Saham Eropah disenyapkan selepas bulan yang huru-hara untuk pasaran

LONDON — Saham Eropah bercampur-campur pada hari dagangan terakhir Mac, bulan yang ditandai dengan ketidaktentuan geopolitik dan ekonomi global selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Pan-Eropah Stoxx 600 berlegar sedikit di bawah garis rata menjelang lewat pagi, tetapi berada di landasan untuk memperoleh keuntungan bulanan untuk Mac. Utiliti naik 1.1% manakala stok runcit turun 2.8%.

Indeks cip biru Eropah kelihatan bersedia untuk menamatkan suku pertama lebih 5% lebih rendah.

Dari segi pergerakan harga saham individu, syarikat perisian Sweden Sinch jatuh lebih daripada 11% manakala pengurus kekayaan Britain, Quilter memperoleh 3.5%.

Ketidakpastian geopolitik dan kebimbangan terhadap kenaikan inflasi telah menguasai sentimen pasaran pada bulan Mac. Kedua-dua pasaran Eropah dan AS didagangkan lebih rendah pada Rabu berikutan kekecewaan selepas rundingan antara Rusia dan Ukraine, yang bertujuan mencari penyelesaian kepada konflik itu, sekali lagi kelihatan tidak membuat kemajuan.

Rusia berkata Selasa ia akan mengurangkan kehadiran ketenteraannya di beberapa bahagian di Ukraine, tetapi beberapa negara – termasuk AS dan UK – kekal ragu-ragu terhadap ikrar Moscow, dan serangan Rusia ke atas Ukraine berterusan Rabu.

Harga minyak juga membayangi sentimen. Harga minyak mentah AS meningkat lebih daripada 3% pada hari Rabu kerana Jerman memberi amaran tentang kemungkinan catuan gas asli akibat pertikaian dengan Rusiadan Stok minyak mentah AS jatuh.

Harga minyak jatuh mendadak semasa waktu dagangan Asia semalaman dan semasa perdagangan pagi di Eropah. Penanda aras antarabangsa Niaga hadapan minyak mentah Brent terakhir turun 5.1% kepada $107.68 setong. Niaga hadapan minyak mentah AS turun sekitar 6.1% kepada $101.27 setong.

Presiden AS Joe Biden pentadbiran sedang mempertimbangkan rancangan untuk melepaskan 1 juta tong minyak sehari daripada rizab petroleum strategik selama kira-kira enam bulan, kata sumber kepada NBC News. Harga minyak global telah melonjak dalam perdagangan yang tidak menentu sejak Rusia menyerang Ukraine lebih sebulan lalu.

Pilihan saham dan aliran pelaburan daripada CNBC Pro:

Secara global, Niaga hadapan saham AS lebih tinggi sedikit dalam dagangan prapasaran awal menjelang hari dagangan terakhir bulan dan suku itu. Pelabur di negeri sedang menunggu tuntutan pengangguran mingguan dan data pendapatan dan perbelanjaan peribadi yang akan dikeluarkan pagi Khamis. Dalam pasaran Asia-Pasifik semalaman, saham bercampur-campur.

NATO bersedia untuk mengeluarkan laporan tahunan pakatan tentera pada hari Khamis dan OPEC dan sekutu bukan OPEC, termasuk Rusia, akan mengadakan mesyuarat peringkat menteri.

Walaupun keadaan mendung menyelubungi ekonomi global dan pasaran akibat perang di Ukraine dan kenaikan harga tenaga yang berkaitan, Hugh Gimber, pakar strategi pasaran global di JPMorgan Asset Management, memberitahu CNBC pada hari Khamis bahawa pendekatan kerajaan terhadap dasar fiskal telah berubah berikutan pandemik Covid-19, dan boleh menghalang beberapa kemudaratan kepada pengguna yang mencetuskan kebimbangan kemelesetan.

“Pandangan pengguna telah merosot dan saya fikir risiko kepada pertumbuhan, terutamanya di zon euro, kini meningkat, tetapi saya akan memerhatikan tindak balas dasar itu,” kata Gimber, sambil menyatakan bahawa kerajaan telah “hilang ketakutan mereka terhadap hutang” apabila berhadapan dengan keadaan yang di luar kawalan pengguna.

“Sekiranya kerajaan yang memutuskan untuk campur tangan, maka anda tidak sepatutnya melihat kesan yang besar terhadap langkah-langkah seperti jualan runcit seperti yang anda jangkakan biasanya hanya memandangkan lonjakan harga yang kami lihat.”

Suka artikel ini?
Untuk pilihan saham eksklusif, idea pelaburan dan strim langsung global CNBC
Mendaftar untuk CNBC Pro
Mulakan anda percubaan percuma sekarang

— Eustance Huang CNBC menyumbang kepada laporan pasaran ini.

We would like to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Saham Eropah disenyapkan selepas bulan yang huru-hara untuk pasaran


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/