Saham Asia mengikuti Wall St turun apabila kebimbangan kenaikan kadar meningkat

Saham Asia telah mengikuti Wall Street lebih rendah kerana kebimbangan merebak bahawa kenaikan kadar faedah AS untuk melawan inflasi mungkin menghalang pertumbuhan ekonomi

BEIJING — Saham Asia mengikuti Wall Street lebih rendah pada Jumaat apabila kebimbangan merebak bahawa kenaikan kadar faedah AS untuk melawan inflasi mungkin menghalang pertumbuhan ekonomi.

Shanghai, Hong Kong, Seoul dan Sydney merosot. Tokyo naik lebih tinggi apabila dagangan disambung semula selepas bercuti.

Penanda aras indeks S&P 500 Wall Street menjunam 3.6% pada hari Khamis untuk kerugian sehari terbesarnya dalam dua tahun apabila keyakinan yang mendorong kenaikan hari sebelumnya hilang.

Pelabur bimbang sama ada Rizab Persekutuan, yang menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak setengah mata peratusan pada hari Rabu, boleh menyejukkan inflasi tanpa menjejaskan ekonomi AS yang perlahan ke dalam kemelesetan. Pedagang digalakkan buat sementara waktu oleh komen pengerusi Jerome Powell bahawa Fed tidak mempertimbangkan kenaikan yang lebih besar.

“Jelas sekali, pelabur terfikir dua kali tentang apa yang dipanggil ‘kenaikan dovish’ daripada Fed,” kata Rob Carnell dari ING dalam satu laporan. Kemungkinannya ialah “kenaikan kadar akan datang secara mendadak dan pantas, tetapi sedikit jika ada prospek perubahan dalam inflasi dalam masa terdekat.”

Indeks Komposit Shanghai jatuh 1.6% kepada 3,019.11 dan Hang Seng Hong Kong menjunam 3.6% kepada 20,051.61. Nikkei 225 di Tokyo menambah 0.9% kepada 27,053.81.

Kospi di Seoul jatuh 1.3% kepada 2,642.26 dan S&P-ASX 200 Sydney turun 2.3% kepada 7,197.40. New Zealand dan Singapura juga merosot.

Perang Rusia ke atas Ukraine, harga minyak yang tinggi dan gangguan rantaian bekalan global menambah kegelisahan pelabur.

Pada Khamis juga, Bank of England menaikkan kadar penanda arasnya ke paras tertinggi dalam 13 tahun, kenaikan keempat sejak Disember untuk menyejukkan inflasi Britain yang berada pada paras tertinggi 30 tahun.

S&P 500 jatuh 3.6% kepada 4,146.87, mengembalikan kenaikan 3% pada hari Rabu.

Purata Perindustrian Dow Jones turun 3.1% kepada 32,997.97. Nasdaq, yang dikuasai oleh saham teknologi, merosot 5% kepada 12,317.69.

Kerajaan AS dijangka melaporkan jumlah pekerjaan pada hari Khamis, titik data yang diperhatikan dengan teliti.

Ahli ekonomi di BNP Paribas masih menjangkakan Fed akan terus menaikkan kadar dana persekutuan sehingga ia mencapai julat 3% hingga 3.25%, meningkat daripada sifar kepada 0.25% awal tahun ini.

Pasaran tenaga kekal tidak menentu apabila konflik di Ukraine berterusan dan permintaan kekal tinggi dalam keadaan bekalan minyak yang terhad. Kerajaan Eropah cuba menggantikan bekalan tenaga dari Rusia dan sedang mempertimbangkan sekatan. OPEC dan negara pengeluar minyak bersekutu memutuskan Khamis untuk meningkatkan secara beransur-ansur aliran minyak mentah yang mereka hantar ke dunia.

Penanda aras minyak mentah AS naik 77 sen kepada $109.03 dalam dagangan elektronik di New York Mercantile Exchange. Kontrak itu meningkat 45 sen kepada $108.26 pada Khamis. Minyak mentah Brent, asas harga untuk perdagangan minyak antarabangsa, meningkat 75 sen kepada $111.65 setong di London.

Dolar meningkat kepada 130.47 yen daripada 130.40 yen pada Khamis. Euro meningkat kepada $1.0539 daripada $1.0519.

We would like to thank the writer of this short article for this incredible content

Saham Asia mengikuti Wall St turun apabila kebimbangan kenaikan kadar meningkat


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/