Saham Adobe telah diselar kerana membelanjakan $20 bilion pada Figma. Tetapi ia kini memiliki sebuah syarikat yang jarang ditemui.

Adobe mengatasi jangkaan hasil dan keuntungan, dan pada hari yang sama mengumumkan ia akan memperoleh saingan yang lebih kecil tetapi berkembang lebih cepat dalam alat kerjasama reka bentuk dalam talian. Pasaran saham memberi ganjaran kepada syarikat itu dengan menolak sahamnya ADBE,
-3.12%
ke tahap terendah dalam tempoh hampir tiga tahun.

Pelabur menghukum syarikat itu bukan kerana laporan pendapatannya, dikeluarkan Khamis, tetapi kerana penghinaan mereka terhadap perjanjian Figma. Khususnya, harga perjanjian itu.

Baca: Pelabur yang gugup menyelar tawaran teknologi. Lihat sahaja Adobe.

Dalam urus niaga separuh tunai dan separuh saham bernilai $20 bilion, Figma menjadi perjanjian SaaS berskala awan berbilang tertinggi yang pernah dilakukan. Anggaran pendapatan $400 juta untuk semua tahun 2022 menandakan perjanjian ini sekitar 50 kali ganda hasil tahun ini dalam apa yang saya percaya sebagai perisian kedua terbesar sebagai perjanjian perkhidmatan dalam sejarah.

Dalam pasaran ini, di mana pertumbuhan adalah persona non grata, pasaran menganggap perjanjian ini sebagai jambatan terlalu jauh. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, pasaran mungkin mendapat kesilapan ini.

Figma adalah antara syarikat yang paling pesat berkembang

Jika anda tidak biasa dengan Figma, ia adalah syarikat yang hangat, disokong usaha niaga (sebelum Khamis) yang menjadikan alatan kerjasama digunakan untuk pengalaman digital. Walaupun Figma diasaskan pada 2011, lima tahun pertama dihabiskan untuk mencuba untuk mendapatkan produk. Syarikat itu mencetak pendapatan dolar pertamanya pada 2017 dan akan mencecah $400 juta dalam hasil berulang tahunan (ARR) pada 2022.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan ekonomi SaaS, mencapai $400 juta dalam hasil berulang dalam masa lebih 10 tahun adalah luar biasa. Walau bagaimanapun, berbuat demikian lima tahun dari dolar pertama hasil adalah lebih mengagumkan.

Sebagai rujukan, purata syarikat SaaS berskala awan mencatatkan pendapatan $10 juta selepas kira-kira 4.5 tahun, menurut Bukit Kimchi. Dalam kajian yang sama, menilai lebih daripada 72 syarikat SaaS yang mencapai $100 juta, hanya lapan yang melakukannya dalam masa kurang daripada lima tahun daripada dolar pertama – dan itu adalah tepat $100 juta. Kebanyakannya mengambil masa lima hingga 10 tahun untuk mencapai $100 juta, dan nama terkenal seperti DocuSign DOCU,
-6.14%,
COUP rampasan kuasa,
-4.28%,
RingCentral RNG,
-5.34%
dan Five9 FIVN,
-4.22%
mengambil masa 10 hingga 15 tahun.

Di sebalik pertumbuhan pantasnya, syarikat itu juga menunjukkan prestasi yang sepatutnya dipuji oleh sekurang-kurangnya pelabur yang paling bijak. Kadar pengekalan pelanggan bersih 150%, margin kasar 90%, pertumbuhan organik yang tinggi dan aliran tunai operasi yang positif menjadikannya lebih daripada apa yang pelabur inginkan dalam syarikat hari ini. Adobe sudah berkembang dalam dua digit, bermain dalam pasaran yang menarik, menggabungkan ARR dan, pada ketika ini, telah menyaksikan kepelbagaiannya turun dari paras tertingginya.

Ia juga patut dipertimbangkan bagaimana Figma boleh mendapat manfaat daripada kedudukan pasaran Adobe yang kukuh, portfolio produk yang diketahui dan saluran yang ditentukan, dan strategi pergi ke pasaran untuk mempercepatkan pertumbuhannya dalam ruang ini dengan jumlah pasaran boleh ditangani kira-kira $16.5 bilion.

Syarikat yang jarang ditemui masih jarang berlaku

Mungkin kedengarannya seolah-olah saya tertumpu pada perjanjian ini. Saya mahu jelas bahawa saya tidak. Sekurang-kurangnya belum lagi.

Walau bagaimanapun, fikiran sarang pasaran kadang-kadang agak membingungkan, dan terdapat cerita yang dipacu data di sini yang membenarkan keputusan Adobe untuk membeli Figma pada harga yang begitu tinggi. Malangnya, kita tidak akan tahu dengan pasti selama lima atau 10 tahun. Pelabur mungkin tidak menyukainya, tetapi jangka hayat Adobe bergantung pada operasi dengan mengambil kira jangka panjang.

Ekonomi yang sukar atau tidak, syarikat yang jarang ditemui masih jarang berlaku, dan Figma sedang merentasi keadaan pasaran dan menyampaikan pertumbuhan dalam pasaran yang besar, menarik Adobe pada harga yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Mungkin lebih tinggi daripada yang sepatutnya, atau boleh dibayar.

Walau bagaimanapun, berdasarkan pertumbuhan hasil yang pesat, pengekalan dolar bersih yang kukuh, kadar pertumbuhan 100% pada 2022, margin yang besar dan sinergi yang jelas merentas portfolio Adobe, mungkin Adobe yang mempunyai ketawa terakhir untuk yang satu ini.

Daniel Newman ialah penganalisis utama diPenyelidikan Futurum, yang menyediakan atau telah menyediakan penyelidikan, analisis, nasihat atau perundingan kepada Adobe, Five9 dan berpuluh-puluh syarikat teknologi lain. Baik dia mahupun firmanya tidak memegang sebarang jawatan ekuiti dalam syarikat yang disebut. Ikuti dia di Twitter@danielnewmanUV.We would love to give thanks to the author of this short article for this remarkable material

Saham Adobe telah diselar kerana membelanjakan $20 bilion pada Figma. Tetapi ia kini memiliki sebuah syarikat yang jarang ditemui.


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/