Saham berayun lebih tinggi apabila China melonggarkan peraturan kuarantin

Seorang lelaki memakai topeng pelindung, di tengah-tengah wabak penyakit koronavirus (COVID-19), berjalan melepasi papan elektronik yang memaparkan graf (atas) indeks Nikkei di luar pembrokeran di Tokyo, Jepun, 10 Mac 2022. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

HONG KONG, 28 Jun (Reuters) – Saham Asia beralih ke wilayah positif dalam dagangan petang pada hari Selasa, didorong oleh keputusan China untuk melonggarkan beberapa keperluan kuarantin bagi ketibaan antarabangsa, dengan saham Hong Kong disokong terutamanya.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) meningkat 0.5%, setelah menghabiskan sebahagian besar hari dalam keadaan merah. Indeks telah jatuh 3.8% setakat bulan ini.

Pihak berkuasa kesihatan berkata pada hari Selasa bahawa China akan mengurangkan separuh kepada tujuh hari tempoh kuarantin COVID-19 untuk pelawat dari luar negara, dengan tiga hari lagi menghabiskan masa di rumah. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Berikutan berita itu, indeks Hang Seng Hong Kong (.HSI) membalikkan kerugiannya dan melonjak 0.85% dalam dagangan petang.

Di China, indeks cip biru CSI300 (.CSI300) adalah 1% lebih tinggi, juga telah memulihkan kerugian terdahulu.

Perubahan mendadak dalam mood nampaknya akan berterusan sehingga hari global dengan niaga hadapan Euro Stoxx 50 serantau meningkat 0.31%, niaga hadapan DAX Jerman 0.2% lebih tinggi dan niaga hadapan FTSE meningkat 0.47%. Niaga hadapan saham AS meningkat 0.46%.

“Dengan jangkitan baharu tempatan yang semakin menurun pada bulan Jun, dan sekatan COVID semakin berkurangan, kami menjangkakan ekonomi (Cina) akan terus pulih,” kata BofA dalam notanya. “Yang berkata, memandangkan permintaan domestik yang lemah dan ketidaktentuan COVID yang berlarutan, laluan pembaikan mungkin bergelombang dalam beberapa bulan akan datang.”

Sentimen pasaran juga dirangsang oleh kenyataan seorang pegawai bahawa Beijing akan melancarkan alat untuk menghadapi cabaran ekonomi kerana wabak COVID-19 dan risiko daripada perang Ukraine menimbulkan ancaman kepada pekerjaan dan kestabilan harga. baca lagi

saham Australia (.AXJO) meningkat 0.86%, manakala indeks saham Nikkei Jepun (.N225) meningkat 0.66%.

Saham AS mengakhiri sesi dagangan yang tidak menentu pada hari Isnin dengan sedikit pemangkin untuk mempengaruhi sentimen pelabur ketika mereka menghampiri titik separuh jalan tahun di mana pasaran ekuiti telah diserang oleh kebimbangan inflasi yang meningkat dan dasar Fed yang mengetatkan.

Megacaps sensitif kadar faedah seperti Amazon.com Inc (AMZN.O)Microsoft Corp (MSFT.O) dan Alphabet Inc (GOOGL.O) adalah seretan paling berat pada indeks utama AS.

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 0.2%, S&P 500 (.SPX) kehilangan 0.30% dan Komposit Nasdaq (.IXIC) turun 0.72%.

Minyak terus meningkat dengan pelabur masih menimbang kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi terhadap kebimbangan mengenai kehilangan bekalan Rusia di tengah-tengah sekatan yang berkaitan dengan konflik di Ukraine.

Minyak mentah AS meningkat 1.02% kepada $110.69 setong. Minyak mentah Brent meningkat kepada $116.42 setong.

“Jalinan berita bekalan yang ketat menguatkan pasaran (minyak),” kata penganalisis di Commonwealth Bank of Australia. “Pergolakan politik mungkin menyekat bekalan daripada beberapa pengeluar peringkat kedua, Ecuador dan Libya. Dan kemudian terdapat had harga yang dicadangkan G7 untuk minyak Rusia.”

Dalam pasaran bon, hasil Perbendaharaan meningkat pada hari Isnin berikutan data pesanan modal dan barang tahan lama dan jualan rumah yang belum selesai mengejutkan peningkatan berbanding bulan sebelumnya.

Hasil penanda aras nota Perbendaharaan 10 tahun terakhir mencecah 3.1828% pada hari Selasa, berbanding dengan penutupan AS pada 3.194% pada hari Isnin. Hasil dua tahun, yang meningkat dengan jangkaan pedagang terhadap kadar dana Fed yang lebih tinggi, mencecah 3.0934%.

Juga, dolar mengenepi lebih rendah berbanding saingan utama apabila pelabur menimbang jangkaan mengenai inflasi dan kenaikan kadar faedah. Indeks dolar, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang rakan dagangan utama yang lain, turun pada 103.96.

Emas naik sedikit dengan harga semerta didagangkan pada $1,825.79 seauns.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Julie Zhu; Penyuntingan oleh Sam Holmes

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to thank the author of this article for this remarkable material

Saham berayun lebih tinggi apabila China melonggarkan peraturan kuarantin


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/