Saham Hong Kong menjunam 6% kerana kebimbangan mengenai penggal ketiga Xi mengatasi data KDNK China | Perniagaan CNN


Hong Kong
Perniagaan CNN

Saham Hong Kong mengalami hari terburuk sejak krisis kewangan global 2008, hanya sehari selepas pemimpin China Xi Jinping memastikan cengkaman besinya pada kuasa di perhimpunan politik yang besar.

Asing pelabur terkejut dengan keputusan rombakan kepimpinan Parti Komunis membuang ekuiti China dan yuan walaupun data KDNK yang lebih kukuh daripada jangkaan dikeluarkan. Mereka bimbang bahawa cengkaman kuat Xi terhadap kuasa akan membawa kepada penerusan dasar Beijing yang sedia ada dan seterusnya menjejaskan ekonomi.

Penanda aras Hong Kong Hang Seng

(HSI)
Indeks menjunam 6.4% pada hari Isnin, menandakan kejatuhan harian terbesar sejak November 2008. Indeks ditutup pada paras terendahnya sejak April 2009.

Indeks Hang Seng Tech, yang menjejaki 30 firma teknologi terbesar yang disenaraikan di Hong Kong, menjunam 9.7%.

Saham Alibaba

(BABA)
dan Tencent

(TCEHY)
— permata mahkota sektor teknologi China — kedua-duanya menjunam lebih daripada 11%, mengelap gabungan $54 bilion daripada nilai pasaran saham mereka.

Yuan China melemah secara mendadak, mencecah paras terendah baru 14 tahun berbanding dolar AS di pasaran dalam negeri. Di pasaran luar pesisir, di mana ia boleh berdagang dengan lebih bebas, mata wang jatuh 0.8%, berlegar berhampiran paras paling lemah dalam rekod.

The penjualan mendadak berlaku sehari selepas Parti Komunis yang memerintah melancarkan kepimpinan baharunya untuk lima tahun akan datang. Selain mendapatkan penggal ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini sebagai ketua parti, Xi mengemas pasukan kepimpinan baharunya setia yang teguh.

Sebilangan pegawai kanan yang telah menyokong pembaharuan pasaran dan membuka ekonomi telah hilang daripada pasukan teratas baharu, menimbulkan kebimbangan tentang hala tuju masa depan negara dan hubungannya dengan Amerika Syarikat. Mereka yang ditolak termasuk Perdana Menteri Li Keqiang, Naib Perdana Menteri Liu He, dan gabenor bank pusat Yi Gang.

“Nampaknya rombakan kepimpinan telah menakutkan pelabur asing untuk melepaskan pelaburan China mereka, mencetuskan penjualan besar dalam ekuiti China yang tersenarai di Hong Kong,” kata Ken Cheung, ketua strategi forex Asia di bank Mizuho.

“Dengan Jawatankuasa Tetap Politburo yang terdiri daripada sekutu rapat Presiden Xi, peserta pasaran membaca implikasi sebagai penyatuan kuasa Presiden Xi dan penerusan dasar,” tambahnya.

Kemungkinan dasar seperti sifar-Covid, yang telah mengakibatkan penutupan menyeluruh untuk membendung virus itu, dan “Kemakmuran Bersama” – tawaran Xi untuk mengagihkan semula kekayaan – boleh meningkat menimbulkan kebimbangan, kata Cheung.

Mitul Kotecha, ketua strategi pasaran baru muncul di TD Securities, juga menegaskan bahawa kehilangan pegawai pro-pembaharuan daripada kepimpinan baharu memberi petanda buruk bagi masa depan sektor swasta China.

“Pemergian pegawai pro-stimulus dan pembaharu daripada Jawatankuasa Tetap Politburo dan penggantian dengan sekutu Xi, menunjukkan bahawa ‘Kemakmuran Bersama’ akan menjadi dorongan utama pegawai,” kata Kotecha.

Di bawah sepanduk kempen “Kemakmuran Bersama”, Beijing melancarkan tindakan keras menyeluruh terhadap perusahaan swasta negara itu, yang menggegarkan hampir setiap industri ke terasnya.

“The [market] reaksi pada pandangan kami adalah konsisten dengan prospek pengurangan rangsangan yang ketara atau perubahan kepada dasar sifar-Covid. Secara keseluruhannya, prospek pecutan semula pertumbuhan adalah terhad,” kata Kotecha.

Pada pasaran domestik yang dikawal ketat di China, penanda aras Indeks Komposit Shanghai turun 2%. Indeks Komponen Shenzhen yang berteknologi tinggi kehilangan 2.1%.

Kemerosotan pasaran berlaku walaupun data ekonomi yang dikeluarkan melebihi jangkaan.

Ekonomi China berkembang 3.9% pada suku ketiga berbanding setahun lalu, menurut Biro Perangkaan Kebangsaan. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan pertumbuhan sebanyak 3.4%.

Data KDNK menandakan peningkatan daripada kenaikan 0.4% pada suku kedua, apabila ekonomi China dilanda sekatan Covid yang meluas. Shanghai, pusat kewangan negara dan hab perdagangan global utama, ditutup selama dua bulan pada April dan Mei.

Tetapi kadar pertumbuhan itu masih di bawah sasaran rasmi tahunan yang ditetapkan kerajaan awal tahun ini.

“Tinjauan kekal suram,” kata Julian Evans-Pritchard, pakar ekonomi kanan China untuk Capital Economics, dalam laporan penyelidikan pada hari Isnin.

“Tiada prospek China menarik balik dasar sifar-Covid dalam masa terdekat, dan kami tidak menjangkakan sebarang kelonggaran bermakna sebelum 2024,” tambahnya.

Ditambah dengan ekonomi global yang semakin lemah dan kemerosotan berterusan dalam hartanah China, semua masalah akan terus menekan ekonomi China, katanya.

Evans-Pritchard menjangkakan KDNK rasmi China hanya berkembang 2.5% tahun ini dan sebanyak 3.5% pada 2023.

Data KDNK Isnin pada mulanya dijadualkan untuk dikeluarkan pada 18 Oktober semasa kongres Parti Komunis China, tetapi ditangguhkan tanpa penjelasan.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this awesome content

Saham Hong Kong menjunam 6% kerana kebimbangan mengenai penggal ketiga Xi mengatasi data KDNK China | Perniagaan CNN


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/