Saham AS bergelut untuk mendapatkan hala tuju kerana keuntungan pembukaan gagal walaupun data tahan lama yang kukuh

Saham AS bergelut untuk arah petang Isnin, didagangkan hampir tidak berubah, kerana pelabur menimbang data yang lebih kukuh daripada jangkaan pada pesanan barangan tahan lama berbanding jangkaan ekonomi yang perlahan yang boleh mengehadkan magnitud kenaikan kadar Rizab Persekutuan.

Apa yang sedang berlaku
 • Purata Perindustrian Dow Jones DJIA
  hampir tidak berubah pada 31,503.

 • S&P 500 SPX
  turun 4 mata, atau 0.1%, pada 3,907.

 • Nasdaq Composite COMP
  susut 71 mata, atau 0.6%, pada 11,537.

Minggu lalu, S&P 500 melonjak 6% untuk mengatasi kerugian selama tiga minggu. Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 5% dan Komposit Nasdaq yang berteknologi tinggi meningkat 7%.

Apa yang mendorong pasaran

Saham bergelut untuk bertahan pada keuntungan selepas data menunjukkan AS pesanan barang tahan lama meningkat sebanyak 0.7% pada bulan Mei, berbanding ramalan untuk kenaikan 0.2%, dan jualan rumah belum selesai pulih bulan lepas, membalikkan penurunan enam bulan. Pelabur terperangkap antara kemelesetan dan kebimbangan inflasi.

“Saham tidak boleh menang sekarang, sama ada data ekonomi menjadi lemah dan ekonomi jauh lebih lemah daripada yang kita fikirkan atau bacaan kukuh membuka jalan untuk Fed menjadi lebih agresif dengan perjuangan inflasi mereka,” kata Edward Moya, penganalisis pasaran kanan di Oanda, dalam nota.

Saham telah melantun minggu lalu dalam langkah penganalisis yang dikreditkan kepada jangkaan ekonomi yang perlahan boleh menyaksikan kadar kenaikan Rizab Persekutuan kurang agresif daripada yang dijangkakan sebelum ini. Pengerusi Fed Jerome Powell memberi amaran kepada penggubal undang-undang bahawa mencapai apa yang dipanggil pendaratan lembut untuk ekonomi apabila Fed mengetatkan kadar faedah akan menjadi “sangat mencabar.”

Pakar strategi kuantitatif JPMorgan Marko Kolanovic menerbitkan nota yang mengatakan pasaran boleh meningkat 7% minggu ini, disebabkan keperluan untuk portfolio untuk mengimbangi semula apabila bulan, suku dan separuh pertama ditutup. Kesan itu sudah berlaku pada penghujung suku pertama, dan hampir penghujung Mei.

“S&P 500 meningkat hampir 8% daripada paras terendahnya pada awal bulan dan meningkat 3% pada hari Jumaat,” menurut penganalisis di ING, dalam nota Isnin. “Membantu perhimpunan tidak syak lagi ialah penetapan semula kitaran pengetatan minggu lepas di seluruh dunia di mana 25-50 mata asas pengetatan jangkaan telah dikeluarkan daripada beberapa keluk pasaran wang dalam beberapa hari sahaja. Memacu harga itu nampaknya merupakan perbincangan yang lebih luas – termasuk daripada Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell – mengenai risiko kemelesetan.

Pakar strategi di Credit Suisse berkata hasil bon mungkin telah mencapai kemuncaknya, terutamanya untuk sekuriti yang dilindungi oleh inflasi Perbendaharaan, yang seterusnya bermakna dolar

DXY
dekat dengan puncaknya. Mereka mengatakan petunjuk utama mereka adalah konsisten dengan pertumbuhan KDNK 0%, seperti yang dibuktikan oleh kejatuhan dalam kemampuan perumahan, kelemahan keyakinan korporat dan kelemahan dalam tolok penggajian indeks pembuatan Institut Pengurusan Bekalan.

Kuasa ekonomi Kumpulan Tujuh sedang bertemu di Jerman di mana mereka menjangkakan untuk mengumumkan perjanjian mengenai had harga minyak Rusia.

Syarikat dalam tumpuan
 • Frontier Airlines induk Frontier Group Holdings Inc.
  ULCC
  mengeluarkan surat kepada Spirit Airlines Inc.
  JIMAT
  pemegang saham, menggesa mereka untuk menyokong perjanjian penggabungan yang dipersetujui oleh syarikat penerbangan itu. Dalam suratPengerusi Frontier William Franke dan Ketua Eksekutif Barry Biffle berkata perjanjian Frontier-Spirit yang baru-baru ini dipinda menawarkan nilai pemegang saham Spirit “melebihi” daripada JetBlue Airways Corp
  JBLU
  “cadangan ilusi, yang tidak mempunyai sebarang kemungkinan realistik untuk mendapatkan kelulusan kawal selia.” Saham Frontier jatuh lebih daripada 10%, manakala saham Spirit turun 8% dan saham JetBlue memperoleh 1.3%.

Aset lain
 • Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun BX:TMUBMUSD10Y
  meningkat 4 mata asas kepada 3.166%. Hasil dan harga hutang bergerak bertentangan antara satu sama lain.

 • Indeks Dolar AS ICE DXY
  turun 0.4%.

 • Bitcoin BTCUSD
  jatuh 3.4% untuk didagangkan berhampiran $20,675.

 • Niaga hadapan minyak didagangkan lebih tinggi dalam dagangan bergelora, dengan penanda aras AS CL
  naik 1.3% berhampiran $109.04 setong. Emas GC00
  turun 0.2% di bawah $1,827 seauns.

 • The Stoxx Europe 600 XX:SXXP
  selesai 0.5% lebih tinggi, manakala FTSE 100 UK:UKX di London
  memperoleh 0.7%.

 • Komposit Shanghai CN:SHCOMP
  berakhir 0.9% lebih tinggi, manakala Indeks Hang Seng HK:HSI
  melonjak 2.4% dan Nikkei Jepun 225 JP:NIK
  meningkat 1.4%.

– Steve Goldstein menyumbang kepada artikel ini.

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Saham AS bergelut untuk mendapatkan hala tuju kerana keuntungan pembukaan gagal walaupun data tahan lama yang kukuh


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/