rusia daripada National Settlement Depository, yang menerima pembayaran bon asing.

Rusia sekali lagi mengelak kemungkiran bon pada Khamis selepas kira-kira $447 juta pembayaran untuk hutang dalam denominasi dolar telah dilalui.

JPMorgan, yang merupakan bank koresponden asing Rusia, memproses pembayaran itu selepas menyemak dengan pihak berkuasa AS, kata orang yang biasa dengan perkara itu kepada Insider. JPMorgan enggan mengulas.

Pemegang bon kini boleh mengharapkan untuk menerima $87.5 juta dalam bentuk kupon dan $359 juta dalam pembayaran prinsipal.

Bagaimanapun, sekatan Barat yang dikenakan ke atas Rusia berikutan pencerobohannya ke atas Ukraine bermakna wang hanya mengalir perlahan-lahan melalui sistem, ketika bank meminta kelulusan daripada Perbendaharaan AS untuk memproses dana.

Rusia setakat ini mengekalkan pembayaran bon denominasi mata wang asingnya, walaupun agensi penarafan utama mengatakan pada awal Mac bahawa kemungkiran hutang adalah berkemungkinan besar.

Kali terakhir negara itu ingkar sepenuhnya pada bon asingnya pada 1918, apabila revolusioner komunis enggan membayar hutang Tsar.

Pembayaran itu dibuat walaupun keupayaan kerajaan untuk membayar hutang asingnya diragui minggu lalu apabila Clearstream, sebuah syarikat yang menyelesaikan pembayaran antarabangsa, menyekat akaun Depositori Penyelesaian Nasional Rusia.

Soalan lanjut ditanya apabila Rusia menawarkan untuk membeli balik bon $2 bilion, yang matang pada 4 April, dalam rubel.

Bagaimanapun, Kementerian Kewangan kemudian dijelaskan bahawa ia telah menawarkan untuk membayar dalam rubel untuk memastikan wang itu sampai kepada pemegang bon domestik. Bloomberg melaporkan bahawa pemegang asing akan menerima dolar.

Komitmen Rusia untuk membuat pembayaran asingnya telah mengejutkan beberapa penganalisis. Negara ini telah pun dibekukan daripada pasaran modal global, yang merupakan hukuman tradisional yang dikenakan kepada kerajaan yang mungkir hutang mereka.

“Adalah jelas bahawa kerajaan tidak mahu lalai pada masa ini,” kata Althea Spinozzi, pakar strategi pendapatan tetap kanan di Saxo Bank, kepada Insider.

“Rusia mahu mengekalkan keupayaan, mahu terus mengekalkan profil kredit yang baik kerana apabila ia boleh mengakses pasaran antarabangsa sekali lagi ia mahu secara fizikal mempunyai hubungan yang baik dengan pelabur,” katanya.

Pelabur akan memantau dengan teliti pembayaran matang bon $2 bilion yang akan datang pada 4 April. Kerajaan kemudiannya mesti membuat lebih lanjut Bayaran bernilai $1.9 bilion sebelum akhir tahun.

Bank pusat Rusia telah berebut-rebut untuk mengekalkan ekonomi sejak perang di Ukraine bermula. Ia menggandakan kadar faedah pada Februari dan mengehadkan warga asing daripada memindahkan wang, antara langkah lain.

Baca lebih lanjut: Pengasas pembekal ETF komoditi yang menguruskan lebih $1.5 bilion berkongsi pandangannya untuk 8 aset yang telah mengalami gangguan rantaian bekalan utama dan harga yang meningkat semasa krisis Ukraine

We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome material

Rusia mengelak lalai sekali lagi apabila pembayaran bon $447 juta dolar diteruskan walaupun selepas menyekat akaun pusat penjelasan


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/