Saham Digital World Acquisition Corp yang dikaitkan dengan Trump kini sekitar $16 selepas mencecah $97 awal tahun ini

Logo rangkaian sosial Truth dilihat pada telefon pintar di hadapan paparan bekas Presiden AS Donald Trump dalam ilustrasi gambar yang diambil pada 21 Februari 2022 ini.

Dado Ruvic | Reuters

Saham daripada Digital World Acquisition Corp. jatuh minggu ini kerana syarikat itu terlepas tarikh akhir penting untuk memegang kira-kira $1 bilion dalam pembiayaan bagi cadangan penggabungannya dengan syarikat media bekas Presiden Donald Trump.

DWAC, yang merupakan syarikat pemerolehan tujuan khas, atau SPAC, telah ditetapkan untuk menjadi kapal untuk membawa Trump Media dan Kumpulan Teknologi awam. Tetapi perjanjian dengan firma Trump telah menghadapi beberapa halangan kewangan dan undang-undang.

Pada kemuncak 2022, saham DWAC didagangkan pada $97. Kini, harga sahamnya berada sekitar $16 apabila pasaran merosot, selera untuk SPAC semakin berkurangan dan Trump menghadapi bahaya undang-undang yang semakin meningkat. Saham jatuh kira-kira 3% pada hari Jumaat.

DWAC memperoleh $1 bilion dalam pembiayaan daripada pelabur swasta dalam ekuiti awam, juga dikenali sebagai PIPE, yang akan membiayai Trump Media selepas penggabungan. Bagaimanapun, Selasa menandakan tamatnya kewajipan berkontrak pelabur ini terhadap perjanjian itu, membolehkan mereka menarik pembiayaan mereka.

Pelabur ini diberi saham pilihan boleh tukar, yang boleh dipindahkan ke saham biasa pada harga diskaun. Dengan menukar dan menjual saham ini, pelabur PIPE juga mempunyai kuasa untuk mencairkan dengan ketara pegangan pelabur lain termasuk bekas presiden Trump.

Trump Media, DWAC dan pelabur PIPE tidak segera memulangkan permintaan untuk komen.

Kehilangan $1 bilion dalam pembiayaan adalah jauh daripada satu-satunya masalah yang dihadapi oleh perjanjian ini dan pihak yang terlibat. Penggabungan adalah di bawah siasatan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa untuk kemungkinan pelanggaran sekuriti melibatkan perbincangan tentang perjanjian sebelum pengumuman penggabungan. Jabatan Kehakiman juga sedang menyiasat perjanjian itu.

Di samping itu, Trump sendiri menghadapi tekanan undang-undang yang semakin meningkat. Tuntutan undang-undang yang mendakwa penipuan meluas daripada Peguam Negara New York Letitia James adalah satu lagi dalam longgokan tindakan undang-undang yang sudah cukup besar terhadap bekas presiden itu. Bekas presiden itu pada masa yang sama sedang disiasat untuk penyingkiran dokumen sensitif dari Rumah Putih, peranannya dalam rusuhan Capitol 6 Januari 2021, dan desakan beliau untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020.

Aplikasi Truth Social beliau, yang diasaskan selepas bekas presiden itu diharamkan daripada Twitter selepas peristiwa 6 Januari, kini disekat daripada gedung Google Play kerana melanggar dasar penyederhanaan kandungan Google. Google dan Truth Social berkata minggu ini mereka masih mengusahakan penyelesaian.

Jika penggabungan itu berjaya, ia akan menyediakan kira-kira $300 juta kepada firma media Trump tanpa pelaburan PIPE bernilai $1 bilion. Tetapi untuk mendapatkan $300 juta itu akan memerlukan pengemudian beberapa lagi halangan.

DWAC perlu membeli lebih banyak masa untuk mendapatkan pemegang saham meluluskan penangguhan penggabungan sehingga setahun. Ketua Pegawai Eksekutif DWAC Patrick Orlando membuat deposit $2.8 juta untuk melanjutkan tarikh akhir penggabungan hingga Disember. Undian pemegang saham diperlukan untuk lanjutan sepanjang tahun yang disasarkan syarikat itu, tetapi DWAC tidak dapat mengumpulkan banyak pelabur runcitnya untuk meluluskan lanjutan itu setakat ini. Mesyuarat pemegang saham seterusnya dijadualkan pada 10 Okt.

Di tengah-tengah tekanan yang semakin meningkat ini, Trump Media mengeluarkan kenyataan yang mengatakan ia akan meneruskan tindakan undang-undang terhadap SEC kerana terlalu menghalang perjanjian itu, menyalahkan “persenjatan dan pempolitikan” Suruhanjaya Bursa Sekuriti.

“Halangan yang tidak boleh dimaafkan ini, yang secara langsung bercanggah dengan misi SEC yang dinyatakan, merosakkan pelabur dan ramai lagi yang hanya mengikut peraturan dan cuba mengembangkan perniagaan yang berjaya,” kata Trump Media.

We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Saham Digital World Acquisition Corp yang dikaitkan dengan Trump kini sekitar $16 selepas mencecah $97 awal tahun ini


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/