Saham berhenti seketika, pasaran bon memikirkan risiko untuk ekonomi AS

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 30 Mac 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Euro STOXX 600 jatuh 0.6%
  • Pasaran bon AS menandakan kesakitan ekonomi di hadapan
  • Hasil 10 tahun Perbendaharaan lebih rendah
  • Rundingan Ukraine-Rusia sebelum ini menggalakkan saham
  • Wall Street turun

LONDON/NEW YORK, 30 Mac (Reuters) – Perhimpunan ekuiti AS dan Eropah berhenti seketika pada hari Rabu apabila pelabur mengambil kira risiko ekonomi dan geopolitik, manakala harga minyak melonjak semula sekitar AS$4 berikutan prospek lebih banyak sekatan Rusia.

Euro STOXX 600 yang luas (.STOXX) jatuh 0.6% selepas tiga sesi positif yang telah membawa indeks kembali ke tahap yang dicapai sebelum Rusia menyerang Ukraine.

Menjelang lewat pagi, Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) telah kehilangan 0.18%, kepada 35,229.04, S&P 500 (.SPX) turun 0.25%, dan Nasdaq Composite (.IXIC) sedikit berubah.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Indeks ekuiti dunia MSCI (.MIWD00000PUS)yang menjejaki saham di 50 negara, juga sedikit berubah.

Keriangan relatif di kalangan pelabur saham berbeza dengan keadaan pasaran bon, di mana sesetengah pelabur mempertaruhkan pengetatan polisi secara agresif oleh Rizab Persekutuan AS boleh menjejaskan ekonomi terbesar dunia itu dalam jangka panjang.

“Saya amat bimbang bahawa ekuiti AS tidak meletakkan sebarang risiko kelembapan dalam ekonomi AS – itu amat membimbangkan,” kata Ludovic Colin, pengurus portfolio kanan di pengurus aset Switzerland Vontobel.

Keluk hasil Perbendaharaan AS 2 tahun 10 tahun yang dikesan secara meluas terbalik secara ringkas pada hari Selasa untuk kali pertama sejak September 2019.

Hasil bertarikh lebih lama jatuh di bawah yang lebih pendek menunjukkan kekurangan kepercayaan dalam pertumbuhan masa depan, dengan hasil 10 tahun jatuh di bawah kadar 2 tahun secara meluas dilihat sebagai petanda kemelesetan.

Sebastien Galy, ahli strategi makro kanan di Nordea Asset Management, berkata pasaran pendapatan tetap dan ekuiti bercapah.

“Pasaran ekuiti terlalu optimistik dan pasaran pendapatan tetap mungkin terlalu pesimis.”

Keluk Perbendaharaan terbalik dalam beberapa dekad kebelakangan ini diikuti oleh kemelesetan dalam tempoh dua tahun, termasuk kemerosotan 2020 yang disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Indeks penanda aras di Frankfurt (.GDAXI) dan Paris (.fchi) kehilangan 1.5% dan 1.1% masing-masing, dengan saham London (.FTSE) meningkat pada 0.19%.

Keluk hasil AS terbalik

Sehari selepas meningkat di atas 0% untuk kali pertama sejak 2014, hasil bon dua tahun Jerman meningkat enam mata asas pada 0.01% – mengekalkan paras tertinggi hari sebelumnya dalam penglihatan.

Saham meningkat di Asia semalaman selepas Ukraine mencadangkan pada Selasa ia menggunakan status neutral, satu langkah yang dilihat pelabur sebagai tanda kemajuan dalam rundingan damai secara bersemuka. baca lagi

Walau bagaimanapun, di lapangan, laporan serangan berterusan dan Ukraine bertindak balas dengan keraguan terhadap janji Rusia dalam rundingan untuk mengurangkan operasi ketenteraan di sekitar Kyiv.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) melonjak 1.46% ke tahap tertinggi dalam hampir sebulan, dengan kebanyakan pasaran saham Asia dalam wilayah positif.

JEPUN DALAM FOKUS

Penanda aras hasil 10 tahun AS terakhir pada 2.3762% , setelah meningkat setinggi 2.557% pada hari Isnin untuk tertinggi sejak April 2019, apabila peniaga meletakkan diri mereka untuk kenaikan pantas kepada kadar faedah AS.

Kesan kenaikan hasil AS dimainkan di tempat lain, mengheret hasil bon kerajaan Jepun berikutan mereka sebagai ancaman kepada dasar monetari ultra longgar Jepun.

Bank of Japan meningkatkan usaha untuk mempertahankan had hasil utamanya pada hari Rabu, menawarkan untuk meningkatkan pembelian bon kerajaan merentasi keluk, termasuk operasi pasaran kecemasan tidak berjadual. baca lagi

Jurang yang semakin melebar antara hasil AS dan Jepun telah menyebabkan yen melemah secara mendadak, tetapi ia berjaya mendapatkan semula beberapa kelemahan pada hari Rabu.

Mata wang Jepun meningkat 0.9% kepada 121.80 setiap dolar, berbanding dengan paras terendah Isnin pada 124.3, di tengah-tengah kebimbangan pihak berkuasa Jepun mungkin mengambil langkah untuk mengukuhkan yen.

Di tempat lain dalam pasaran mata wang, euro meningkat 0.6% kepada $1.1157, tertinggi dalam empat minggu, disokong oleh rundingan damai Rusia-Ukraine.

Dalam pasaran tenaga, harga minyak melonjak sekitar $4 berikutan kekurangan bekalan dan prospek sekatan baharu Barat yang semakin meningkat terhadap Rusia walaupun Moscow dan Kyiv mengadakan rundingan damai.

Niaga hadapan LCOc1 minyak mentah Brent meningkat $3.96, atau 3.6%, pada $114.19, manakala minyak mentah AS meningkat 3.66% kepada $108.05 setong.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tom Wilson di London, laporan tambahan oleh Dhara Ranasinghe dan Alun John di Hong Kong Penyuntingan oleh Bernadette Baum dan Mark Potter

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the writer of this short article for this awesome material

Saham berhenti seketika, pasaran bon memikirkan risiko untuk ekonomi AS


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/