Saham dalam pusingan ekor, dolar melonjak apabila ketakutan pendaratan sukar berkembang

Seorang broker bertindak balas semasa berdagang di terminal komputernya di firma pembrokeran saham di Mumbai, India, 1 Februari 2020. REUTERS/Francis Mascarenhas

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Saham dunia jatuh ke paras terendah 1-1/2 tahun, turun hampir 20% YTD
  • Eropah membuka ke bawah 2% perjuangan niaga hadapan ekuiti AS
  • Dolar mencecah paras tertinggi 2 tahun pada AUD, NZD
  • Bitcoin jatuh, mencecah paras terendah baru 16 bulan
  • Gancu tembaga ke paras terendah sejak Oktober

LONDON, 12 Mei (Reuters) – Saham merosot ke paras terendah 1-1/2 tahun pada Khamis dan dolar mencecah paras tertinggi dalam dua dekad, apabila kebimbangan meningkat bahawa inflasi yang meningkat pantas akan mendorong kenaikan mendadak dalam kadar faedah yang membawa ekonomi global terhenti.

Kegelisahan itu dan perang yang masih memuncak di Ukraine menyebabkan pasaran utama Eropah turun lebih daripada 2% pada awal dagangan dan meninggalkan indeks teratas saham dunia MSCI. (.MIWD00000PUS) pada paras terendah sejak lewat 2020 dan turun hampir 20% untuk tahun tersebut.

Dolar Australia dan New Zealand yang sensitif terhadap pertumbuhan global jatuh kira-kira 0.8% kepada paras terendah hampir dua tahun. Yuan China merosot ke paras 19 bulan manakala dolar mengukuh ke paras tertinggi sejak akhir 2002 .

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Hampir semua tolok turun naik utama menandakan bahaya. Bitcoin terperangkap dalam penjualan api aset kripto berisiko kerana ia jatuh lagi 8% kepada $26,570, setelah hampir $40,000 seminggu lalu dan hampir $70,000 pada November lalu.

“Kami telah melakukan langkah besar,” kata Ketua Pegawai Pelaburan UK UBS Caroline Simmons, merujuk juga kepada pasaran bon dan jangkaan ekonomi. “Dan apabila pasaran jatuh, ia cenderung jatuh dengan cepat.”

Data pada hari Rabu telah menunjukkan inflasi AS berjalan secara berterusan panas. Harga pengguna utama meningkat 8.3% pada bulan April tahun ke tahun, lebih perlahan daripada kadar 8.5% pada bulan Mac, tetapi masih melebihi ramalan pakar ekonomi sebanyak 8.1%. baca lagi

Pasaran AS bergelora selepas berita itu, ditutup rendah secara mendadak, dan harga niaga hadapan menunjukkan satu lagi pusingan kejatuhan 0.2%-0.7% untuk S&P 500, Nasdaq dan Dow Jones Industrial kemudian.

“Kami kini sangat tertanam dengan sekurang-kurangnya dua lagi (AS) kenaikan 50 mata asas dalam agenda,” kata Damian Rooney, pengarah jualan institusi di Argonaut di Perth.

“Saya fikir kita mungkin khayalan enam bulan lalu dengan kebangkitan ekuiti AS atas harapan dan doa serta kegilaan saham meme,” tambahnya.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) jatuh 2.3% kepada paras terendah 22 bulan semalaman. Nikkei Jepun (.N225) jatuh 1.8%.

Perbendaharaan telah dibida di Eropah dan Asia, terutamanya pada akhir panjang, meratakan keluk hasil apabila pelabur bersedia untuk kenaikan jangka pendek untuk menjejaskan pertumbuhan jangka panjang – hasil yang berkemungkinan besar akan memperlahankan atau membalikkan kenaikan kadar.

Penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun telah jatuh di AS dan susut lagi 7 mata asas kepada 2.8569% pada hari Khamis. Jurang antara hasil dua tahun sensitif kenaikan kadar tinggi dan hasil 10 tahun mengecil 4.2 mata asas .

Di Eropah, hasil 10 tahun Jerman, penanda aras bagi blok itu, jatuh sebanyak 12 mata asas kepada 0.875%, terendah dalam hampir dua minggu.

“Saya fikir banyak perkara itu menyusuli daripada apa yang berlaku semalam, dan juga masih terdapat banyak sentimen negatif dalam keluk Perbendaharaan AS,” kata Lyn Graham-Taylor, ahli strategi kadar kanan di Rabobank.

Saham dunia mengalami permulaan yang paling teruk sejak setahun dalam rekod baru-baru ini

JUAL PADA BULAN MEI

Tinjauan kadar memacu dolar AS dan mengambil tol paling berat pada aset berisiko yang meningkat melalui rangsangan dua tahun dan pinjaman kadar rendah.

Nasdaq (.IXIC) turun hampir 8% pada bulan Mei setakat ini dan lebih daripada 25% tahun ini. Indeks Hang Seng Tech Hong Kong (.HSTECH) merosot 1.5% pada hari Khamis dan turun lebih daripada 30% tahun ini.

Pasaran mata wang kripto juga lebur, dengan kejatuhan apa yang dipanggil stablecoin TerraUSD menyerlahkan kegawatan serta penjualan dalam bitcoin dan kripto terbesar seterusnya, eter . baca lagi

Gambaran pertumbuhan yang lemah di luar Amerika Syarikat juga menjejaskan keyakinan pelabur, kerana perang di Ukraine mengancam krisis tenaga di Eropah dan memanjangkan penutupan COVID-19 di China menyebabkan satu lagi sepana ke dalam huru-hara rantaian bekalan.

Nomura menganggarkan minggu ini bahawa 41 bandar raya China sedang berkurung sepenuhnya atau separa, membentuk 30% daripada KDNK negara itu.

Pemaju hartanah kelas berat Sunac (1918.HK) berkata ia terlepas pembayaran faedah bon dan akan terlepas lebih banyak lagi kerana sektor hartanah China kekal dalam cengkaman masalah kredit. baca lagi

Yuan jatuh ke paras terendah 19 bulan pada 6.7631 dan telah jatuh hampir 6% dalam masa kurang sebulan.

Dolar Australia jatuh 0.8% kepada paras terendah hampir dua tahun pada $0.6879. Kiwi susut dengan margin yang sama kepada $0.6240, walaupun euro dan yen kekal stabil untuk mengekalkan indeks dolar hanya sedikit daripada kemuncak dua dekad.

Sterling berada pada paras terendah dua tahun hanya di bawah $1.22 serta data ekonomi di sana menyebabkan kebimbangan dan kebimbangan semakin meningkat bahawa perjanjian Brexit Britain dengan EU berada dalam bahaya untuk dirungkai semula kerana masalah lama yang sama di sempadan Ireland Utara. baca lagi

Dalam perdagangan komoditi, minyak memulihkan sedikit lonjakan Rabu akibat kebimbangan pertumbuhan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun 2.3% kepada $104.93 setong, manakala logam tembaga dan timah yang sangat sensitif pertumbuhan masing-masing merosot lebih 3.5% dan 9%. Itu menandakan paras terendah tembaga sejak Oktober.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Tom Westbrook di Singapura; Penyuntingan oleh Kim Coghill

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to thank the author of this post for this remarkable content

Saham dalam pusingan ekor, dolar melonjak apabila ketakutan pendaratan sukar berkembang


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/