Saham Coinbase Terus Meluncur Selepas Laporan Pendapatan

Pertukaran mata wang kripto terbesar di AS berkata ia merugikan pengguna, mencerminkan kemusnahan berterusan dalam pasaran kripto dan kebimbangan pelabur tentang aset berisiko.

Coinbase Global Inc.

SYILING -12.60%

berkata Selasa bahawa ia kehilangan ratusan juta dolar pada suku pertama, menyebabkan saham jatuh dalam dagangan selepas waktu kerja. Berikutan laporan selepas pasaran, saham didagangkan sekitar $61—jauh berbeza daripada $381 di mana saham itu membuka dagangan apabila ia diketahui umum lebih sedikit setahun yang lalu.

“Nasdaq turun, Bitcoin turun. Dan itu telah menyebabkan semakin kurang dolar dimasukkan ke dalam kripto,” kata Alesia Haas, ketua pegawai kewangan Coinbase. Cik Haas berkata walaupun volum dagangan lebih rendah daripada jangkaan, dia percaya Coinbase berada dalam kedudukan yang kukuh pada masa hadapan kerana ia melabur pada masa hadapannya, termasuk mempelbagaikan produk lain seperti token tidak boleh kulat atau NFT.

Pelabur semakin berfikir pasaran kewangan adalah pada satu titik perubahan, dan akibatnya telah berundur daripada beberapa pelaburan yang paling spekulatif. Pasaran saham jatuh daripada paras tertinggi apabila Rizab Persekutuan mula melancarkan dasar mudah wangnya, menaikkan kadar faedah dan membuka portfolio asetnya. Bank pusat menaikkan kadar faedah sebanyak separuh daripada mata peratusan minggu lepas, kenaikan terbesar dalam lebih dua dekad, menyebabkan kekalahan beberapa hari.

Sebagai aset berisiko tinggi, mata wang kripto telah jatuh secara mendadak. Bitcoin, yang merosot untuk hari keenam berturut-turut pada hari Selasa, kini turun 54% daripada paras tertinggi November. Setakat tahun ini, ia telah kehilangan satu pertiga daripada nilainya, manakala Ethereum turun 37% pada tahun 2022. Jualan token yang tidak boleh digunakan telah bergaris rata.

“Bila [Coinbase] keluar, ia adalah salah satu saham pertumbuhan yang hangat, syarikat yang inovatif,” kata Matthew Tuttle, ketua eksekutif dan ketua pegawai pelaburan di Tuttle Capital Management. “Sebaik sahaja Fed berputar pada November, itu adalah loceng kematian.” Encik Tuttle berkata dia tidak bercadang untuk membeli mata wang kripto atau saham kripto dalam tempoh terdekat.

Pelabur meneruskan ketidaktentuan mereka berdagang pada hari Selasa dengan sesi bergelora dalam pasaran saham. Purata Perindustrian Dow Jones mengakhiri hari turun 0.3% selepas bertukar antara untung dan rugi, manakala S&P 500 naik 0.2% dan Nasdaq Composite naik 1%. Pada hari Isnin, ketiga-tiga indeks jatuh 2% atau lebih.

Coinbase, di bawah pengasas bersama dan ketua eksekutif Brian Armstrong, pada hari Selasa mencatatkan kerugian suku pertama sebanyak $429.7 juta, atau $1.98 sesaham, atas hasil sebanyak $1.2 bilion. Itu berbanding dengan pendapatan $387.7 juta, atau $3.05 sesaham, pada pendapatan $1.8 bilion setahun sebelumnya. Penganalisis telah mengunjurkan kerugian 1 sen sesaham pada hasil sebanyak $1.5 bilion, menurut FactSet.

Sebahagian besar hasil bursa datang daripada yuran transaksi, yang jatuh dengan ketara dalam tiga bulan pertama tahun itu. Bilangan pengguna transaksi bulanan juga menurun, dan Coinbase berkata dalam surat pemegang sahamnya bahawa ia menjangkakan kedua-dua bilangan pengguna dan volum dagangan menurun semula pada suku kedua. Jumlah dagangan daripada pelabur runcit, atau individu, menurun lebih separuh daripada suku sebelumnya.

Dion Rabouin dari WSJ meneliti kripto dan masa depannya. Foto komposit: Elizabeth Smelov

Coinbase berkata tinjauannya untuk 2022 sebahagian besarnya kekal tidak berubah walaupun pada suku pertama yang bergelombang. Saham, yang turun 71% setakat tahun ini, jatuh 13% pada hari Selasa sebelum keluaran keputusan suku tahunan syarikat.

Saham crypto lain telah mengalami penurunan besar.

Modal Silvergate Corp.

telah jatuh 42% setakat tahun ini,

Marathon Digital Holdings Inc.

telah merosot 64%,

Rantaian Blok Rusuhan Inc.

telah merosot 66% dan

TeraWulf Inc.,

sebuah syarikat perlombongan bitcoin, turun 80%.

Penurunan mendadak dalam mata wang kripto bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Tetapi ramai orang dalam industri mata wang kripto berpendapat kali ini berbeza kerana pengembangan pasaran kripto dan penggunaan yang lebih luas oleh Wall Street. Beberapa lembu bitcoin telah memuji nilainya sebagai lindung nilai inflasi. Itu masih perlu dilihat.

“Sebahagian besarnya, bitcoin ialah aset yang tidak menyerah kalah pada masa kadar sebenar meningkat. Itulah persekitaran yang sukar,” kata Steve Sosnick, ketua strategi di Interactive Brokers. En. Sosnick menyatakan bahawa bitcoin masih didagangkan kira-kira 300% lebih tinggi daripada pada akhir tahun 2019.

Stablecoin ketiga terbesar, TerraUSD, bertujuan untuk mengekalkan nilainya pada $1, jatuh serendah 69 sen pada hari Isnin, menyebabkan kebanjiran pelabur menjual pegangan mereka. Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen pada hari Selasa panggilan berulang untuk Kongres membenarkan pengawalseliaan stablecoin berikutan kejatuhan harga TerraUSD.

“Memandangkan keadaan menjadi suram dan prospek pasaran menjadi lebih berat, malangnya crypto akan menjadi salah satu aset pertama yang jatuh,” kata Mike Boutros, pakar strategi di DailyFX. Encik Boutros berkata beliau berpendapat pasaran boleh merosot lebih jauh dan tidak mengesyorkan pelabur membeli aset kripto.

Kekalahan tahun ini telah menghukum saham teknologi bermodal besar juga.

Netflix Inc.,

Facebook induk Meta Platforms Inc. dan Amazon.com Inc. semuanya turun sekurang-kurangnya 35% tahun ini.

Buat masa ini, pelabur menunggu data inflasi yang akan dikeluarkan pada hari Rabu. Jika laporan itu mencadangkan inflasi telah memuncak, penganalisis berkata ia berpotensi mempengaruhi pelan pendakian agresif Fed.

Tulis kepada Corrie Driebusch di corrie.driebusch@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We would like to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Saham Coinbase Terus Meluncur Selepas Laporan Pendapatan


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/