Saham Asia tergelincir, sukar untuk mengelak risiko kemelesetan Oleh Reuters

© Reuters. GAMBAR FAIL: Orang ramai melalui skrin elektronik yang menunjukkan indeks harga saham Nikkei Jepun di dalam dewan persidangan di Tokyo, Jepun 14 Jun, 2022. REUTERS/Issei Kato

Oleh Wayne Cole

SYDNEY (Reuters) – Saham Asia susut pada hari Isnin dan niaga hadapan Wall Street memperoleh sedikit keuntungan di tengah-tengah kebimbangan Rizab Persekutuan AS minggu ini akan menggariskan komitmennya untuk memerangi inflasi dengan apa-apa kesakitan kadar yang diperlukan.

Euro menunjukkan sedikit reaksi selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron hilang kawalan ke atas Dewan Negara dalam pilihan raya perundangan pada hari Ahad, satu kemunduran besar yang boleh menyebabkan negara itu mengalami kebuntuan politik.

Dagangan bergelora dengan AS pada hari cuti dan niaga hadapan Nasdaq menyaksikan sepanjang sesi untuk naik 0.3%, manakala mengukuh 0.2%. Niaga hadapan EUROSTOXX 50 jatuh 0.3% dan niaga hadapan 0.2%.

Kejatuhan hampir 6% minggu lepas untuk didagangkan 24% di bawah paras tertinggi Januari. Penganalisis di BofA menyatakan ini adalah pasaran beruang ke-20 dalam tempoh 140 tahun yang lalu dan kemuncak purata melalui penurunan penurunan adalah 37.3%.

Pelabur berharap ia tidak sepadan dengan tempoh purata 289 hari, memandangkan ia tidak akan berakhir sehingga Oktober 2022.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun kehilangan 0.4% dan Tokyo 1.2%.

Saham mewah China memperoleh 0.5%, mungkin dibantu oleh berita Presiden Joe Biden sedang mempertimbangkan untuk menghapuskan beberapa tarif ke atas China.

Pasaran yang menjulang adalah kebimbangan bank pusat utama perlu mengetatkan dengan begitu agresif untuk membendung inflasi yang berterusan sehingga menyebabkan dunia ke dalam kemelesetan.

“Ketidaktentuan pasaran kekal meningkat dengan penutupan mingguan tertinggi sejak akhir April, tema yang melangkaui ekuiti dengan lonjakan dalam FX dan turun naik kadar di samping sebaran kredit yang lebih luas,” kata Rodrigo Catril, pakar strategi di NAB.

“Pada peringkat ini adalah sukar untuk melihat perubahan dalam nasib sehingga kita melihat bukti kelonggaran material dalam tekanan inflasi.”

Pelepasan nampaknya tidak mungkin minggu ini dengan angka inflasi UK dijangka menunjukkan satu lagi bacaan tinggi yang membimbangkan yang boleh mendorong Bank of England untuk mendaki pada kadar yang lebih pantas.

FED TANPA SYARAT

Sebilangan besar barisan bank pusat juga berada dalam kalendar bercakap minggu ini, diketuai oleh keterangan hawkish daripada Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell kepada Dewan pada hari Rabu dan Khamis.

The Fed minggu lepas berikrar komitmennya untuk membendung inflasi adalah “tanpa syarat”, manakala Gabenor Fed Christopher Waller pada hari Sabtu berkata beliau akan menyokong satu lagi kenaikan 75 mata asas pada bulan Julai.

“Dengan momentum pertumbuhan yang semakin perlahan dan Fed komited untuk memulihkan kestabilan harga, kami percaya kemelesetan sederhana bermula pada Q4 kini lebih berkemungkinan daripada tidak,” amaran penganalisis di Nomura.

“Keadaan kewangan berkemungkinan mengetatkan lagi, pengguna mengalami kejutan sentimen negatif yang ketara, gangguan bekalan tenaga dan makanan bertambah buruk dan prospek pertumbuhan asing telah merosot.”

Tinjauan hawkish mengekalkan dolar pada 104.420 dan menghampiri paras tertinggi dua dekad minggu lepas pada 105.790.

Euro adalah pecahan lebih kukuh selepas pilihan raya Perancis pada $1.0524, tetapi masih kurang selesa menghampiri palung minggu lepas pada $1.0357.

Yen kekal di bawah tekanan yang meluas apabila Bank of Japan berpegang teguh pada dasar-dasarnya yang sangat mudah walaupun semua rakan setara dunia majunya mengambil langkah untuk mengetatkan. Dolar stabil pada 134.98 yen, setelah mencapai tahap tertinggi sejak 1998 minggu lalu.

merosot 3% kepada $19,897, setelah melantun mendadak pada hujung minggu di tengah-tengah perbincangan tentang pembeli besar tunggal.

Kekuatan dalam dolar telah mengekalkan emas dalam corak sisi yang ketat untuk sebulan yang lalu atau lebih dan kali terakhir terperangkap pada $1,841 seaun. [GOL/]

Harga minyak turun semula selepas penyusutan mendadak lewat minggu lalu di tengah-tengah kebimbangan harga tenaga yang tinggi menambah risiko kemelesetan global yang akhirnya akan menyekat permintaan. [O/R]

turun 10 sen kepada $113.02, manakala susut 27 sen kepada $109.29 setong.

We wish to give thanks to the author of this article for this amazing content

Saham Asia tergelincir, sukar untuk mengelak risiko kemelesetan Oleh Reuters


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/