Saham AS berombak, bergelora awal Isnin; Laporan pekerjaan padat pada hari Jumaat menunjukkan kehilangan pekerjaan pra-pandemi

saham AS bergelora pada awal pagi Isnin, bertukar antara untung dan rugi beberapa jam sebelum loceng pembukaan.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
I:DJI DOW JONES PURATA 34818.27 +139.92 +0.40%
SP500 S&P 500 4545.86 +15.45 +0.34%
SAYA:COMP INDEKS KOMPOSIT NASDAQ 14261.499778 +40.98 +0.29%

Saham AS mengenepi lebih tinggi pada hari Jumaat, disokong oleh laporan pekerjaan kukuh yang menunjukkan kadar pengangguran negara itu kembali ke tahap pra-pandemi.

Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 139.92 mata, atau 0.4%, kepada 34818.27, manakala S&P 500 meningkat 15.45 mata, atau 0.3%, kepada 4545.86 dan Nasdaq Composite menambah 40.98 mata, atau 0.3%, kepada 5042.

KECAIRAN DIJELASKAN: APA YANG PERLU TAHU

Ketiga-tiga indeks itu memulakan hari lebih tinggi, mengenepi lebih rendah dalam dagangan tengah hari apabila hasil bon kerajaan melonjak, kemudian naik semula untuk mengakhiri hari dalam keadaan hijau.

Sesi dagangan goyah berlaku sehari selepas S&P 500 menutup penurunan suku tahunan terbesarnya sejak permulaan 2020, jatuh kira-kira 5% untuk tiga bulan pertama tahun itu. Tolok saham penanda aras mengakhiri minggu naik kurang daripada 0.1%.

Saham AS bergelora pada awal pagi Isnin, bergerak antara untung dan rugi beberapa jam sebelum loceng pembukaan. (Courtney Crow/Bursa Saham New York melalui AP))

Penganalisis berkata laporan sihat Jumaat mengenai pasaran pekerjaan AS meredakan kebimbangan mengenai pemulihan daripada wabak itu, walaupun ia juga mengukuhkan kemungkinan kenaikan kadar faedah yang lebih tinggi.

Pasaran pekerjaan dan ekonomi yang kukuh memberi lebih banyak kelonggaran kepada Rizab Persekutuan untuk menaikkan kadar faedah secara mendadak bagi mengatasi kenaikan harga yang melanda negara. Fed telah pun menaikkan kadar semalaman utamanya sekali, kenaikan pertama sebegitu sejak 2018. Berikutan laporan pekerjaan pada hari Jumaat, peniaga meningkatkan pertaruhan bahawa Fed akan menaikkan kadar pada mesyuarat seterusnya sebanyak dua kali ganda daripada jumlah biasa.

Sesetengah pakar ekonomi berkata pasaran mungkin diputarbelitkan oleh langkah luar biasa yang diambil oleh Federal Reserve dan bank pusat lain untuk mengekalkan kadar faedah yang rendah.

1649071277 60 Saham AS berombak bergelora awal Isnin Laporan pekerjaan padat pada

Sesetengah pakar ekonomi berkata pasaran mungkin diputarbelitkan oleh langkah luar biasa yang diambil oleh Federal Reserve dan bank pusat lain untuk mengekalkan kadar faedah yang rendah. (Courtney Crow/Bursa Saham New York melalui AP / Associated Press)

Pada awal Isnin, hasil 10 tahun berada pada 2.42%, meningkat daripada 2.38% pada hari Jumaat.

Sementara itu, saham-saham di Asia kebanyakannya lebih tinggi pada Isnin berikutan keuntungan dibawa daripada penamat yang memberangsangkan minggu lepas di Wall Street.

Tokyo, Hong Kong dan Seoul mara manakala Shanghai ditutup untuk bercuti. Harga minyak melonjak lebih tinggi dan niaga hadapan AS hampir tidak berubah.

DATA INFLASI TERKINI MENGHANTAR ‘Isyarat BERKElip MERAH,’ PROFESOR EKONOMI BRIAN BRENBERG AMARAN

Saham dalam syarikat China yang didagangkan di Hong Kong meningkat selepas pengawal selia di Beijing peraturan yang disemak mengenai akses pengawal selia luar negara kepada audit mereka terhadap syarikat yang mempunyai saham yang disenaraikan di pasaran luar negara.

Majalah kewangan China Caixin melaporkan bahawa China mencadangkan semakan peraturan yang menyekat perkongsian data kewangan syarikat dagangan luar pesisir untuk membantu menyelesaikan pertikaian lama dengan AS yang boleh mengakibatkan lebih daripada 200 saham China dikeluarkan dari bursa Amerika. Ia akan menghapuskan keperluan bahawa pemeriksaan di tapak syarikat China yang didagangkan di luar negara terutamanya dijalankan oleh pengawal selia China, kata Caixin.

“Tanda-tanda potensi kompromi untuk mengekalkan saham China tersenarai di AS mungkin membantu mengurangkan beberapa kebimbangan penyahsenaraian, yang merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi ekuiti China” pada tahun lalu, Jun Rong Yeap dari IG berkata dalam ulasan.

1649071277 36 Saham AS berombak bergelora awal Isnin Laporan pekerjaan padat pada

Dalam pasaran bon, hasil Perbendaharaan dua tahun menghampiri paras tertinggi dalam tempoh lebih tiga tahun, melonjak kepada 2.45% daripada 2.28% lewat Khamis. (Courtney Crow/Bursa Saham New York melalui AP)

Indeks Hang Seng Hong Kong meningkat 1.9% kepada 22,462.17 selepas Ketua Eksekutif Carrie Lam berkata beliau tidak akan memohon penggal kedua sebagai pegawai tertinggi wilayah itu.

Tempoh lima tahun Lam telah ditandai dengan bantahan besar, tindakan keras keselamatan dan gelombang COVID-19 yang hebat. Penggantinya akan dipilih pada Mei dan ketua keselamatan bandar itu semasa protes 2019 adalah antara pilihan yang mungkin

Di Tokyo, Nikkei 225 menokok 0.3% kepada 27,736.47. Kospi di Seoul meningkat 0.6%, kepada 2,755.99. S&P/ASX 200 Sydney menokok 0.5% kepada 7,526.70 manakala Sensex India melonjak 2.2% kepada 60,558.20.

Dalam pasaran bonhasil pada Perbendaharaan dua tahun menghampiri paras tertinggi dalam tempoh lebih tiga tahun, melonjak kepada 2.45% daripada 2.28% lewat Khamis.

Hasil dua tahun sekali lagi melepasi hasil 10 tahun, yang juga meningkat, tetapi tidak secepat itu. Ia mendahului hasil 10 tahun minggu lalu buat kali pertama sejak 2019. Itu dianggap sebagai petanda potensi kemelesetan, tetapi ia bukan penunjuk yang sempurna.

Harga minyak dan gas telah meningkat apabila permintaan pulih dari kedalaman wabak COVID-19. Pencerobohan Ukraine oleh Rusia, pengeluar minyak dan gas utama, telah meningkatkan risiko bahawa sekatan dan sekatan eksport mungkin menyekat bekalan.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Satu tong minyak mentah AS naik 46 sen kepada $99.73 setong dalam dagangan elektronik di New York Mercantile Exchange awal Isnin. Ia susut 1% pada hari Jumaat kepada $99.27. Awal bulan lalu, apabila gangguan kepada bekalan minyak mentah berada pada tahap kemuncaknya, ia secara ringkas mencecah $130.

Minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa untuk harga, meningkat 59 sen kepada $104.98 setong.

Dalam urus niaga mata wang, dolar membeli 122.72 yen Jepun, meningkat daripada 122.61 lewat Jumaat. Euro meningkat kepada $1.1052 daripada $1.1042.

We wish to give thanks to the author of this post for this remarkable web content

Saham AS berombak, bergelora awal Isnin; Laporan pekerjaan padat pada hari Jumaat menunjukkan kehilangan pekerjaan pra-pandemi


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/