Saham Dari Segi Sejarah Tidak Turun sehingga Fed reda

Satu minggu lagi perdagangan saham whipssaw telah menyebabkan ramai pelabur tertanya-tanya berapa banyak pasaran yang lebih jauh akan jatuh.

Pelabur sering menyalahkan Rizab Persekutuan untuk kekalahan pasaran. Ternyata Fed sering mempunyai pengaruh dalam pemulihan pasaran juga. Kembali ke tahun 1950, S&P 500 telah dijual sekurang-kurangnya 15% pada 17 kali, menurut penyelidikan daripada Vickie Chang, pakar strategi pasaran global di Goldman Sachs Group Inc. Pada 11 daripada 17 kejadian itu, pasaran saham berjaya merosot. hanya sekitar masa Fed beralih ke arah melonggarkan dasar monetari sekali lagi.

Untuk sampai ke tahap itu mungkin menyakitkan. S&P 500 telah jatuh 23% pada 2022, menandakan permulaan terburuknya untuk setahun sejak 1932. Indeks itu merosot 5.8% minggu lalu, penurunan terbesarnya sejak penjualan yang didorong oleh pandemik pada Mac 2020.

Dan Fed baru sahaja bermula. Selepas meluluskannya kenaikan kadar faedah terbesar sejak 1994 pada hari Rabu, bank pusat memberi isyarat bahawa ia berhasrat untuk menaikkan kadar beberapa kali lagi tahun ini supaya ia boleh mengurangkan inflasi.

Dasar monetari yang mengetatkan, digabungkan dengan inflasi yang berjalan pada paras tertinggi empat dekad, menyebabkan ramai pelabur bimbang bahawa ekonomi mungkin akan mengalami kemelesetan. Data jualan runcit, sentimen pengguna, pembinaan rumah dan aktiviti kilang semuanya telah ditunjukkan kelemahan yang ketara dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Dan sementara pendapatan korporat kukuh sekarang, penganalisis menjangkakan mereka akan melakukannya mengalami tekanan pada separuh kedua tahun ini. Sebanyak 417 syarikat S&P 500 menyebut inflasi pada panggilan pendapatan mereka untuk suku pertama, jumlah tertinggi sejak 2010, menurut FactSet.

Pada minggu akan datang, pelabur akan menghuraikan data termasuk jualan rumah sedia ada, sentimen pengguna dan jualan rumah baharu untuk mengukur trajektori ekonomi. Pasaran AS ditutup pada hari Isnin sempena Juneteenth.

“Saya tidak fikir kadar penurunan dalam pasaran akan berterusan pada kadar ini, tetapi idea bahawa kita sedang menghampiri bahagian bawah—itu benar-benar sukar untuk dihasilkan,” kata David Donabedian, ketua pegawai pelaburan CIBC Private Kekayaan AS.

Pengerusi Fed Jerome Powell pada skrin NYSE hari Rabu, apabila bank pusat memberi isyarat bahawa ia berhasrat untuk menaikkan kadar beberapa kali lagi tahun ini.


Foto:

BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Encik Donabedian berkata beliau telah tidak menggalakkan pelanggan daripada cuba “membeli penurunan,” atau membeli saham dengan diskaun dengan jangkaan bahawa pasaran akan pulih tidak lama lagi. Walaupun selepas penjualan yang menghukum, saham masih tidak kelihatan murah, katanya. Dan ramalan pendapatan masih kelihatan terlalu optimistik tentang masa depan, tambahnya.

S&P 500 didagangkan pada 15.4 kali ganda pendapatan jangkaan 12 bulan berikutnya, menurut FactSet, hanya sehelai rambut di bawah purata 15 tahunnya iaitu 15.7. Penganalisis pada masa ini masih menjangkakan syarikat S&P 500 melaporkan pertumbuhan pendapatan peratusan dua angka pada suku ketiga dan keempat, menurut FactSet.

Pelabur lain berkata mereka kekal berhati-hati dengan kemungkinan bahawa Fed mungkin perlu bertindak lebih agresif, sekiranya pembuat dasar terkejut dengan satu lagi bacaan inflasi yang tinggi tanpa diduga. Tinjauan sentimen pengguna Universiti Michigan, yang dikeluarkan awal bulan, menunjukkan bahawa isi rumah menjangkakan inflasi berjalan pada kadar 3.3% lima tahun dari sekarang, meningkat daripada 3% pada bulan Mei. Itu menandakan kenaikan pertama sejak Januari. Secara berasingan, indeks harga pengguna Jabatan Buruh meningkat 8.6% pada bulan Mei daripada bulan yang sama tahun lalu, peningkatan terpantas sejak 1981.

KONGSI FIKIRAN ANDA

Apakah langkah selanjutnya yang anda fikir Fed akan ambil untuk menangani inflasi? Sertai perbualan di bawah.

“Perasaan kami ialah jika angka inflasi seterusnya sangat tinggi sekali lagi, Fed boleh [raise rates] malah lebih mendadak,” kata Charles-Henry Monchau, ketua pegawai pelaburan di Syz Bank, dalam komen melalui e-mel. Itu boleh memberi tekanan lanjut ke atas aset berisiko seperti saham, tambahnya.

Apabila Fed mula menaikkan semula kadar faedah tahun ini, ia berkata ia berharap untuk menarik balik pendaratan yang lembutsenario di mana ia memperlahankan ekonomi cukup untuk mengekang inflasi tetapi tidak terlalu banyak sehingga mencetuskan kemelesetan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ramai pelabur dan penganalisis menjadi semakin pesimis bahawa Fed akan dapat melakukannya. Data telah pun menunjukkan tanda-tanda penyejukan aktiviti ekonomi. Memandangkan kenaikan kadar meningkatkan lagi kos peminjaman untuk pengguna dan perniagaan, adalah sukar untuk membayangkan cara di mana Fed dapat mengelakkan kemerosotan, kata ramai penganalisis.

Tindakan Fed “meningkatkan risiko kemelesetan bermula tahun ini atau awal tahun depan dan meningkatkan risiko terus terang bahawa mereka tidak akan dapat terus menaikkan kadar selama itu,” David Kelly, ketua strategi global di JP Morgan Asset Management , berkata pada panggilan persidangan dengan pemberita Rabu.

“Saya tidak akan terkejut jika dalam tempoh setahun, kami mengadakan mesyuarat di mana Fed sedang mempertimbangkan untuk mengurangkan kadar,” tambahnya.

Tidak mengejutkan, saham biasanya tidak menunjukkan prestasi yang baik semasa kemelesetan. S&P 500 telah jatuh median sebanyak 24% semasa kemelesetan ekonomi sejak 1946, menurut penyelidikan dari Deutsche Bank.

“Jika kita tidak mengalami kemelesetan, kita semakin hampir dengan wilayah yang melampau,” ahli strategi Deutsche Bank Jim Reid menulis dalam nota.

Perkara utama untuk pelabur ialah, apabila Fed mula beralih ke arah melonggarkan dasar monetari, pasaran secara historis bertindak balas secara positif dan cepat—terutamanya jika punca utama kejatuhan mereka adalah berkaitan dengan dasar bank pusat, menurut analisis Goldman Sachs.

Apa yang tiada siapa pasti ialah bila tepatnya Fed akan menukar gear, dan berapa banyak lagi tekanan yang mungkin dialami oleh ekonomi dalam masa yang sama.

“Saya menjangkakan musim panas akan menjadi sangat bergelora,” kata Nancy Tengler, ketua pegawai pelaburan di Laffer Tengler Investments.

Menavigasi Pasar Beruang

Tulis kepada Akane Otani di akane.otani@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Saham Dari Segi Sejarah Tidak Turun sehingga Fed reda


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/