Saham Ford mengalami hari paling teruk sejak 2011 selepas amaran kos, kehilangan $7 bilion dalam nilai pasaran

Ford F-150 Lightning di Pameran Auto New York 2022.

Scott Mlyn | CNBC

DETROIT – Ford Motor saham mengalami hari terburuk dalam lebih 11 tahun, selepas pembuat kereta telah mengeluarkan sebahagian daripada suku ketiganya laporan pendapatan dan memberi amaran kepada pelabur sebanyak $1 bilion dalam kos pembekal yang tidak dijangka.

Saham Ford ditutup pada hari Selasa pada $13.09 setiap satu, turun sebanyak 12.3%. Pembuat kereta Detroit kehilangan kira-kira $7 bilion daripada nilai pasarannya.

Ia juga merupakan hari terburuk saham berdasarkan peratusan sejak 28 Januari 2011, apabila pendapatan suku keempat pembuat kereta itu mengecewakan pelabur dan saham itu susut 13.4% untuk ditutup pada $16.27 sesaham, menurut data yang disusun oleh FactSet.

Ford, selepas pasaran ditutup hari Isnin, berkata masalah bekalan telah mengakibatkan kekurangan alat ganti yang menjejaskan kira-kira 40,000 hingga 45,000 kenderaan, terutamanya trak margin tinggi dan SUV yang tidak dapat menghubungi pengedar.

Walaupun menghadapi masalah dan kos tambahan, Ford mengesahkan panduannya untuk tahun ini tetapi menetapkan jangkaan untuk pendapatan larasan suku ketiga sebelum faedah dan cukai berada dalam julat $1.4 bilion hingga $1.7 bilion. Itu jauh lebih rendah daripada ramalan beberapa penganalisis, yang mengunjurkan keuntungan suku tahunan hampir $3 bilion.

Ford memetik rundingan baru-baru ini yang mengakibatkan kos pembekal berkaitan inflasi yang akan berjalan kira-kira $1 bilion lebih tinggi daripada jangkaan asal.

Walaupun tiada penganalisis utama Wall Street menurunkan taraf saham berikutan kemas kini itu, beberapa orang terkejut dengan pengumuman Ford. Jangkaan ialah masalah rantaian bekalan semakin reda. Lebih-lebih lagi, Ford baru-baru ini telah mengelakkan masalah sedemikian lebih baik daripada beberapa pesaingnya.

Penganalisis Goldman Sachs Mark Delaney berkata firmanya “terkejut dengan pra-pengumuman 3Q memandangkan kemajuan yang Ford telah buat sebelum ini dalam kesesakan rantaian bekalan.”

Penganalisis BofA Securities John Murphy menyuarakan perasaan itu dalam nota kepada pelabur pada hari Selasa: “Akhirnya, berita ini agak mengejutkan kerana berita makro yang lebih luas mencadangkan rantaian bekalan semakin baik sejak beberapa bulan lalu.”

Beberapa penganalisis mempersoalkan sama ada ini adalah masalah khusus Ford, atau bendera merah untuk masalah tambahan untuk industri automotif.

Ketua Pegawai Eksekutif GM Mary Barra pada hari Selasa memberitahu CNBC bahawa masalah rantaian bekalan syarikat telah berkurangan.

“Kami melihat keadaan yang bertambah baik,” kata Barra. “Kami terus berusaha, menyelesaikan isu, mencari kecekapan sebagai kursus biasa, dan kami akan terus melakukannya.”

Barra berkata GM berada di landasan untuk menyiapkan kira-kira 95,000 kenderaan dalam inventorinya menjelang akhir tahun ini yang dikeluarkan tanpa komponen tertentu kerana masalah rantaian bekalan. Pada bulan Julai, GM memberi amaran kepada pelabur bahawa isu rantaian bekalan akan menjejaskan pendapatan suku kedua, manakala sama mengekalkan panduannya untuk 2022.

Ford berkata kenderaannya yang belum siap dijangka siap dan dihantar kepada pengedar pada suku keempat.

Sebagai tindak balas kepada penurunan Selasa, jurucakap Ford TR Reid berkata syarikat itu terus melaksanakan rancangan penstrukturan semula Ford+nya.

“Pasaran adalah cekap dari semasa ke semasa,” katanya. “Kami mempunyai rancangan hebat di Ford+ untuk mencipta nilai untuk pelanggan, dan pelabur serta pihak berkepentingan lain dari masa ke masa. Menjadi tanggungjawab kami untuk melaksanakannya dan mencipta peluang itu.”

Saham Ford turun lebih daripada 36% tahun setakat ini tetapi masih meningkat kira-kira 2% dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

— CNBC Christopher Hayes dan Michael Bloom menyumbang kepada laporan ini.

Saham Ford jatuh selepas syarikat memberi amaran tentang kos tambahan $1 bilion

We would like to thank the writer of this short article for this amazing web content

Saham Ford mengalami hari paling teruk sejak 2011 selepas amaran kos, kehilangan $7 bilion dalam nilai pasaran


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/