Saham AS tergelincir manakala hasil meningkat, Fed dalam fokus

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Fed menjulang pasaran yang lebih luas, dolar meningkat
  • Minyak jatuh berikutan kebimbangan permintaan, mogok kereta api AS dapat dielakkan
  • Hasil perbendaharaan meningkat manakala emas minyak jatuh

NEW YORK, 15 Sept (Reuters) – Indeks Wall Street berada dalam paras merah kukuh selepas permulaan bergelora pada sesi Khamis manakala hasil bon meningkat apabila pelabur mencerna data ekonomi yang memberikan sedikit alasan kepada Rizab Persekutuan untuk mengurangkan kitaran kenaikan kadar faedah yang agresif.

Niaga hadapan minyak jatuh lebih daripada 3% berikutan kebimbangan permintaan dan selepas perjanjian tentatif yang akan mengelakkan mogok kereta api AS, serta kekuatan dolar AS yang berterusan dengan jangkaan kenaikan kadar AS yang besar. baca lagi

Data ekonomi menunjukkan jualan runcit AS secara tidak dijangka melantun semula pada Ogos apabila rakyat Amerika meningkatkan pembelian kenderaan bermotor dan makan lebih banyak sambil mengambil kesempatan daripada harga petrol yang lebih rendah. Tetapi data untuk Julai telah disemak ke bawah untuk menunjukkan jualan runcit menurun dan bukannya mendatar seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Secara berasingan Jabatan Buruh berkata tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri jatuh untuk minggu berakhir 10 September ke paras terendah sejak akhir Mei. baca lagi

Pelabur secara meluas menjangkakan kenaikan kadar yang agresif selepas mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) minggu depan, tetapi dengan cemas menunggu petunjuk daripada Pengerusi Fed Jerome Powell mengenai langkah dasar masa depan, kata Quincy Krosby, ketua strategi global di LPL Financial.

“Pasaran kekal bergelora apabila mengetahui bahawa terdapat mesyuarat Fed minggu depan. Walaupun para peserta bersetuju bahawa ia akan menjadi kenaikan kadar 75 mata asas, itulah yang ditambahkan oleh kenyataan itu kepada ulasan sebelumnya dan apa yang Pengerusi Powell katakan dalam sidang akhbarnya” yang telah mereka bimbang, kata Krosby.

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 173.07 mata, atau 0.56%, kepada 30,962.02; S&P 500 (.SPX) kehilangan 44.69 mata, atau 1.13%, kepada 3,901.32 dan Nasdaq Composite (.IXIC) turun 167.32 mata, atau 1.43%, kepada 11,552.36.

Tolok saham MSCI di seluruh dunia (.MIWD00000PUS) susut 0.96% manakala saham pasaran sedang pesat membangun (.MSCIEF) kehilangan 0.57%.

Saham, bon dan mata wang pada Khamis menunjukkan pasaran “semakin memahami bahawa Fed akan meningkat dengan lebih agresif minggu depan,” kata Scott Ladner, ketua pegawai pelaburan di Horizon Investments di Charlotte, North Carolina.

Merujuk terutamanya kepada pasaran buruh yang masih kukuh, Ladner berkata “nombor ekonomi yang dikeluarkan hari ini mengikat keadaan itu.”

Hasil perbendaharaan meningkat dengan dua tahun mencecah paras tertinggi baru dalam 15 tahun, selepas data jualan runcit dan tuntutan pengangguran menunjukkan ekonomi berdaya tahan yang memberi ruang yang luas kepada Fed untuk menaikkan kadar faedah secara agresif.

Juga sudah menandakan kemelesetan amaran keluk hasil songsang – jurang antara hasil perbendaharaan 2 tahun dan 10 tahun – melebar lagi kepada -41.4 mata asas, berbanding dengan -13.0 mata asas seminggu yang lalu.

Nota penanda aras 10 tahun naik 4.5 mata asas kepada 3.457%, daripada 3.412% lewat Rabu. Bon 30 tahun terakhir jatuh 5/32 dalam harga untuk menghasilkan 3.4779%, daripada 3.469%. Nota 2 tahun terakhir jatuh 5/32 dalam harga untuk menghasilkan 3.8646%, daripada 3.782%.

“Dalam kitaran ganas ini di mana data terus kekal berdaya tahan, itu akan membayangkan Fed yang berkemungkinan akan kekal dan terus mengetatkan dasar,” kata Subadra Rajappa, ketua strategi kadar AS di Societe Generale di New York.

Turut mengeruhkan mood pelabur pada hari Khamis ialah penilaian Bank Dunia bahawa dunia mungkin menuju ke arah kemelesetan global apabila bank pusat di seluruh dunia secara serentak menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi yang berterusan. baca lagi

Dalam mata wang dolar lebih tinggi sedikit berbanding yen manakala franc Swiss mencecah paras paling kukuh berbanding euro sejak 2015. baca lagi

Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan mata wang utama, meningkat 0.091%, dengan euro meningkat 0.18% kepada $0.9995.

Yen Jepun melemah 0.19% berbanding dolar AS pada 143.44 setiap dolar, manakala Sterling terakhir didagangkan pada $1.1469, turun 0.57% pada hari itu.

Sebelum perjanjian buruh tentatif, kebimbangan mogok pekerja kereta api AS telah menyokong harga minyak disebabkan kebimbangan bekalan pada hari Rabu. Di samping itu, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) berkata minggu ini bahawa pertumbuhan permintaan minyak akan terhenti pada suku keempat.

Minyak mentah AS turun 3.82% pada $85.10 setong manakala Brent ditutup pada $90.84, turun 3.46% pada hari itu.

Emas jatuh ke paras terendahnya sejak April 2021, terjejas oleh hasil Perbendaharaan AS yang tinggi dan dolar yang kukuh, kerana pertaruhan kenaikan kadar Fed yang besar lagi menghakis daya tarikan bulion.

Emas spot turun 1.9% kepada $1,664.46 seaun. Niaga hadapan emas AS jatuh 2.02% kepada $1,662.30 seaun.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Herbert Lash di New York, Marc Jones di London, Stefano Rebaudo di Milan, Tom Westbrook di Singapura dan Wayne Cole di Sydney; Penyuntingan oleh Kirsten Donovan dan Jonathan Oatis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Saham AS tergelincir manakala hasil meningkat, Fed dalam fokus


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/