Saham AS berzigzag dan hasil Perbendaharaan meningkat menjelang mesyuarat utama Fed

Saham AS memulakan minggu ini dengan dagangan berhati-hati dan hasil hutang kerajaan melonjak lebih tinggi apabila pelabur melihat ke hadapan untuk prospek pengetatan dasar monetari tambahan oleh Rizab Persekutuan.

Indeks luas S&P 500 meningkat 0.2 peratus pada dagangan lewat pagi di Wall Street, manakala Stoxx 600 seluruh rantau Eropah susut 0.7 peratus. S&P telah turun sebanyak 0.9 peratus sebelum ini.

Hasil hutang kerajaan AS 10 tahun, penanda aras untuk kos pinjaman global, melonjak melebihi 3.5 peratus buat kali pertama sejak 2011 apabila pelabur menjual bon, sebelum turun semula kepada 3.47 peratus.

Prestasi lemah pada hari Isnin datang selepas indeks luas MSCI bagi saham pasaran maju dan pesat membangun susut 4 peratus minggu lepas dalam kejatuhan mingguan terbesar sejak Jun. Kebimbangan tentang kesihatan ekonomi global dan momok kenaikan kadar yang lebih besar daripada bank pusat utama telah menakutkan pelabur.

“Ini terasa seperti minggu buat atau rehat. Terdapat baki kebimbangan mengenai penentuan harga semula yang kami lalui minggu lalu dan tidak masuk akal sama sekali sentimen itu berubah kepada sesuatu yang lebih baik,” kata Samy Chaar, ketua ekonomi di Lombard Odier.

Dalam mata wang, dolar meningkat kira-kira 0.3 peratus berbanding sekumpulan mata wang lain, melanjutkan a lonjakan yang kuat dalam beberapa bulan kebelakangan ini yang telah didorong oleh kenaikan kadar faedah AS. Dolar AS melonjak mencecah sterling, yang melemah kepada kurang daripada $1.14.

“Pasaran mata wang mungkin meringkaskan dengan baik betapa hampirnya kita dengan beberapa jenis titik pemecahan,” kata Chaar. “Persoalan besar ialah sama ada kita akan mendapat isyarat positif daripada bank pusat tentang bila kitaran pendakian mereka akan memuncak. . . Anda tidak nampak banyak laluan yang boleh diyakinkan oleh Fed.”

Jangkaan konsensus di Wall Street ialah Fed akan meningkatkan kadar faedah sebanyak 0.75 mata peratusan pada akhir mesyuarat dua harinya pada hari Rabu. Ramalan pasaran untuk kenaikan ketiga berturut-turut pada magnitud itu diperkukuh minggu lepas oleh data yang menunjukkan inflasi harga pengguna AS lebih rendah daripada ramalan pada bulan Ogos.

Harga berdasarkan niaga hadapan dana persekutuan mencadangkan Fed akan meningkatkan kadar faedah utamanya kepada 4.4 peratus pada bulan-bulan awal 2023, daripada julat semasa 2.25 hingga 2.5 peratus apabila penggubal dasar cuba meredakan inflasi.

Kebimbangan semakin memuncak di kalangan pelabur bahawa usaha bank pusat untuk meredakan inflasi dengan pengetatan monetari akan menarik ekonomi AS ke dalam kemelesetan apabila kos pembayaran hutang meningkat untuk syarikat dan peminjam individu.

Hasil pada nota AS berkaitan inflasi 10 tahun, yang menunjukkan pulangan yang boleh dijangkakan pelabur untuk menerima selepas mengambil kira inflasi, mencapai 1.159 peratus, tertinggi sejak 2018. Apa yang dipanggil hasil sebenar adalah kira-kira tolak 1 peratus pada mulanya tahun ini, memuji penilaian syarikat teknologi yang berkembang pesat yang membentuk wajaran besar pada indeks saham AS.

Yen Jepun susut 0.3 peratus kepada ¥143 berbanding dolar selepas minggu lalu mencapai paras terendah 24 tahun sebelum kerajaan meningkatkan campur tangan lisannya yang bertujuan untuk menenangkan pasaran mata wang negara itu.

Bank of Japan bersedia untuk membuat keputusan dasar terbarunya pada hari Khamis. Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan BoJ akan kekal dengan memegang hasil bon 10 tahun menghampiri sifar kerana ia cuba mencetuskan inflasi yang lebih tahan lama dalam ekonomi yang telah melalui dekad pertumbuhan harga yang lembap.

Bank of England juga bersedia untuk mengumumkan keputusannya mengenai kadar faedah pada hari Khamis, dengan ramalan konsensus di kalangan penganalisis City of London menunjukkan kenaikan 0.5 mata peratusan.

Saham Asia juga merosot, dengan tolok MSCI saham di rantau itu jatuh kira-kira 0.4 peratus. Pasaran ekuiti di UK dan Jepun ditutup untuk cuti umum.

We would like to thank the author of this short article for this incredible web content

Saham AS berzigzag dan hasil Perbendaharaan meningkat menjelang mesyuarat utama Fed


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/