Saham melanjutkan lantunan pasaran menurun apabila kebimbangan inflasi berkurangan

MILAN/TOKYO, 27 Jun (Reuters) – Saham dunia melanjutkan lantunannya pada Isnin, membina penutupan Wall Street yang kukuh pada Jumaat apabila harga minyak di luar puncak membantu sentimen bertambah baik dan meredakan kebimbangan inflasi yang berpanjangan.

Keuntungan pagi yang kukuh di Eropah dan rali merentasi pasaran Asia selepas China melonggarkan lagi sekatan COVID-19 mendorong penanda aras MSCI untuk saham global (.MIWD00000PUS) naik untuk sesi ketiga berturut-turut, meningkat 0.5% menjelang 0851 GMT.

Pelabur berharap harga minyak merosot daripada paras tertinggi tiga bulan yang dilanda pada awal Jun boleh meredakan tekanan harga dan membolehkan Rizab Persekutuan AS mengetatkan dasar kurang agresif daripada yang dikhuatiri pada awalnya, mengurangkan risiko kemelesetan ekonomi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kami fikir terdapat lebih banyak peluang untuk melihat harga minyak turun hanya kerana permintaan yang berkurangan daripada AS, Eropah dan China disebabkan oleh kelembapan ekonomi. Ini seterusnya akan membantu mengurangkan jangkaan terhadap inflasi sekurang-kurangnya untuk penghujung ini. tahun,” kata Jérôme Schupp, pengurus dana di Prime Partners di Geneva.

“Mesyuarat Fed seterusnya pada Julai akan menjadi agak penting. Kita sepatutnya melihat Fed terus menaikkan kadar, mungkin sebanyak 75 mata asas. Tetapi yang lebih penting ialah mesej baharu daripada (Pengerusi Fed Jerome) Powell. Mungkin dia akan mengatakan mereka gembira dengan tahap kadar baharu,” tambah Schupp.

Walaupun lantunan kukuh tiga hari yang telah membantu jarak penanda aras dunia MSCI lebih jauh di atas paras terendah November 2020 yang dilanda awal bulan ini, indeks itu kekal turun lebih daripada 20% daripada penutupan tertinggi pada bulan Januari, kejatuhan yang biasanya digambarkan sebagai pasaran beruang.

Peniaga berkata keadaan pasaran terlebih jual dan pengimbangan semula portfolio akhir bulan turut menyumbang kepada lantunan, walaupun mereka menjangkakan lebih banyak turun naik di hadapan apabila menghampiri musim pendapatan suku kedua.

Indeks terluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik (.MIAP00000PUS) meningkat 1.6%. Beijing berkata pada hari Sabtu ia akan membenarkan sekolah menyambung semula kelas secara peribadi dan ketua parti tertinggi Shanghai mengisytiharkan kemenangan ke atas COVID-19 selepas bandar itu melaporkan sifar kes tempatan baharu buat kali pertama dalam dua bulan. baca lagi

STOXX 600 serantau (.STOXX) penanda aras menambah lebih daripada 1% kerana pelonggaran sekatan di China meningkatkan stok minyak dan pelombong. Sementara itu, niaga hadapan indeks saham AS melanjutkan keuntungan mereka dengan S&P 500 e-minis memperoleh sekitar 0.6%.

Minyak tidak menentu kerana pasaran bergelut dengan kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi berbanding kebimbangan mengenai kehilangan bekalan Rusia di tengah-tengah sekatan ke atas konflik Ukraine. baca lagi

Harga Brent meningkat 0.2% kepada $113.36 setong dan niaga hadapan West Texas Intermediate AS susut 0.1% pada $107.52.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun AS berada di atas 3% apabila peniaga mengeluarkan pertaruhan untuk kenaikan tahun depan tetapi masih memikirkan tentang pengetatan agresif tahun ini. Mereka naik 2 mata asas pada 3.16%, daripada paras tertinggi 11 tahun yang dicapai awal bulan ini.

“Pasaran kekal fokus dalam pertukaran antara tindak balas dasar terhadap inflasi yang tinggi dan kebimbangan mengenai pendaratan sukar,” ahli strategi kadar Westpac Damien McColough menulis dalam nota.

“Akan ada perbincangan berterusan sama ada hasil jangka panjang telah memuncak, namun kami belum menjangkakan hasil 10 tahun jatuh secara material atau mampan di bawah 3%,” tambahnya.

Dolar terus mengukuh hampir terendah sejak pertengahan bulan berbanding rakan setara utama, apabila peniaga menilai semula prospek kenaikan kadar yang agresif.

Indeks dolar – yang mengukur mata wang berbanding enam saingan – turun 0.2% pada 103.82.

Emas meningkat 0.7% lebih tinggi kepada $1,838.8 seauns, disokong oleh berita beberapa negara Barat merancang untuk mengharamkan secara rasmi import logam itu dari Rusia untuk pencerobohannya ke atas Ukraine.

Bitcoin tidak berubah, berdagang pada $21,170.88 selepas jatuh serendah $17,588.88 awal bulan ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Danilo Masoni, Kevin Buckland dan Sam Byford, disunting oleh Mark Heinrich

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Saham melanjutkan lantunan pasaran menurun apabila kebimbangan inflasi berkurangan


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/