Saham awan melonjakkan rali besar yang diketuai oleh UiPath, apabila pelabur mempertaruhkan penilaian teknologi telah merosot

Daniel Dines, Ketua Pegawai Eksekutif, UiPath di IPO syarikat di Bursa Saham New York, 21 April 2021.

Sumber: NYSE

Saham awan meningkat pada hari Khamis, dengan lebih daripada sedozen vendor mencatatkan keuntungan sebanyak 10% atau lebih, kerana pelabur menggunakan hari yang optimis di Wall Street untuk mengambil saham syarikat yang telah telah dipukul paling banyak dalam penjualan tahun ini.

UiPath, penyedia perisian untuk mengautomasikan tugas pejabat, mendahului pertuduhan, melonjak 17%. Syarikat itu lewat Rabu dilaporkan kerugian yang lebih kecil daripada jangkaan untuk suku pertama, manakala hasil mengatasi anggaran. UiPath menaikkan panduan pendapatannya untuk tahun penuh, juga melepasi jangkaan penganalisis.

Daniel Dines, Ketua Pegawai Eksekutif UiPath, memulakan panggilan pendapatan syarikat dengan mengakui keadaan ekonomi yang sukar yang telah menurunkan penilaian pada 2022.

“Persekitaran makro yang berombak biasanya mendedahkan kawasan yang boleh diperbaiki,” kata Dines. “Untuk itu, pasukan memberi tumpuan untuk memudahkan pendekatan pergi ke pasaran kami, bermula dengan penjajaran yang akan menghasilkan pembahagian pasaran yang lebih baik, produktiviti jualan yang lebih tinggi dan pengalaman dan hasil pelanggan terbaik dalam kelasnya.”

Walaupun selepas pop Khamis, UiPath telah kehilangan lebih separuh nilainya tahun ini. Dana Pengkomputeran Awan WisdomTreesekumpulan 76 saham awan, melonjak 6.5% pada hari Khamis untuk hari keempat terbaik tahun ini, tetapi ia masih turun 38% pada 2022.

Pada masa pasaran sangat tidak menentu kerana ketidaktentuan mengenai kadar faedah, inflasi dan perang di Ukraine, syarikat yang mempunyai kadar pertumbuhan yang tinggi tetapi sedikit atau tiada keuntungan di luar nikmat dengan pelabur, yang memburu aset paling selamat. Naratif telah berubah sepenuhnya dari dua tahun yang lalu, apabila pertumbuhan luar biasa disambut walaupun dengan mengorbankan pendapatan.

Oleh kerana stok awan telah dijual dengan begitu mendadak tahun ini, kenaikan harga teknologi sedang mencari setiap peluang untuk menghubungi bahagian bawah dan mendapatkan diskaun. Gandaan hasil hadapan untuk bakul saham awan telah menguncup secara purata kepada kira-kira 8 daripada sekitar 15 pada bulan September, menurut Bessemer Venture Partnersyang indeks awannya menjadi asas kepada dana WisdomTree.

Lantunan pada Khamis berlaku walaupun milik Microsoft pengumuman bahawa ia adalah memangkas bimbingan suku tahunan disebabkan oleh kesan yang tidak baik daripada kadar pertukaran asing.

Selain UiPath, prestasi terbaik dalam kumpulan awan termasuk Elastic, yang membantu syarikat membenamkan carian dalam apl mereka dan syarikat analitik DataDogmeningkat 19% dan 13%, masing-masing. Asana, Veeva dan GitLab semuanya meningkat sekurang-kurangnya 14%. Peratusan untung dua angka yang ketara lain ialah OktaMonday.com dan Shopify. Syarikat-syarikat tersebut masih turun untuk tahun ini antara 25% (Veeva) dan 71% (Shopify).

Anjal pada hari Rabu dilaporkan hasil suku tahunan yang melebihi anggaran penganalisis tetapi memerlukan kerugian yang lebih besar daripada yang dijangkakan untuk tahun fiskal baharu. Ketua Pegawai Eksekutif Ashutosh Kulkarni memberitahu penganalisis bahawa “kekuatan dalam persekitaran permintaan berterusan.” Ia adalah hari terbaik saham sejak Tawaran awam permulaan 2018.

Veeva, yang menjual perisian kepada hospital dan pembuat ubat, telah dirangsang pada hari Khamis dengan lebih baik daripada yang dijangkakan. laporan pendapatan.

“Kami tidak melihat kesan makro dalam mana-mana segmen tertentu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Peter Gassner semasa panggilan itu.

TONTON: Keselamatan siber adalah tahan kemelesetan

We would like to thank the writer of this article for this remarkable material

Saham awan melonjakkan rali besar yang diketuai oleh UiPath, apabila pelabur mempertaruhkan penilaian teknologi telah merosot


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/