Saham Asia, minyak tenggelam kerana AS timbang pelepasan rizab Oleh Reuters

2/2

© Reuters. GAMBAR FAIL: Model tong minyak dan bicu pam dipaparkan di hadapan graf stok meningkat dan “$100” dalam ilustrasi ini diambil pada 24 Februari 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

2/2

Oleh Kanupriya Kapoor

(Reuters) – Harga minyak jatuh pada Khamis apabila Amerika Syarikat menimbang pengeluaran terbesarnya daripada rizab minyaknya, manakala saham Asia jatuh apabila China melaporkan data pembuatan yang lemah dan ketidakpastian mengenai perang di Ukraine berlarutan.

Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan untuk melepaskan sehingga 180 juta tong minyak selama beberapa bulan daripada rizab strategik, empat sumber AS berkata, ketika Rumah Putih cuba menurunkan harga bahan api yang telah melonjak sejak Rusia menyerang Ukraine akhir bulan lalu.

niaga hadapan turun 4.9% pada $107.89 setong dan niaga hadapan turun lebih daripada 5% kepada $101.37 setong menjelang tengah hari.

Harga minyak yang lebih rendah dilihat akan merangsang pasaran Eropah dan AS pada pembukaan dengan niaga hadapan Eropah meningkat 0.49%, niaga hadapan meningkat 0.61%, niaga hadapan Nasdaq meningkat 0.4% dan niaga hadapan S&P500 0.15% lebih tinggi.

Tetapi saham di Asia terjejas oleh data yang menunjukkan bahawa aktiviti di sektor kilang dan perkhidmatan China beralih ke wilayah negatif pada Mac, menguncup secara serentak buat kali pertama sejak kemuncak wabak COVID-19 di negara itu pada 2020.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia Pasifik di luar Jepun jatuh 0.56%, didahului oleh kejatuhan 1% untuk Hong Kong, dan penurunan 0.77% untuk saham mewah China.

“Penurunan mendadak (dalam aktiviti) sebahagian besarnya disebabkan oleh penghantaran Omicron yang melonjak dan langkah ketat yang sepadan di bandar-bandar utama,” Chaoping Zhu, pakar strategi pasaran global untuk JP Morgan Asset Management di Shanghai berkata dalam satu nota, sambil menambah bahawa tekanan kewangan ini meletakkan pada perniagaan dan isi rumah bermakna pelabur boleh mengharapkan “langkah sokongan kewangan selanjutnya”.

Euro kekal pada paras tertinggi satu bulan berbanding dolar pada Khamis, setelah meningkat dengan harapan perang di Ukraine mungkin memasuki fasa penurunan baru, manakala yen ditetapkan untuk bulan terburuk sejak November 2016.

Mata wang tunggal Eropah meningkat setinggi $1.1175 pada dagangan awal yang tertinggi dalam sebulan, setelah memperoleh 1.7% setakat minggu ini.

KETIDAKPATUHAN KEKAL

Semalaman, Purata Perindustrian Dow, dan turun, berikutan pergerakan menurun yang serupa dalam saham Eropah.

“Dalam pasaran AS, yang kami ambil iktibar, penjualan menunjukkan penilaian berterusan terhadap ancaman inflasi dan apa yang Fed akan lakukan mengenainya,” kata Rob Carnell, ketua ekonomi di ING di Singapura.

“Pada masa yang sama, dalam tempoh 24 jam yang lalu, pasaran telah bertindak balas dengan berhati-hati secara positif kepada peristiwa di Ukraine, dengan Rusia memfokus semula dari Kyiv, tetapi keadaan masih kelihatan agak tidak menentu.”

Pasaran bon membara selepas penjualan yang menyengat.

Hasil Perbendaharaan dua tahun, yang menjejaki jangkaan dasar, terakhir pada 2.23164% dan telah meningkat lebih daripada 150 mata asas untuk suku tersebut – kenaikan paling mendadak sebegitu sejak 1984 berikutan jangkaan kenaikan kadar faedah pantas.

Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun, yang lebih sensitif kepada prospek pertumbuhan jangka panjang, terakhir pada 2.3562% selepas mencecah 2.56% pada hari Isnin, tertinggi sejak Mei 2019.

Inflasi terus menghimpit kerajaan dan bank pusat di seluruh dunia. Jerman mencatatkan kadar inflasi sebanyak 7.6% pada hari Rabu, menghantar hasil bon 2 tahunnya ke wilayah positif buat kali pertama sejak 2014.

turun sedikit, 0.63%, pada $1,920.91 satu auns. [GOL/]

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable material

Saham Asia, minyak tenggelam kerana AS timbang pelepasan rizab Oleh Reuters


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/