Saham AS ditutup rendah untuk minggu ketiga berturut-turut berikutan kebimbangan kadar

Saham AS mengalami satu lagi minggu lebam, dengan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi mengakhiri hari ini turun 1.3 peratus untuk menandakan penurunan harian keenam berturut-turut dalam kerugian berturut-turut terpanjang dalam tempoh lebih tiga tahun.

Indeks mewah S&P 500 jatuh 1.1 peratus pada hari Jumaat, menolaknya turun 3.3 peratus untuk minggu itu. S&P 500 dan Nasdaq telah merosot selama tiga minggu berturut-turut.

Pergerakan itu dibuat selepas data jabatan buruh AS menunjukkan sedikit peningkatan dalam kadar pengangguran dan kadar pertumbuhan pekerjaan yang lebih perlahan, kepada 315,000 pada Ogos daripada 526,000 pada bulan sebelumnya. Butiran itu gagal meredakan kebimbangan bahawa Rizab Persekutuan akan terus menaikkan kadar faedah secara mendadak kerana ia memerangi inflasi.

Data pekerjaan telah diteliti dengan teliti dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk mendapatkan petunjuk tentang betapa agresifnya Fed akan mengetatkan dasar monetari, dengan bukti pasaran buruh yang lebih panas menyemarakkan jangkaan kenaikan kadar faedah yang lebih besar dan lebih pantas.

Sebaliknya, petunjuk aktiviti pekerjaan yang menyejukkan telah membantu mengurangkan unjuran sejauh mana Fed akan memilih untuk meningkatkan kos pinjaman, kerana ia berusaha untuk mencapai keseimbangan antara meredakan pertumbuhan harga yang pesat dan mendorong ekonomi AS lebih jauh ke dalam kelembapan yang berlarutan.

“Pasaran buruh bergerak ke arah yang betul untuk pembuat dasar,” kata Jeffrey Roach, ketua ekonomi untuk LPL Financial. “Peningkatan dalam pengangguran bersama-sama dengan peningkatan sederhana dalam kadar penyertaan bermakna pasaran buruh pada Ogos kurang ketat berbanding Julai.”

Saham pada mulanya meningkat berikutan berita laporan pekerjaan tetapi pada pertengahan pagi mula membalikkan keuntungan tersebut. Penurunan itu bertambah pantas sekitar waktu makan tengah hari di New York selepas Gazprom, kumpulan tenaga milik negara Rusia, berkata ia akan tutup saluran paip gas Nord Stream selama-lamanya dalam satu langkah yang mungkin akan memburukkan lagi tekanan pada bekalan tenaga Eropah.

“Berita bahawa Rusia akan menutup saluran paip Nord Stream (dijadual meneruskan penghantaran esok) kerana ‘isu mekanikal’ membantu menarik [stocks] kembali ke merah,” tulis ahli strategi Citi Bill O’Donnell.

Penurunan tiga minggu dalam saham AS meningkat selepas simposium tahunan Fed di Jackson Hole minggu lalu di mana pengerusi Jay Powell diulangi komitmen bank pusat untuk menjinakkan inflasi, berkata mereka “mesti meneruskannya sehingga kerja selesai”.

Jangkaan untuk kenaikan kadar Fed berkurangan sedikit selepas laporan pekerjaan pada hari Jumaat, dengan dagangan dalam niaga hadapan dana persekutuan mencadangkan pasaran menjangkakan bank pusat akan menaikkan kadar utamanya kepada 3.83 peratus menjelang Mac 2023 daripada unjuran 3.95 peratus pada penutupan pada Khamis. Tetapi kadar itu masih akan menandakan peningkatan ketara daripada julat sasaran semasa Fed iaitu 2.25 hingga 2.50 peratus, dengan kesan yang luas terhadap ekonomi AS.

Walaupun pertaruhan pada saiz kenaikan kadar faedah Fed seterusnya pada September telah menurun sedikit, jangkaan keseluruhan masih lebih dekat kepada 0.75 mata peratusan berbanding 0.5 mata peratusan.

“Walaupun beberapa pintu untuk pengambilan pekerja ditutup, dengan jumlah pertumbuhan gaji yang perlahan perlahan, ia jelas berada pada kadar yang cukup pantas untuk memberikan Federal Reserve pintu terbuka untuk meneruskan keutamaannya, kadar inflasi semasa yang lebih rendah,” kata Rick Rieder, Ketua pegawai pelaburan BlackRock bagi pendapatan tetap global.

Dalam pasaran hutang kerajaan, hasil pada nota Perbendaharaan AS 10 tahun jatuh 0.6 mata peratusan kepada 3.2 peratus. Hasil dua tahun yang sensitif dasar turun 0.1 mata peratusan kepada 3.4 peratus, setelah minggu ini mencecah mata tertinggi dalam 15 tahun. Hasil bon meningkat apabila harganya jatuh.

Di tempat lain, saham Eropah melanjutkan keuntungan mereka selepas keluaran data pekerjaan, dengan indeks Stoxx 600 serantau menambah 2 peratus — meletakkan brek pada penurunan lima hari berturut-turut.

We would love to thank the writer of this write-up for this outstanding web content

Saham AS ditutup rendah untuk minggu ketiga berturut-turut berikutan kebimbangan kadar


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/