Saham Hong Kong meningkat 3% apabila saham teknologi meningkat; Data aktiviti China mengecewakan

Terdapat nilai yang besar dalam beberapa saham teknologi China, kata Primavera Capital

Saham syarikat teknologi China yang besar kini “sangat tertekan” dan “murah,” kata Fred Hu, pengasas dan pengerusi Primavera Capital.

Indeks Hang Seng Tech di Hong Kong turun lebih daripada 30% dari awal tahun, walaupun indeks telah melantun dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Tindakan keras kerajaan China yang berterusan dan dasar sifar-Covid telah melemahkan keyakinan usahawan dan pelabur teknologi, tetapi terdapat “nilai mendalam yang luar biasa” dalam beberapa saham teknologi, kata Hu.

“China adalah negara yang diperlukan oleh mana-mana negara berjaya [for] teknologi dan inovasi … saya rasa ada peningkatan” untuk banyak saham sedemikian, tambahnya.

– Charmaine Jacob

Saham teknologi China yang tersenarai di Hong Kong melonjak pada awal sesi

Saham syarikat teknologi China yang tersenarai di Hong Kong meningkat dengan ketara pada jam pertama perdagangan.

Tencent meningkat 7.6%, Meituan memperoleh 5.9%, dan Alibaba meningkat 9%. Indeks Hang Seng Tech naik sekitar 4%.

Langkah itu berlaku walaupun aktiviti mengecewakan dan data jualan runcit dari China, dan berikutan Presiden AS Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping mesyuarat menjelang sidang kemuncak G-20 di Bali.

Ketua strategi firma pelaburan swasta Safanad berkata perbincangan antara kedua-dua pemimpin itu berjalan “jauh lebih baik” daripada jangkaan, walaupun dia kebanyakannya menganggapnya sebagai jangkaan yang rendah.

Saham TSMC melonjak lebih daripada 9% pada berita kepentingan Berkshire Hathaway

Saham daripada Syarikat Pembuatan Semikonduktor Taiwan tersenarai di Taiwan melonjak selepas Berkshire Hathaway didedahkan a $4 bilion pegangan dalam syarikat itu.

Saham itu melonjak sebanyak 9.44%, mencapai paras tertinggi dalam hampir dua bulan.

Berkshire menambah lebih daripada 60 juta saham resit simpanan Amerika pembuat cip Taiwan itu, bernilai $4.1 bilion (1.2% daripada TSM) menjelang akhir suku ketiga, menjadikan Taiwan Semi pegangan ke-10 terbesar konglomerat pada akhir September.

Stok terakhir naik sekitar 8%.

Keluaran perindustrian China, jualan runcit meleset daripada jangkaan pada bulan Oktober

Pengeluaran perindustrian China meningkat 5% pada bulan Oktober berbanding tahun lalu, perlahan daripada peningkatan 6.3% yang dilihat pada September. Angka terbaru meleset anggaran kenaikan 5.2% yang diramalkan dalam tinjauan Reuters.

Secara berasingan, jualan runcit di China jatuh 0.5% pada Oktober berbanding setahun lalu, meleset dari jangkaan.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan peningkatan 1%, dan jualan runcit meningkat 2.5% pada bulan September.

– Abigail Ng

CNBC Pro: Pakar strategi Morningstar terkemuka berkata saham dinilai rendah sebanyak 15% dan berkongsi 6 kegemaran

Dengan banyak saham dalam pasaran beruang, ekuiti boleh dinilai rendah sebanyak 15%, menurut Morningstar.

Ketua ahli strategi AS firma penyelidikan ekuiti itu percaya halangan yang hadir pada awal tahun ini akan mula surut pada awal tahun depan dan memberi manfaat kepada saham.

Dave Sekera juga berkongsi penilaian “nilai saksama”nya ke atas enam syarikat dengan “parit ekonomi yang luas” yang akan mengatasi prestasi dalam persekitaran ekonomi sedemikian.

Pelanggan CNBC Pro boleh membaca lebih lanjut di sini.

– Ganesh Rao

Bank pusat Australia membayangkan kenaikan kadar faedah yang lebih besar di hadapan

Reserve Bank of Australia membayangkan kenaikan faedah yang lebih jauh dan mungkin lebih besar ke hadapan dalam usahanya untuk menjinakkan tekanan inflasi, menurut minit dikeluarkan daripada mesyuarat terbarunya.

“Lembaga Pengarah bersetuju tentang kepentingan mengembalikan inflasi kepada sasaran dan menjangkakan untuk meningkatkan lagi kadar faedah dalam tempoh akan datang,” katanya dalam kenyataan itu.

Bank pusat telah mempertimbangkan untuk menaikkan kadar tunainya sebanyak 50 mata asas, tetapi melihat kes yang lebih kukuh untuk meningkatkan kadar sebanyak 25 mata asas, katanya.

Kadar faedah yang lebih tinggi akan menjadi sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk “mewujudkan keseimbangan permintaan dan bekalan yang lebih mampan dalam ekonomi Australia,” kata RBA, sambil menambah bahawa ahli tidak menolak kemungkinan untuk kembali kepada kenaikan yang lebih besar jika diperlukan.

– Jihye Lee

Ekonomi Jepun mengecut secara tidak dijangka pada suku ketiga, data menunjukkan

Ekonomi Jepun mengecut secara mengejut pada suku ketiga berbanding setahun lalu, anggaran awal rasmi menunjukkan.

Keluaran dalam negara kasar menyusut 1.2% pada suku Julai-September berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, tiada anggaran untuk pertumbuhan 1.1% dalam tinjauan Reuters.

– Abigail Ng

CNBC Pro: China sedang melonggarkan langkah Covidnya. Begini cara pakar pasaran memainkannya

Saham manakah yang boleh mendapat manfaat jika China membatalkan dasar sifar-Covidnya? Pakar pasaran mendedahkan cara memainkan pembukaan semula apabila China memudahkan beberapa kawalan virusnya.

Pelanggan pro boleh baca lebih lanjut di sini.

— Zavier Ong

Mengurangkan stok sesi terendah pada ulasan Brainard

S&P 500 melantun semula dari paras terendahnya dan hasil Perbendaharaan susut daripada paras tertingginya agak lewat pagi selepas Naib Pengerusi Rizab Persekutuan Lael Brainard berkata mungkin “tidak lama lagi” sesuai untuk memperlahankan kadar kenaikan kadar faedah, dalam perbualan dengan Bloomberg News.

S&P 500 terakhir hanya turun 0.1% selepas turun lebih daripada 0.7% pada satu ketika Isnin. Hasil Perbendaharaan 10 tahun adalah 5 mata asas lebih tinggi kepada 3.878% selepas didagangkan setinggi kira-kira 3.90% sebelum ini.

“Saya fikir apa yang benar-benar penting untuk ditekankan ialah kami telah melakukan banyak perkara tetapi kami mempunyai kerja tambahan untuk melakukan kedua-dua untuk menaikkan kadar dan mengekalkan kekangan untuk menurunkan inflasi kepada 2% dari semasa ke semasa,” tambah Brainard.

—John Melloy, Jeff Cox

Mesej Waller Fed kepada pasaran: Titik akhir kadar adalah ‘masih jalan di luar sana’

Gabenor Fed Chirstopher Waller berkata, walaupun bank pusat boleh menaikkan kadar pada kadar yang lebih perlahan bulan depan, ini tidak sepatutnya ditafsirkan sebagai tanda yang lemah dalam usahanya untuk menurunkan inflasi.

“Berhenti memberi perhatian kepada rentak dan mula memberi perhatian kepada di mana titik akhir akan berlaku. Sehingga kita menurunkan inflasi, titik akhir itu masih merupakan jalan di luar sana,” Waller berkata Ahad.

Awal bulan ini, Fed menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas kepada mereka tahap tertinggi sejak 2008.

– Fred Imbert

We would love to thank the writer of this post for this amazing content

Saham Hong Kong meningkat 3% apabila saham teknologi meningkat; Data aktiviti China mengecewakan


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/