Saham jatuh, bon dan emas meningkat kerana ancaman Rusia menambah kegelisahan Fed

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

LONDON, 21 Sept (Reuters) – Saham jatuh, manakala tempat selamat seperti bon kerajaan dan dolar meningkat, apabila pelabur yang cemas melarikan diri daripada aset berisiko selepas Presiden Rusia Vladimir Putin pada hari Rabu mengarahkan mobilisasi ke atas Ukraine dan menuduh Barat “pemerasan nuklear” .

Mata wang Eropah mendapat kecaman, dengan euro jatuh 0.4% kepada $0.9932 dan sterling turun 0.3% pada $1.1346, selepas mencecah paras terendah baru dalam 37 tahun pada $1.1304.

Selepas penurunan awal yang lebih rendah berikutan komen Putin, pasaran ekuiti Eropah mengurangkan kerugian, meninggalkan indeks STOXX (.STOXX) dengan keuntungan sebanyak 0.4% pada hari itu, disokong oleh rali dalam saham minyak dan gas, yang bertindak balas kepada lonjakan harga tenaga.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Niaga hadapan indeks saham AS mengenepi lebih tinggi, mencadangkan permulaan hari yang lebih kukuh sederhana di Wall Street kemudian (.SPX).

Indeks dolar, yang mengukur prestasi mata wang AS berbanding enam mata wang utama, meningkat 0.32% kepada 110.52, setelah mencecah paras tertinggi baru dua dekad 110.87.

Dengan Rizab Persekutuan AS dijangka menyampaikan satu lagi kenaikan kadar yang agresif pada hari itu, dalam seminggu yang padat dengan keputusan bank pusat utama, ukuran pasaran utama ketidaktentuan menghampiri paras tertinggi berbilang minggu. (.VIX), (.V2TX)

“Akan ada lebih banyak penerbangan ke keselamatan. Kami berkemungkinan melihat dolar mendapat kekuatan semula. Dan saya fikir akan ada rali kepada dana yang mungkin menawarkan keselamatan,” Susannah Streeter, penganalisis pelaburan kanan dan pasaran di Hargreaves Lansdown , berkata.

Putin berkata beliau telah menandatangani dekri mengenai mobilisasi separa bermula pada hari Rabu, mengatakan beliau mempertahankan wilayah Rusia dan bahawa Barat mahu memusnahkan negara itu. baca lagi

“Sekiranya integriti wilayah negara kita terancam, kita akan menggunakan semua cara yang ada untuk melindungi rakyat kita – ini bukan tipu muslihat,” kata Putin dalam ucapan di televisyen kepada negara itu, sambil menambah Rusia mempunyai “banyak senjata untuk dibalas”.

“Hakikatnya bahawa dia telah memutuskan untuk menghapuskan kad nuklear yang jelas tidak mengalami penurunan yang baik, dan euro telah benar-benar merasakan kesannya juga,” kata Michael Hewson, ketua strategi pasaran di CMC Markets di London, berkata .

Ekuiti sudah berada di bawah tekanan memandangkan kebimbangan mengenai keputusan dasar Fed yang akan datang di mana ia secara meluas dijangka menaikkan kadar sebanyak tiga suku mata.

Indeks MSCI All-World bagi saham global turun 0.3% untuk mencecah paras terendah dua bulan, manakala emas, satu lagi tempat selamat tradisional, meningkat 0.5% untuk didagangkan sekitar $1,667.40 seauns, ditetapkan untuk rali sehari terbesarnya dalam tempoh seminggu. .

Minyak mentah melonjak sebanyak 2.4% kepada $92.75 setong, manakala harga gas asli melonjak lebih tinggi, ketika peniaga bersiap sedia untuk satu lagi tamparan terhadap bekalan tenaga global.

Di Asia semalaman, Nikkei Jepun (.N225) jatuh 1.36% dan mencecah paras terendah dua minggu, manakala saham mewah China (.CSI300) susut 0.71%, dan Hang Seng Hong Kong (.HSI) kehilangan 1.48%.

The Fed menjadi tajuk utama seminggu di mana lebih daripada sedozen bank pusat mengumumkan keputusan dasar, termasuk Bank of Japan dan Bank of England pada hari Khamis.

Apabila peniaga dan pelabur telah meningkatkan jangkaan mereka untuk bank pusat menaikkan kadar faedah untuk meredakan inflasi yang berterusan, hasil bon global telah melonjak dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Tetapi dengan kebimbangan terhadap Rusia semakin tinggi, begitu juga permintaan untuk keselamatan perbandingan hutang kerajaan.

Hasil Bund 10 tahun Jerman turun 7 mata asas kepada sekitar 1.873%, mengikut laluan untuk penurunan sehari terbesar mereka dalam sebulan, setelah mencapai tahap tertinggi sejak awal 2014 sehari sebelumnya.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun mencecah 3.604% pada hari Selasa buat kali pertama sejak April 2011 sebelum berundur kepada 3.535% selepas komen Putin.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Kevin Buckland di Tokyo; Penyuntingan oleh Kim Coghill, Mark Potter, William Maclean

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Saham jatuh, bon dan emas meningkat kerana ancaman Rusia menambah kegelisahan Fed


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/