Saham bergerak ke arah permulaan yang paling teruk sejak 1970: Perkara yang perlu diketahui minggu ini

Minggu hadapan akan menamatkan suku kedua dan separuh pertama tahun 2022 yang mencabar bagi pelabur.

Beberapa laporan ekonomi utama, termasuk inflasi teras PCE – ukuran pilihan Rizab Persekutuan bagi harga pengguna – sedang digunakan, bersama-sama dengan pendapatan daripada Nike (NKE), Jefferies (JEF), Teknologi Mikron (MU), dan Bed Bath & Beyond (BBBY).

S&P 500 meningkat lebih daripada 3% pada hari Jumaat dan memperoleh lebih 6% untuk minggu itu, minggu kedua terbaik tahun ini dan kenaikan mingguan pertama sejak akhir Mei.

Indeks penanda aras masih kekal pada kadar untuk pembukaan terburuknya enam bulan sejak 1970. Hanya lima kali sejak 1932 S&P 500 kehilangan 15% atau lebih dalam enam bulan pertama dalam setahun; melalui penutupan hari Jumaat, indeks penanda aras turun hanya di bawah 18%.

“Seteruk [this year] adalah untuk pelabur, berita baiknya ialah tahun-tahun sebelumnya yang turun sekurang-kurangnya 15% pada pertengahan tahun itu menyaksikan enam bulan terakhir lebih tinggi setiap kali, dengan purata pulangan hampir 24%,” ketua strategi pasaran LPL Financial Ryan Detrick diperhatikan awal minggu ini.

Malah, pelabur secara amnya tetap optimis bahawa lantunan adalah di hadapan walaupun kemelesetan tahun ini.

Walaupun penganalisis telah menurunkan sasaran harga mereka pada syarikat S&P 500 dalam beberapa bulan kebelakangan ini — menjadikan harga sasaran bawah ke atas konsensus untuk indeks di bawah 5,000 buat kali pertama sejak Ogos 2021 — anggaran 4,987.28 pada 23 Jun kekal 31.4% di atas penutupan harga harga penutupan hari yang sama sebanyak 3,795.73, mengikut data daripada FactSet.

Ini menunjukkan penganalisis menjangkakan indeks meningkat lebih daripada 30% dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Harga sasaran bawah ke atas S&P 500. berbanding harga penutupan sepanjang 12 bulan yang lalu.

Ahli strategi JP Morgan Marko Kolanovic menyatakan dalam nota kepada pelanggan pada hari Jumaat bahawa ekuiti AS mungkin naik sebanyak 7% minggu depan kerana pelabur mengimbangi semula portfolio di tengah-tengah akhir bulan, suku kedua dan separuh pertama tahun.

“Imbangan semula minggu depan adalah penting kerana pasaran ekuiti menurun dengan ketara sepanjang tempoh masa bulan, suku dan enam bulan lalu,” kata Kolanovic. “Selain itu, pasaran berada dalam keadaan terlebih jual, baki tunai berada pada paras rekod, dan aktiviti pintas pasaran baru-baru ini mencapai tahap yang tidak dilihat sejak 2008.”

Pada kalendar ekonomi, data perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) akan dipantau rapi oleh peniaga minggu ini. Biro Analisis Ekonomi akan mengeluarkan deflator PCE bulanannya pada hari Khamis, memberikan pelabur pandangan terkini mengenai inflasi di seluruh ekonomi AS apabila Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah penanda aras utamanya untuk menjinakkan kenaikan harga.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menjangkakan PCE meningkat 0.7% pada bulan Mei berbanding 0.2% pada bulan sebelumnya. Pada asas tahun ke tahun, deflator PCE dijangka mempercepatkan 6.4%, meningkat daripada kenaikan 6.3% pada bulan April.

Indeks PCE teras, yang mengurangkan kos makanan dan tenaga, dijangka kekal stabil daripada cetakan bulan sebelumnya. Ahli ekonomi mencari peningkatan 5.1% dalam PCE teras pada bulan Mei, berbanding kenaikan 5.1% pada April.

Pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan AS Jerome Powell memberi keterangan sebelum pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan di Washington, AS, 23 Jun 2022. REUTERS/Mary F. Calvert

Pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan AS Jerome Powell memberi keterangan sebelum pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan di Washington, AS, 23 Jun 2022. REUTERS/Mary F. Calvert

Data PCE terbaharu akan datang apabila usaha bank pusat AS menentang inflasi kelihatan semakin kompleks, dengan semakin ramai ahli ekonomi dan ahli strategi di Wall Street mencadangkan bahawa Fed tidak akan dapat mengekang harga tanpa membawa ekonomi ke dalam kemelesetan.

“Saya bimbang itu kebarangkalian pendaratan lembutyang bermaksud anda menurunkan inflasi tanpa menjejaskan pertumbuhan dan pekerjaan yang terlalu banyak, telah menurun dengan ketara kerana beberapa siri kesilapan Rizab Persekutuan,” ahli ekonomi Mohamed El-Erian memberitahu Yahoo Finance Live minggu lepas.

Di bahagian lain dalam kalendar ekonomi, pelabur akan memerhatikan dengan teliti angka barangan tahan lama pada hari Isnin, keyakinan pengguna Lembaga Persidangan membaca hari Selasa, dan beberapa laporan mengenai pembuatan dan perumahan sepanjang minggu. Pelabur juga akan mendapat bacaan ketiga dan terakhir pada KDNK suku pertama.

Dari segi pendapatan, laporan daripada Nike (NKE), Bath Bath & Beyond (BBBY), Jefferies (JEF), dan Teknologi Mikron (MU) akan dipaparkan.

Kalendar ekonomi

Isnin: Pesanan Barang Tahan LamaMei awal (0.2% dijangka, 0.5% pada bulan sebelumnya); Tahan Lama Tidak Termasuk PengangkutanMei awal (0.3% dijangka, 0.4% pada bulan sebelumnya); Jualan Rumah Menunggubulan ke bulan, Mei (-3.9% dijangka, -3.9% pada bulan sebelumnya); NSA Jualan Rumah Menunggutahun ke tahun, April (-11.5% pada bulan sebelumnya); Aktiviti Pengilangan Fed DallasJun (-6.5 dijangka, -7.3 pada bulan sebelumnya)

Selasa:Imbangan Dagangan Barangan PendahuluanMei (-$105.4 bilion dijangka, -$105.9 bilion pada bulan sebelumnya, disemak kepada -$106.7 bilion); Inventori Borongbulan ke bulan, awal Mei (2.2% dijangka, 2.2% pada bulan sebelumnya); Inventori Runcitbulan ke bulan, Mei (1.6 dijangka, 0.7% pada bulan sebelumnya); Indeks Harga Perumahan FHFAApril (1.6% dijangka, 1.5% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Compositebulan ke bulan, April (1.85% dijangka, 2.42% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Compositetahun ke tahun, April (21.20% dijangka, 21.17% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller Indeks Harga Rumah Kebangsaan AStahun ke tahun, April (20.55% pada bulan sebelumnya); Keyakinan Pengguna Lembaga PersidanganJun (100 dijangka, 106.4 pada bulan sebelumnya); Indeks Pengilangan Richmond FedJun (-5 dijangka, -9 pada bulan sebelumnya)

Rabu: Permohonan Gadai Janji MBAminggu berakhir 24 Jun (-4.2% pada minggu sebelumnya); KDNK Tahunansuku atas suku, 1S ketiga (-1.5% dijangka, -1.5% sebelumnya); Penggunaan Peribadisuku atas suku, 1S ketiga (3.1% dijangka, 3.1% sebelumnya); Indeks Harga KDNKsuku atas suku, 1S ketiga (8.1% dijangka, 8.1% sebelumnya); PCE terassuku atas suku, 1S kedua (5.1% dijangka, 5.1% sebelumnya)

Khamis: Pendapatan Peribadibulan ke bulan, Mei (0.5% dijangka, 0.4% pada bulan sebelumnya); Perbelanjaan Peribadibulan ke bulan, Mei (0.4% dijangka, 0.9% pada bulan sebelumnya); Perbelanjaan Peribadi Sebenarbulan ke bulan, Mei (-0.2% dijangka, 0.7% pada bulan sebelumnya); Tuntutan Pengangguran Awalminggu berakhir 25 Jun (230,000 dijangka, 229,000 pada minggu sebelumnya); Tuntutan Berterusanminggu berakhir 18 Jun (1.310 juta dijangka, 1.315 juta pada minggu sebelumnya); Deflator PCEbulan ke bulan, Mei (0.7% dijangka, 0.2% pada bulan sebelumnya); Deflator PCEtahun ke tahun, Mei (6.4% dijangka, 6.3% pada bulan sebelumnya); Deflator Teras PCEbulan ke bulan, Mei (0.4% dijangka, 0.3% pada bulan sebelumnya); Deflator Teras PCEtahun ke tahun, Mei (4.8% dijangka, 4.9% pada bulan sebelumnya); MNI Chicago PMIJun (58 dijangka, 60.3 pada bulan sebelumnya)

Jumaat: PMI Pembuatan AS Global S&PJun akhir (52.4 dijangka, 52.4 sebelumnya); Perbelanjaan Pembinaanbulan ke bulan, Mei (0.4% dijangka, 0.2% pada bulan sebelumnya); Pembuatan ISMJun (54.7 dijangka, 56.1 pada bulan sebelumnya); Harga ISM DibayarJun (80.0 dijangka, 82.2 pada bulan sebelumnya), Pesanan Baharu ISM, Jun (55.1 pada bulan sebelumnya); Pekerjaan ISM, Jun (49.6 pada bulan sebelumnya); Jumlah Jualan Kenderaan WadJun (13.40 juta, 12.68 pada bulan sebelumnya)

Kalendar pendapatan

Isnin

Sebelum pasaran dibuka: Tiada laporan penting yang dijadualkan untuk dikeluarkan.

Selepas pasaran ditutup: Nike (NKE), Kumpulan Kewangan Jefferies (JEF), Kumpulan Trip.com (TCOM)

Selasa

Sebelum pasaran dibuka: Tiada laporan penting yang dijadualkan untuk dikeluarkan.

Selepas pasaran ditutup: AeroVironment (AVAV)

Rabu

Sebelum pasaran dibuka: Barnes & Pendidikan Mulia (BNED), Bath Bath & Beyond (BBBY), General Mills (GIS), McCormick & Co. (MKC), Paychex (PAYX)

Selepas pasaran ditutup: MillerKnoll (MLKN)

Khamis

Sebelum pasaran dibuka: Jenama Buruj (STZ)

Selepas pasaran ditutup: Teknologi Mikron (MU), Walgreens Boots Alliance (WBA)

Jumaat

Tiada laporan penting yang dijadualkan untuk dikeluarkan.

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe wish to thank the writer of this article for this amazing content

Saham bergerak ke arah permulaan yang paling teruk sejak 1970: Perkara yang perlu diketahui minggu ini


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/