Saham bergolak menjelang minit Fed kerana minyak jatuh pada pelan had harga

  • Minit Fed untuk bulan November akan dibayar pada 1900 GMT
  • Cuti umum Kesyukuran AS pada hari Khamis
  • Stok memperoleh keuntungan tipis di seluruh dunia
  • Data ekonomi zon euro menunjukkan kemelesetan
  • China dilanda peningkatan jangkitan COVID-19

LONDON, 23 Nov (Reuters) – Saham global bergolak pada hari Rabu menjelang minit mesyuarat Rizab Persekutuan yang boleh menjelaskan sama ada bank pusat AS sedang mempertimbangkan untuk menyederhanakan kenaikan kadar faedah.

Harga minyak mentah jatuh apabila negara Kumpulan Tujuh (G7) melihat had harga $65 hingga $70 setong bagi minyak Rusia, di atas tempat gred mentah didagangkan pada masa ini.

Wall Street , ditetapkan untuk permulaan yang diredam, dengan sedikit berita korporat utama untuk merangsang dagangan menjelang cuti umum Kesyukuran AS Khamis, apabila pasaran ditutup.

The Fed telah menaikkan kadar secara mendadak tahun ini dalam usaha untuk mengekang inflasi yang melonjak, dan bank pusat New Zealand pada awal Rabu telah meningkatkan kadar faedah sebanyak rekod 75 mata asas kepada 4.25%, petanda kemungkinan kenaikan dari Rizab Persekutuan, Pusat Eropah. Bank dan Bank of England bulan depan.

“Terdapat jangkaan bahawa Fed mungkin lebih hampir kepada penghujung kitaran kenaikan kadar berbanding permulaan, sudah tentu setakat kenaikan kadar, sebahagian besarnya berada di belakang mereka,” kata Mike Hewson, ketua penganalisis pasaran di CMC Markets.

Indeks saham MSCI All Country (.MIWD00000PUS) meningkat 0.16%, walaupun masih turun kira-kira 18% untuk tahun tersebut.

Di Eropah, STOXX (.STOXX) indeks 600 syarikat naik 0.3%, meninggalkan kira-kira 10% untuk 2022.

David Bizer, rakan kongsi pengurusan di pengurus pelaburan Global Customized Wealth, berkata pelabur sedang dipandu oleh apa yang mereka fikir Fed akan lakukan seterusnya, kerana tanda-tanda kelembapan dalam ekonomi AS menjadi lebih jelas.

“Peningkatan dalam pasaran secara keseluruhan pada suku keempat didorong oleh kepercayaan bahawa Fed sedang sedar bahawa kadar dan magnitud kenaikan kadar mereka mungkin mempunyai kesimpulan jangka pendek. Ia memberi keyakinan pasaran bahawa ini akan menjadi penghujungnya,” kata Bizer.

Kemerosotan dalam aktiviti perniagaan zon euro berkurangan sedikit pada November tetapi permintaan keseluruhan terus menurun apabila pengguna mengurangkan perbelanjaan di tengah-tengah krisis kos sara hidup, data menunjukkan, menambah bukti blok mata wang itu memasuki kemelesetan.

“Hasilnya menghilangkan kebimbangan kemerosotan teruk dan konsisten dengan kemelesetan teknikal yang sederhana pada awal tahun,” kata bank ING dalam nota kepada pelanggan.

Di China, pihak berkuasa mengenakan sekatan untuk mengekang peningkatan pesat jangkitan COVID-19, menambah kebimbangan pelabur tentang ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Grafik Reuters

SEKATAN COVID

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) meningkat 0.5%, disokong oleh kenaikan dalam saham AS semalaman. Indeks naik 12% setakat bulan ini.

Indeks Hang Seng Hong Kong (.HSI) meningkat 0.6%, manakala Indeks CSI300 China (.CSI300) memperoleh 0.1%.

“Kisah terbesar untuk pelabur di Asia masih dibuka semula China,” kata Suresh Tantia, pakar strategi pelaburan kanan Credit Suisse di Singapura.

“Kami telah melihat pasaran China meningkat sehingga 20% tetapi jangkaan itu sedang didail kembali, kami fikir pembukaan semula akan menjadi proses yang lebih perlahan dan tidak akan dilakukan dengan tergesa-gesa.”

China pada hari Rabu melaporkan 29,157 jangkitan COVID baharu untuk 22 November, berbanding 28,127 kes baharu sehari sebelumnya. Bilangan kes di Beijing dan Shanghai semakin meningkat, dan kekal tinggi di beberapa hab pembuatan dan eksport utama, menyebabkan pihak berkuasa menutup beberapa kemudahan.

Hasil penanda aras nota Perbendaharaan 10 tahun didagangkan pada 3.7799% berbanding penutupan AS pada 3.758% pada hari Selasa.

Hasil dua tahun, yang meningkat dengan jangkaan pedagang terhadap kadar dana Fed yang lebih tinggi, mencecah 4.5434% berbanding penutupan AS sebanyak 4.517%.

Menjelang minit Fed, indeks dolar, yang menjejaki mata wang AS berbanding sekumpulan rakan dagangan utama yang lain, sedikit lemah.

Mata wang tunggal euro mengenepi 0.17% lebih tinggi kepada $1.032.

“Dolar AS kehilangan sedikit keuntungannya baru-baru ini (sebagai) konsensus bank pusat tentang berapa banyak lagi kadar faedah yang perlu dinaikkan sedang meruncing,” tulis penganalisis Commonwealth Bank Tobin Gorey pada hari Rabu.

Harga minyak naik lebih tinggi apabila data menunjukkan pengeluaran minyak mentah AS yang lebih besar daripada jangkaan minggu lepas, mengatasi kebimbangan mengenai permintaan bahan api yang lebih rendah dari China.

Minyak mentah AS membalikkan keuntungan awal kepada jatuh 2.5% kepada $78.92 setong, manakala minyak mentah Brent susut 2.4%% kepada $85.99 setong.

Emas spot telah didagangkan pada $1,736 setiap auns, turun 0.2% pada hari itu.

Walaupun kejatuhan pertukaran FTX terus menggegarkan pasaran mata wang kripto, Bitcoin naik 2% pada $16,483.

Laporan oleh Scott Murdoch di Sydney dan Huw Jones di London; Penyuntingan oleh Kenneth Maxwell, Kim Coghill, Miral Fahmy dan Tomasz Janowski

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to thank the writer of this post for this remarkable web content

Saham bergolak menjelang minit Fed kerana minyak jatuh pada pelan had harga


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/