Saham dan minyak jatuh apabila kebimbangan kemelesetan meningkat

  • Saham-saham Eropah jatuh apabila risiko ke atas mood menyejat
  • Harga minyak merosot lebih 4% menjelang pergerakan had AS
  • Hasil bon jatuh tetapi sebaran zon euro melebar
  • Kenaikan harga dolar menghantar yen ke paras terendah baru 24 tahun
  • Grafik: Prestasi aset global

LONDON, 22 Jun (Reuters) – Pasaran saham dunia dan harga minyak mencecah kegelinciran pada hari Rabu apabila berdebar-debar berterusan mengenai kenaikan kadar faedah dan kemelesetan melanda semula, manakala yen Jepun mencecah paras terendah baru 24 tahun berbanding dolar AS yang kelihatan tidak dapat dihalang.

Semangat yang telah memberikan Wall Street hari terbaiknya dalam lebih sebulan pada hari Selasa tiba-tiba hilang apabila Eropah dibuka 1.5% lebih rendah dan harga minyak mentah Brent menjunam 4% berikutan sesi Asia yang suram.

Kenaikan harga dolar yang berkobar-kobar tidak mengambil sebarang tawanan sama ada dengan pertaruhan bahawa ketua Rizab Persekutuan, Jay Powell, akan mengulangi kepada Washington kemudian keperluan untuk menaikkan kadar AS dengan keras dan pantas.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Selain menambah masalah yen, ia menjatuhkan euro turun 0.3%, mahkota sensitif minyak Norway merosot 1.3% dan pound Britain turun 0.7% apabila data mengesahkan inflasi di sana kini berada pada paras tertinggi 40 tahun 9.1%. baca lagi

“Sungguh mengagumkan betapa cepatnya pasaran kembali pulih selepas sentimen yang sedikit meningkat semalam,” kata ahli strategi Saxo Bank FX John Hardy.

“Pasaran komoditi nampaknya memanggil kemelesetan (global),” tambahnya. “Dan dolar sedang berputar ke arah kekuatan sebagai tempat selamat”.

Kebimbangan kemelesetan itu juga ditunjukkan dalam pasaran bon di mana hasil bon kerajaan AS dan Jerman jatuh apabila peniaga mencari pelabuhan selamat tradisional.

Hasil pada penanda aras Perbendaharaan 10 tahun AS jatuh kepada 3.233% manakala hasil 10 tahun Jerman turun 7 mata asas (bps) kepada 1.692%, setelah mencapai tahap tertinggi sejak Januari 2014 pada 1.928% minggu lepas.

Tetapi penyebaran antara Jerman dan Itali yang sangat terhutang budi semakin meluas lagi. Menteri Luarnya Luigi Di Maio berkata beliau akan meninggalkan Pergerakan 5 Bintang untuk membentuk kumpulan parlimen baharu yang menyokong kerajaan, satu langkah yang mengancam untuk membawa ketidakstabilan baharu kepada gabungan Perdana Menteri Mario Draghi. baca lagi

Semalaman, indeks MSCI terluas bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) merosot 2.3% untuk menghampiri paras terendah lima minggu. Firma teknologi kelas berat yang tersenarai di Hong Kong menjunam lebih 4% (.HSTECH) walaupun Nikkei Tokyo (.N225) berjaya mengekalkan kerugiannya kepada hanya 0.4%.

Pelabur terus menilai betapa mereka bimbang tentang bank pusat yang berpotensi mendorong ekonomi dunia ke dalam kemelesetan ketika mereka cuba mengekang inflasi panas merah dengan kenaikan kadar faedah.

Penanda aras saham utama AS meningkat 2% semalaman atas kemungkinan prospek ekonomi mungkin tidak seteruk yang difikirkan semasa dagangan minggu lepas apabila S&P 500 (.SPX) mencatatkan penurunan peratusan mingguan terbesar sejak Mac 2020.

Tetapi peningkatan dalam sentimen Wall Street nampaknya tidak akan bertahan sama ada dengan niaga hadapan S&P 500 dan Nasdaq, kedua-duanya turun hampir 1% pada hari Rabu.

“Saya fikir kenaikan pasaran beruang selepas cuti baru-baru ini adalah gambaran ketidakpastian yang pelabur miliki mengenai sama ada kita telah melihat kemuncak inflasi dan sikap hawkish Fed atau tidak – saya fikir kita sudah hampir,” kata pakar strategi pasaran global Invesco untuk Asia Pasifik David Chao.

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell dijangka memulakan keterangannya kepada Kongres pada hari Rabu dengan pelabur mencari petunjuk lanjut sama ada kenaikan kadar 75 mata asas lagi akan berlaku pada bulan Julai.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan Fed akan menyampaikan kenaikan kadar faedah 75 mata asas bulan depan, diikuti dengan kenaikan setengah mata peratusan pada bulan September, dan tidak akan mengecilkan semula pergerakan suku peratusan mata sehingga November pada paling awal. baca lagi

Kebanyakan bank pusat global lain berada dalam situasi yang sama, selain Bank of Japan, yang minggu lepas berjanji untuk mengekalkan dasar kadar faedah ultra rendahnya. Sebaliknya, bank pusat Czech dijangka menaikkan kadarnya sebanyak 125 mata asas kemudian dengan inflasi di sana menjadi dua angka.

Jurang antara kadar faedah rendah di Jepun dan kenaikan kadar AS telah menjejaskan yen, yang mencecah paras terendah 24 tahun baharu pada 136.71 setiap dolar dalam dagangan Asia, sebelum merosot lebih kukuh kepada 136.20.

Minit daripada mesyuarat dasar Bank of Japan pada April yang dikeluarkan pada hari Rabu menunjukkan kebimbangan bank pusat itu terhadap kesan mata wang yang menjunam itu terhadap persekitaran perniagaan negara. baca lagi

Satu lagi langkah besar adalah dalam pasaran komoditi. Kemerosotan 4% dalam harga minyak berlaku di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan dan dengan Presiden AS Joe Biden dijangka pada hari Rabu menggesa penggantungan sementara cukai persekutuan 18.4-sen gelen ke atas petrol, sumber yang diberi taklimat mengenai rancangan itu memberitahu Reuters.

Brent turun $5 kepada $109.79 setong, manakala minyak mentah AS turun 5.9% atau $5.37 kepada $104.15.

“Terbaharu dalam barisan panjang percubaan untuk meredakan lonjakan harga di pam itu mempunyai kesan yang diingini. Namun sama ada tindak balas sentakan lutut ini akan bertahan dalam ujian masa sama sekali tidak dijamin,” kata Stephen Brennock dari PVM, sambil menunjuk kepada menjangkakan lonjakan permintaan musim panas.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Sam Byford di Tokyo dan Shadia Nasralla di Bengaluru

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Saham dan minyak jatuh apabila kebimbangan kemelesetan meningkat


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/