Saham, kenaikan dolar; Pemimpin Eropah menggesa sekatan Moscow selanjutnya

Seorang peniaga bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 4 April 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Saham AS kebanyakannya lebih tinggi pada awal perdagangan
  • Harga minyak naik
  • Dolar AS mengukuh

NEW YORK, 4 April (Reuters) – Saham pada indeks global meningkat pada hari Isnin, dengan Nasdaq mendahului keuntungan di Wall Street, manakala dolar AS mengukuh apabila pemimpin Eropah menggesa sekatan selanjutnya terhadap Moscow susulan dakwaan jenayah perang di Ukraine.

Pelabur memerhati dengan teliti keluk hasil antara nota dua tahun dan 10 tahun AS, yang menyongsangkan minggu lepas sebagai isyarat bagi sesetengah pemerhati pasaran bahawa kemelesetan mungkin berlaku dalam tempoh satu hingga dua tahun.

Lebih banyak sekatan terhadap Rusia akan meningkatkan tekanan ekonomi yang sudah besar terhadap Rusia atas pencerobohannya ke atas Ukraine.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Rusia mengekalkan aliran gas melalui laluan saluran paip utama ke Eropah, walaupun terdapat ketidakpastian mengenai syarat pembayaran. baca lagi

Dolar meningkat, meningkat untuk tiga sesi berturut-turut, kerana prospek peningkatan sekatan mendorong pelabur mencari keselamatan dalam dolar AS. baca lagi

“Dolar melantun lebih tinggi apabila perkembangan geopolitik telah menggelapkan awan di atas ekonomi global,” kata Joe Manimbo, penganalisis pasaran kanan di Western Union Business Solutions di Washington. Kremlin menafikan tuduhan berkaitan pembunuhan orang awam di Ukraine.

Mata wang AS juga terus mendapat manfaat daripada laporan senarai gaji bukan ladang yang kukuh untuk Mac yang menyokong jangkaan untuk setengah daripada kenaikan kadar mata peratusan oleh Rizab Persekutuan pada mesyuarat bulan depan.

Indeks dolar meningkat 0.245%.

Euro, yang telah berada di bawah tekanan akibat kebimbangan mengenai kerosakan ekonomi akibat perang di Ukraine, jatuh 0.6% berbanding dolar kepada $1.0988. Berbanding sterling, euro jatuh ke paras terendah enam hari dan terakhir turun 0.6% pada 83.73 pence.

Di Wall Street, berita bahawa Tesla Inc (TSLA.O) Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk telah membina 9.2% kepentingan dalam Twitter Inc (TWTR.N) mengambil perhatian dan menghantar saham Twitter melonjak. baca lagi

Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) jatuh 3.76 mata, atau 0.01%, kepada 34,814.51, S&P 500 (.SPX) memperoleh 21.62 mata, atau 0.48%, kepada 4,567.48 dan Nasdaq Composite (.IXIC) menambah 213.94 mata, atau 1.5%, kepada 14,475.44.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah (.STOXX) meningkat 0.93% dan tolok saham MSCI di seluruh dunia (.MIWD00000PUS) memperoleh 0.65%.

Dalam pasaran Perbendaharaan AS, hasil dua tahun berada pada 2.44%, manakala penanda aras hasil 10 tahun berada pada 2.41%.

Lonjakan hasil bon AS baru-baru ini telah menyokong dolar AS, terutamanya berbanding yen, memandangkan Bank of Japan bertindak berulang kali minggu lalu untuk mengekalkan hasil bonnya hampir sifar.

Dari segi ekonomi AS, Jabatan Perdagangan berkata pesanan kilang jatuh 0.5% pada Februari. Data untuk Januari disemak lebih tinggi sedikit untuk menunjukkan pesanan meningkat 1.5% dan bukannya 1.4% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pesanan kilang akan menurun 0.5%. baca lagi

Minyak melonjak lebih 3% kerana pelepasan rizab strategik oleh negara pengguna gagal menghapuskan kebimbangan bekalan yang timbul daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan kekurangan perjanjian nuklear Iran. baca lagi

Minyak mentah AS baru-baru ini meningkat 3.52% kepada $102.76 setong dan Brent berada pada $107.58, meningkat 3.06% pada hari itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Gertrude Chavez-Dreyfuss di New York, Julien Ponthus di London; Penyuntingan oleh Richard Chang dan Andrea Ricci

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the writer of this post for this incredible web content

Saham, kenaikan dolar; Pemimpin Eropah menggesa sekatan Moscow selanjutnya


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/