Rusia Meningkat Kenaikan Bitcoin Semasa Ia Berfikir Menggunakan Cryptos Untuk Transaksi Antarabangsa

Iklan

&nbsp &nbsp

Kementerian kewangan Rusia sedang mempertimbangkan kemungkinan menggunakan mata wang kripto seperti Bitcoin dalam menjalankan pembayaran antarabangsa. Menurut laporan Jumaat oleh Interfax, perbincangan tersebut sedang diadakan dalam usaha untuk menghidupkan semula perniagaan Rusia dengan rakan kongsi antarabangsa memandangkan keupayaannya untuk menggunakan infrastruktur pembayaran tradisional pada masa ini adalah terhad.

“Isu menggunakan mata wang digital seperti transaksi tukar barang untuk penyelesaian antarabangsa sedang dibincangkan secara aktif.” Kata Ivan Chebeskov, pengarah jabatan dasar kewangan Kementerian Kewangan semasa platform perbincangan United Russia. “Jika mata wang digital diiktiraf sebagai harta, pada dasarnya, dalam rangka urus niaga tukar barang dengan mata wang digital sedemikian, adalah mungkin untuk menjalankan operasi ke atas aktiviti ekonomi asing.”

Berikutan pencerobohan Ukraine awal tahun ini yang menandakan peningkatan tajam perang Rusia-Ukraine, Rusia telah ditampar dengan sekatan daripada negara-negara bersekutu NATO. Selain larangan perjalanan dan pembekuan aset, AS, EU, dan sekutu lain menyamakan senarai sekatan kewangan termasuk memotong bank utama Rusia dari Swift dan menghentikan import dari Rusia secara berperingkat. Semua ini bertujuan untuk melumpuhkan Kremlin dalam usaha untuk meminta Putin menghentikan pencerobohan.

Sebagai tindak balas kepada langkah-langkah ini, Rusia telah beransur-ansur menyatakan minat dalam menggunakan mata wang kripto untuk menjalankan urus niaga antarabangsa, walaupun antagonisnya mendahului langkah-langkah yang bertujuan untuk menyekat penggunaannya oleh negara. “Topik ini sedang dibincangkan dan, nampaknya saya, patut diberi perhatian, memandangkan kami mempunyai kemungkinan terhad untuk penyelesaian dalam infrastruktur pembayaran tradisional yang klasik,” tambah pegawai itu.

Pada bulan Mac, Pavel Zalvany, seorang penggubal undang-undang kanan di negara itu menyatakan bahawa Rusia sedang mempertimbangkan untuk menerima Bitcoin atau mata wang tempatan untuk eksport minyak dan gas dari negara “mesra”. Sebaliknya, negara “tidak mesra” hanya dibenarkan membeli eksport tenaga dalam Ruble. Pada masa itu, Encik Zalvany yang mengetuai Duma negeri negara itu berkata bahawa negara itu telah meneroka cara alternatif untuk menyelesaikan pembayaran antarabangsa, dengan mata wang kripto menjadi keutamaan.

Iklan

&nbsp &nbsp

Walaupun menggunakan mata wang kripto untuk penempatan antarabangsa mungkin memberi manfaat kepada Rusia memandangkan kebanyakannya dianggap sebagai aset pertumbuhan tinggi, pakar telah memberi amaran bahawa terdapat risiko. Untuk satu, Bitcoin sangat tidak menentu dan boleh menimbulkan cabaran dalam perdagangan mata wang tradisional gas asli seperti Euro dan dolar AS masih sangat stabil.

China, salah satu sekutu terdekat dengan Rusia telah mengalami kekusutan sendiri dengan mata wang kripto, terutamanya Bitcoin yang jelas mengehadkan penerimaannya terhadap Bitcoin untuk pembayaran. Negara-negara lain juga mungkin menolak cadangan Rusia untuk menggunakan mata wang kripto kerana takut akan tindakan balas oleh masyarakat antarabangsa.

We would like to thank the writer of this article for this awesome web content

Rusia Meningkat Kenaikan Bitcoin Semasa Ia Berfikir Menggunakan Cryptos Untuk Transaksi Antarabangsa


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/