Saham Eropah jatuh ketika pasaran bergelut untuk mengenepikan kebimbangan kemelesetan

LONDON — Saham Eropah lebih rendah pada Khamis, berikutan pasaran global menyaksikan turun naik baharu selepas pemulihan ringkas berikutan dagangan bergelora minggu lalu.

Pan-Eropah Stoxx 600 turun 0.5% menjelang lewat pagi, setelah memperoleh lebih separuh daripada kerugian sebelumnya. Bank jatuh 1.5% manakala saham perjalanan dan masa lapang meningkat 1.1%.

Dari segi pergerakan harga saham individu, Sekitar bandar jatuh lebih daripada 7% ke bahagian bawah indeks cip biru Eropah selepas JPMorgan menurunkan taraf saham syarikat hartanah itu kepada “kurang wajaran” dan mengurangkan harga sasarannya.

Di bahagian atas indeks, syarikat IT Perancis Atos melonjak lebih 10% selepas media Perancis melaporkan bahawa kerajaan akan menyokong kemungkinan penggabungan dengan firma aeroangkasa senegara Thales.

Saham Eropah ditutup rendah pada hari Rabu, membalikkan keuntungan yang diperoleh pada sesi sebelumnya apabila turun naik global berterusan dan sentimen pasaran beralih kepada suasana yang lebih negatif di tengah-tengah kebimbangan terhadap inflasi yang melonjak dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan.

“Berdepan dengan cabaran seperti peningkatan kos bahan dan tenaga, syarikat perindustrian di Eropah terus bergelut dengan hasil terhad dan cabaran operasi.”

Thomas Rinn

Peneraju Perindustrian Global, Accenture

Niaga hadapan saham AS susut awal Khamis selepas indeks utama jatuh ke paras merah pada akhir dagangan biasa dan pelabur menimbang kemungkinan kemelesetan selepas komen daripada pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell.

Powell memberitahu Kongres pada hari Rabu bahawa bank pusat itu “sangat komited” untuk menurunkan inflasi selepas kadar itu mencecah paras tertinggi 40 tahun di Amerika Syarikat. Beliau juga menyatakan bahawa kemelesetan adalah “kemungkinan” – ketakutan yang terus membebani Wall Street.

Sementara itu dalam pasaran Asia Pasifik semalaman, sentimen lebih bercampur-campur apabila pelabur terus memantau kebimbangan kemelesetan.

Dari segi data di Eropah, anggaran kilat bacaan PMI Perancis dan Jerman (indeks pengurus pembelian) untuk bulan Jun datang lebih lemah daripada yang dijangkakanmenambah kebimbangan kemelesetan.

PMI komposit Jerman, yang menangkap aktiviti pembuatan dan perkhidmatan, turun kepada 52.0 daripada 54.8 Mei, di bawah ramalan 54.0 oleh penganalisis dalam tinjauan Reuters. Bacaan komposit Perancis masuk pada 52.8, turun daripada 57.0 pada bulan Mei.

PMI zon euro yang lebih luas juga turun dengan ketara kepada 51.9 pada Jun daripada 54.8 pada Mei, dengan pakar ekonomi meramalkan bacaan 53.9.

Thomas Rinn, peneraju perindustrian global di Accenture, berkata bacaan lemah menunjukkan “pertempuran sukar” yang dihadapi oleh sektor pembuatan zon euro.

“Berdepan dengan cabaran seperti peningkatan kos bahan dan tenaga, syarikat perindustrian di Eropah terus bergelut dengan hasil terhad dan cabaran operasi,” kata Rinn.

“Walaupun terdapat tanda-tanda pemulihan dalam jumlah pesanan, tekanan inflasi kelihatan seperti berada di sini untuk kekal, dan pengeluar Eropah harus bersedia dengan sewajarnya.”

Di tempat lain, bank pusat Norway mengumumkan a mengejutkan kenaikan 50 mata asas kepada kadar faedah penanda arasnya pada Khamis, peningkatan tunggal terbesar negara sejak 2002.

Langkah itu mengambil kadar dasar daripada 0.75% kepada 1.25%, dan Gabenor Bank Norges Ida Wolden Bache berkata dalam satu kenyataan bahawa ia mungkin akan dinaikkan kepada 1.5% pada bulan Ogos.

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding material

Saham Eropah jatuh ketika pasaran bergelut untuk mengenepikan kebimbangan kemelesetan


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/