Saham Hong Kong melanjutkan kenaikan selepas rali sesi sebelumnya; Pasaran Asia bercampur-campur menjelang keputusan Fed

Niaga hadapan minyak meningkat berikutan laporan industri kejatuhan dalam inventori minyak mentah AS

Harga minyak masa depan meningkat pada hari Rabu selepas laporan industri menunjukkan penurunan dalam inventori minyak mentah AS dalam minggu terbaru, Reuters dilaporkan, memetik angka oleh Institut Petroleum Amerika Selasa.

Niaga hadapan minyak mentah Brent naik $1.31, atau 1.46%, untuk berdiri pada $95.87 setong, manakala Pertengahan Texas Barat AS meningkat 1.28% kepada $89.67 setong.

— Lee Ying Shan

Stok pertahanan Korea Selatan, Jepun meningkat pada pengesahan serangan peluru berpandu Korea Utara

Saham berkaitan pertahanan yang disenaraikan di Korea Selatan dan Jepun melonjak selepas pihak berkuasa tentera di Seoul mengesahkan Korea Utara menembak lebih 10 jenis peluru berpandu di luar pantai timurnya.

Serangan peluru berpandu termasuk satu peluru berpandu balistik yang mendarat di perairan bebas di sebelah Korea Selatan Garis Had Utara, sempadan laut de facto yang memisahkan kedua-dua Korea – contoh pertama sejak Perang Korea, kata pihak berkuasa.

Saham syarikat pertahanan Hanwha Aerospace melonjak lebih daripada 5% dalam perdagangan pagi Korea, dan Victek meningkat lebih daripada 7%.

Saham pertahanan Jepun didagangkan lebih tinggi sedikit dengan Hosoya Pyro-Engineering naik hampir 1%.

-Jihye Lee

Ahli lembaga Bank of Japan membincangkan inflasi, Kuroda membayangkan peralihan dasar ke hadapan

Ahli lembaga polisi pada mesyuarat terbaharu Bank of Japan bersetuju bahawa adalah wajar untuk “terus-menerus meneruskan pelonggaran monetari berskala besar,” menurut minit dikeluarkan hari Rabu.

Seorang ahli berkata pendirian bank pusat untuk melonggarkan perlu diteruskan walaupun inflasi meningkat dalam jangka pendek, selagi jangkaan kekal rendah.

Dasar monetari BOJ menyasarkan kestabilan harga bukan kadar pertukaran asing, kata beberapa ahli, dan ia harus “menjelaskan dengan teliti” keperluan untuk mengekalkan pendirian semasa.

Beberapa ahli berkata pengembangan penggunaan pelancongan masuk adalah satu cara untuk mendapat manfaat daripada yen yang lebih lemah.

Secara berasingan, Gabenor BOJ Haruhiko Kuroda khabarnya memberitahu parlimen bahawa dasar kawalan keluk hasil boleh diselaraskan pada masa hadapan, menurut Reuters.

“Jika pencapaian sasaran inflasi 2% kami dapat dilihat, menjadikan kawalan keluk hasil lebih fleksibel boleh menjadi pilihan,” Kuroda dipetik sebagai berkata.

– Abigail Ng

Inflasi Korea Selatan meningkat pada bulan Oktober, lebih daripada anggaran

Indeks harga pengguna Korea Selatan meningkat 5.7% pada Oktober daripada tempoh yang sama tahun lalu, lebih tinggi daripada anggaran purata 5.6% yang diramalkan oleh tinjauan Reuters.

Data daripada Statistik Korea menunjukkan harga naik 0.3% berbanding bulan sebelumnya.

Harga elektrik, harga gas dan harga industri mendahului kenaikan itu, dan inflasi teras, yang tidak termasuk harga makanan dan minyak, meningkat 4.8% berbanding setahun lalu.

-Jihye Lee

CNBC Pro: Goldman’s Currie mendedahkan lindung nilai ‘terbaik’ terhadap inflasi, kenaikan kadar dan risiko geopolitik

Jeff Currie dari Goldman berkata terdapat satu pelaburan yang boleh melindungi pelabur daripada kenaikan kadar faedah, inflasi dan risiko geopolitik.

Currie, ketua penyelidikan komoditi global di Goldman Sachs, berkata ia mempunyai potensi pertumbuhan 20-30% dalam jangka pendek, dengan risiko peningkatan tambahan kepada sasaran harga.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

– Ganesh Rao

Saham China yang lebih besar meningkat pada siaran perbincangan pembukaan semula yang belum disahkan

Saham di Hong Kong dan tanah besar China berhimpun Selasa selepas laporan yang tidak disahkan diedarkan mengenai jawatankuasa yang dibentuk untuk membuka semula perbincangan di China. Jurucakap kementerian luar China Zhao Lijian memberitahu Reuters bahawa dia tidak menyedari keadaan itu.

“Saya tidak tahu dari mana anda mendapat maklumat ini. Saya benar-benar tidak tahu apa-apa tentang perkara ini,” Zhao dipetik sebagai berkata.

Ahli ekonomi Hao Hong dari Grow Investment Group tweet bahawa jawatankuasa yang dikhabarkan sedang menyemak data dari beberapa negara dan menyasarkan untuk dibuka semula pada Mac tahun depan.

-Jihye Lee

Stok ditutup lebih rendah

Saham ditutup rendah apabila pasaran bersedia untuk satu lagi keputusan kadar Fed yang akan dikeluarkan pada hari Rabu.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 79.75 mata, atau 0.24%, kepada 32,653.20, manakala S&P 500 susut 0.41% kepada 3,856.10. Nasdaq Composite susut 0.89% kepada 10,890.85.

— Samantha Subin

Pivot Fed masih jauh, kata Goodwin dari New York Life

Pelabur mungkin terlalu teruja dengan potensi perubahan daripada Rizab Persekutuan, menurut Lauren Goodwin, ahli ekonomi dan ahli strategi portfolio di New York Life Investments.

Goodwin berkata dalam nota bahawa dia menjangkakan Fed akan meningkat sebanyak 0.75 mata peratusan pada hari Rabu dan setengah mata pada bulan Disember, tetapi kelembapan itu tidak seharusnya dilihat sebagai permulaan peralihan besar daripada bank pusat.

“Jeda Fed tidak sama dengan pivot. Sudah tentu, keadaan ekonomi dan kredit yang merosot boleh menyebabkan Fed berputar sederhana pada satu ketika, tetapi pivot penuh ke wilayah akomodatif adalah sangat tidak mungkin pada tahun depan,” kata Goodwin dalam satu catatan.

Goodwin menegaskan bahawa kenaikan kadar pertama kini sepatutnya mula menunjukkan kesannya merentasi ekonomi luas, bukannya hanya perumahan. Walau bagaimanapun, Fed akan memerlukan beberapa bulan data untuk meneruskannya sebelum menukar haluan.

“Pada ketika ini, dengan inflasi yang mengejutkan sama seperti yang berlaku, Fed akan mahu melihat tanda-tanda jelas pembalikan dalam pertumbuhan gaji sebelum berputar. Kemelesetan harus dianggap sebagai kes asas dan bukannya risiko,” kata Goodwin.

– Jesse PoundWe would like to give thanks to the author of this article for this amazing material

Saham Hong Kong melanjutkan kenaikan selepas rali sesi sebelumnya; Pasaran Asia bercampur-campur menjelang keputusan Fed


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/