Saham melantun, keluk hasil AS terbalik selepas data pekerjaan yang kukuh

  • Saham AS jatuh, keluk hasil Perbendaharaan terbalik
  • Majikan AS menambah 431,000 pekerjaan pada bulan Mac
  • Kadar pengangguran AS pada 3.6%
  • Inflasi zon euro 7.5% pada bulan Mac
  • Minyak menuju 13% kejatuhan minggu ini

NEW YORK, 1 April (Reuters) – Hasil bon kerajaan meneruskan kenaikannya pada hari Jumaat apabila bahagian penting keluk hasil Perbendaharaan AS terbalik sekali lagi berikutan tanda-tanda inflasi yang berterusan, manakala kejatuhan harga minyak mengakhiri minggu dengan kejatuhan mingguan paling ketara dalam dua tahun.

Data AS yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan majikan menambah 431,000 pekerjaan pada bulan Mac dan kadar pengangguran turun kepada 3.6%, meneruskan aliran pengambilan pekerja yang kukuh yang telah meninggalkan aspek utama pasaran buruh Amerika “sedikit berbeza” daripada tempat mereka sebelum COVID-19 pandemik. baca lagi

Dengan pertumbuhan ekonomi AS yang begitu teguh dan inflasi berjalan pada tiga kali sasaran 2% Rizab Persekutuan, pelabur secara meluas menjangkakan peningkatan kadar faedah tahun ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Hasil perbendaharaan, yang berundur pada awal minggu berikutan pelarasan portfolio meningkatkan permintaan untuk bon, melonjak semula pada hari Jumaat, menyebabkan bahagian keluk hasil yang diawasi dengan teliti menyongsangkan buat kali ketiga minggu ini.

Penyongsangan keluk hasil, apabila hasil bertarikh lebih pendek meningkat melebihi hasil bertarikh lebih lama, dilihat sebagai petanda kepada kemelesetan dalam tempoh satu atau dua tahun akan datang.

“Pertumbuhan padu senarai gaji hari ini menandakan kotak untuk Fed dalam usahanya ke arah memerangi inflasi,” kata Rick Rieder, ketua pegawai pelaburan pendapatan tetap global BlackRock. “Oleh itu, Fed kelihatan jelas tidak terpengaruh dalam mencapai sekurang-kurangnya berkecuali dasar dan mungkin akan melakukan sekurang-kurangnya satu dan mungkin dua kenaikan kadar 50 mata asas menjelang mesyuarat Jun …, yang mungkin termasuk kenaikan antara mesyuarat.”

Pertaruhan bahawa pengetatan monetari yang agresif mungkin ada dalam kad tidak mengheret pasaran ekuiti lebih rendah pada hari Jumaat.

Saham AS ditutup tinggi selepas sesi bergelora. Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) meningkat 0.4%, S&P 500 (.SPX) menambah 0.34% dan Komposit Nasdaq (.IXIC) memperoleh 0.29%.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah (.STOXX) naik 0.54% dan tolok saham MSCI di seluruh dunia (.MIWD00000PUS) meningkat 0.16%.

Inflasi di Eropah juga berjalan pada paras rekod, dengan inflasi zon euro mencecah 7.5% pada bulan Mac, data menunjukkan pada hari Jumaat, satu lagi paras tertinggi sepanjang masa dengan berbaki beberapa bulan sebelum ia ditetapkan ke puncak, meningkatkan tekanan kepada Bank Pusat Eropah untuk bertindak mengandungi harga walaupun pertumbuhan perlahan secara mendadak. baca lagi

Sebagai tindak balas, hasil bon kerajaan 10 tahun Jerman, penanda aras untuk zon euro, meningkat 2.8 mata asas kepada 0.58%, selepas melonjak 39 mata asas pada bulan Mac, kenaikan bulanan terbesar sejak 2009. baca lebih lanjut

“Hasil bon kerajaan telah meningkat dengan ketara dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan boleh dijangka meningkat dari semasa ke semasa disebabkan tekanan inflasi yang akan kekal dan tindak balas oleh bank pusat utama,” Christian Nolting, ketua pegawai pelaburan global di Deutsche Bank Private Bank berkata dalam nota.

Hasil Perbendaharaan dua tahun melonjak kepada 2.4503% daripada 2.284%, mengatasi penanda aras hasil Perbendaharaan AS 10 tahun, yang juga meningkat kepada 2.3767% daripada 2.325%.

“Memandangkan rekod prestasinya yang mengagumkan dalam meramalkan kemelesetan AS – sudah hampir 50 tahun sejak positif palsu terakhir – nampaknya bodoh untuk meragui spekulasi kemelesetan yang lemah itu,” kata Paul Ashworth, ketua ekonomi Amerika Utara di Capital Economics.

“Secara sejarah, bagaimanapun, spread 10 tahun tiga bulan (hasil Perbendaharaan) telah melakukan kerja yang lebih baik untuk menandakan kemerosotan berbanding spread dua tahun 10 tahun dan yang pertama masih menghampiri 200 mata asas,” tambah Ashworth.

Saham dunia sejak COVID

Di Tokyo, Nikkei (.N225) turun 0.56%, mencatatkan kejatuhan mingguan 1.7%.

Gangguan bekalan dan kos bahan mentah yang melonjak mendorong keyakinan perniagaan Jepun ke paras terendah dalam sembilan bulan suku lepas. baca lagi

cip biru Cina (.CSI300) meningkat 1.27%, dibantu oleh harapan untuk pelonggaran dasar.

Minyak turun masuk dan keluar dari wilayah negatif menjelang mesyuarat negara anggota Agensi Tenaga Antarabangsa yang akan membincangkan pelepasan rizab minyak kecemasan bersama pelepasan besar yang dirancang oleh Amerika Syarikat.

Minyak mentah AS jatuh 0.95% kepada $99.33 setong dan Brent berada pada $104.38, turun 0.32% pada hari itu.

Untuk minggu ini, Brent telah jatuh 13.5%, kejatuhan paling teruk dalam hampir dua tahun, selepas lonjakan awal yang didorong oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyaksikan harga meningkat lebih daripada 30%.

Dolar telah mendapat manfaat daripada aliran selamat dan jangkaan kenaikan kadar AS. Berbanding sekumpulan rakan sebaya, dolar AS naik 0.23% pada 98.546, dan naik 0.6% berbanding yen pada 122.49.

Euro turun sedikit pada $1.1051.

Emas selamat jatuh 0.76% selepas keuntungan suku tahunan terbesar dalam dua tahun. Emas spot kali terakhir disebut harga pada $1,923.73 setiap auns.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan tambahan oleh Andrew Galbraith di Shanghai, Tom Westbrook di Singapura dan Saikat Chatterjee di London; Penyuntingan oleh Simon Cameron-Moore, Will Dunham, Catherine Evans, Barbara Lewis dan Nick Macfie

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Saham melantun, keluk hasil AS terbalik selepas data pekerjaan yang kukuh


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/