Saham AS Bergoyang kerana Dagangan Tidak Menentu Berterusan

Saham AS goyah pada hari Jumaat, dengan indeks utama melanjutkan pergerakan whipssaw yang telah berlaku disuntik turun naik segar ke pasaran minggu ini.

S&P 500 baru-baru ini turun 0.8%. Purata Perindustrian Dow Jones kehilangan 0.9%, manakala Komposit Nasdaq adalah kira-kira mendatar. Ketiga-tiga indeks utama jatuh pada hari Khamis, ditutup pada mereka tahap terendah sejak 2020. Penurunan Khamis berbalik a rali dalam saham Rabu.

Indeks saham berada di landasan untuk menamatkan minggu ini dengan kerugian mendadak apabila pelabur menilai inflasi, tindak balas bank pusat terhadapnya dan prospek ekonomi global. Rizab Persekutuan awal minggu ini meluluskan kenaikan kadar faedah terbesar sejak 1994 dan menandakan ia akan terus menaikkan kadar tahun ini pada kadar paling pantas dalam beberapa dekad untuk melawan inflasi.

Kenaikan kadar baru-baru ini telah membalikkan kitaran dasar monetari yang melonggarkan sebelumnya yang membenarkan harga bagi kedua-dua saham dan bon meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Prospek untuk kenaikan kadar berulang sepanjang sepanjang tahun ini telah menyebabkan pelabur menjual kedua-dua aset dan dipinjamkan kepada kebimbangan bahawa pengetatan pantas boleh mengurangkan pertumbuhan. Kadar gadai janji AS baru-baru ini mencapai kadar mereka tahap tertinggi dalam tempoh lebih 13 tahun. Data ekonomi terkini telah menunjukkan penurunan mendadak dalam sektor utama.

“Bank-bank pusat, yang telah menjadi rakan kami sejak sekian lama, memberitahu kami bahawa kami harus mengharapkan kesakitan,” kata Hani Redha, pengurus portfolio di PineBridge Investments. “Nombor inflasi itu adalah satu-satunya perkara yang penting sekarang. Walaupun kita melihat pertumbuhan semakin perlahan, itu tidak akan mencukupi untuk menyebabkan Fed mengubah haluan.”

Encik Redha berkata ada kemungkinan bahawa inflasi masih boleh meningkat lagi pada bulan-bulan akan datang kerana harga tenaga kekal tinggi. Minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa untuk harga minyak, turun 2.4% kepada $117.03 setong.

Harga gas asli Eropah turun 0.6% pada hari Jumaat, meletakkannya hampir 50% untuk minggu ini. Perpindahan Moscow ke mengurangkan eksport gas asli ke Eropah minggu ini telah menyebabkan krisis tenaga di benua itu menjadi fasa baharu yang berbahaya yang mengancam kehabisan bekalan bahan api penting dan melutut ekonomi benua itu.

Di manakah dalam belanjawan isi rumah rakyat Amerika, inflasi melanda paling sukar? Jon Hilsenrath dari WSJ menjejaki punca kenaikan harga untuk mengetahui sebab sesetengah sektor telah meningkat lebih banyak daripada yang lain. Ilustrasi Foto: Laura Kammermann/WSJ

Tanda-tanda kekal bahawa pelabur mencari aset yang dilihat sebagai selamat untuk dipegang, seperti dolar AS dan bon kerajaan AS. Indeks Dolar WSJ, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan 16 mata wang, meningkat 0.9%. Dalam pasaran bon, hasil pada penanda aras Perbendaharaan 10 tahun menurun kepada 3.262% daripada 3.303% Khamis. Hasil jatuh apabila harga meningkat.

Nilai dolar bitcoin dan mata wang kripto lain menunjukkan tanda-tanda suram untuk menstabilkan selepas jatuh mendadak sepanjang 10 hari sebelumnya. Bitcoin secara kasarnya tidak berubah daripada paras 5 petang ET Khamis untuk didagangkan pada $20,637 Jumaat. Mata wang kripto telah terkena dengan kenaikan kadar faedah yang melemahkan selera untuk aset berisiko, dan kebimbangan tentang pilih projek dan syarikat dalam ekosistem kripto.

Saham Adobe jatuh 4.1% selepas penyedia perisian untuk kreativiti, pemasaran dan dokumen memberikan panduan yang lebih lembut daripada yang dijangkakan.

Di luar negara, Stoxx Europe 600 pan-benua menambah 0.7%. Saham gergasi perlombongan komoditi dan perdagangan Glencore menambah 0.8% dalam dagangan London selepas syarikat itu menaikkan harga dan panduan kos untuk operasi arang batunya dan berkata perniagaan dagangannya mengatasi jangkaan.

Saham di Wall Street ditutup lebih rendah pada hari Khamis, dengan Purata Perindustrian Dow Jones di bawah 30000.


Foto:

BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Di Asia, Bank Jepun mengekalkan kadar faedah ultrarendah pada hari Jumaat, mengesahkan bahawa ia tidak akan menyertai Rizab Persekutuan dan bank pusat global utama lain dalam mengetatkan dasar monetari. Indeks saham Nikkei 225 Jepun jatuh 1.8% dan yen Jepun jatuh 1.8% berbanding dolar.

Kospi Korea Selatan susut 0.4%, manakala Shanghai Composite China menambah 1%.

Tulis kepada Caitlin Ostroff di caitlin.ostroff@wsj.com

Inflasi dan Ekonomi

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We want to give thanks to the author of this write-up for this incredible content

Saham AS Bergoyang kerana Dagangan Tidak Menentu Berterusan


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/