Saham merosot apabila data ekonomi yang kukuh meningkatkan kebimbangan kadar

NEW YORK (AP) — Lonjakan pantas dalam hasil Treasury menggegarkan Wall Street pada hari Rabu, menarik saham secara amnya lebih rendah pada permulaan bulan lagi dalam tahun yang bergelora bagi pasaran.

S&P 500 berakhir 0.7% lebih rendah selepas kenaikan awal pagi dengan cepat memberi laluan kepada dagangan bergelora. Purata Perindustrian Dow Jones susut 0.5% dan Nasdaq jatuh 0.7%.

Saham mula merosot serta-merta selepas beberapa laporan mengenai ekonomi AS dikeluarkan, termasuk satu yang menunjukkan pertumbuhan pembuatan lebih kukuh bulan lepas daripada jangkaan. Itu menguatkan jangkaan pelabur terhadap Rizab Persekutuan untuk terus menaikkan kadar faedah secara agresif untuk memperlahankan ekonomi dengan harapan dapat mengekang inflasi.

“Pelabur bimbang tentang mesyuarat Fed akan datang, dan kerana inflasi dijangka kekal tinggi, Fed mungkin tidak akan terlepas dengan pemuatan bahagian hadapan kitaran pengetatan kadar dan kemudian berhenti pada musim gugur,” kata Sam Stovall, ketua ahli strategi pelaburan di CFRA.

S&P 500 turun 30.92 mata kepada 4,101.23. Dow melepaskan 176.89 mata kepada 32,813.23, selepas kehilangan keuntungan awal sebanyak 282 mata. Komposit Nasdaq susut 86.93 mata kepada 11,994.46. Ia juga berakhir dengan merah selepas melepaskan keuntungan awal 1.3%.

Saham syarikat yang lebih kecil juga kehilangan tempat. Indeks Russell 2000 turun 9.22 mata, atau 0.5%, kepada 1,854.82.

Perubahan pasaran harian telah menjadi rutin di Wall Street di tengah-tengah kebimbangan bahawa kenaikan kadar terlalu agresif oleh Fed boleh memaksa ekonomi ke dalam kemelesetan. Walaupun ia boleh mengelakkan ekonomi tercekik, kadar yang lebih tinggi memberi tekanan ke bawah ke atas saham dan pelaburan lain tanpa mengira. Inflasi yang tinggi pula memakan keuntungan korporat, manakala perang di Ukraine dan sekatan anti-COVID-19 yang melambatkan perniagaan di China juga telah menimbang di pasaran.

Fed telah memberi isyarat bahawa ia mungkin akan terus menaikkan kadar faedah jangka pendek utamanya dengan dua kali ganda jumlah biasa pada mesyuarat akan datang pada bulan Jun dan Julai. Spekulasi dibina minggu lalu bahawa Fed mungkin mempertimbangkan untuk berhenti seketika pada mesyuarat Septembernya, yang membantu saham meningkat. Tetapi harapan seperti itu berkurangan selepas laporan pembuatan Rabu dari Institut Pengurusan Bekalan.

Ia menunjukkan pertumbuhan pembuatan AS dipercepatkan bulan lepas, bertentangan dengan jangkaan pakar ekonomi untuk kelembapan. Laporan berasingan mengatakan bahawa bilangan pembukaan pekerjaan merentas ekonomi berdetik sedikit lebih rendah pada bulan April tetapi kekal lebih tinggi, iaitu 11.4 juta, daripada jumlah penganggur.

Berikutan laporan itu, peniaga kini bertaruh pada kebarangkalian 60% bahawa Fed akan menaikkan kadar penanda aras jangka pendeknya kepada julat 2.25% hingga 2.50% pada mesyuarat Septembernya. Seminggu yang lalu, majoriti pertaruhan berada pada tahap yang lebih rendah, pada julat 2% hingga 2.25%, menurut Kumpulan CME.

Hasil pada Perbendaharaan dua tahun, yang cenderung mengikut jangkaan untuk pergerakan Fed, melonjak dengan jangkaan tersebut. Ia meningkat kepada 2.66%, meningkat daripada 2.56% sejurus sebelum pengeluaran laporan pembuatan.

Rabu juga menandakan permulaan program Fed untuk mengurangkan beberapa trilion dolar Perbendaharaan dan bon lain yang dikumpulnya melalui wabak itu. Langkah sebegini seharusnya memberi tekanan ke atas pada kadar jangka panjang.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun meningkat kepada 2.92% daripada 2.84% sejurus sebelum keluaran laporan.

Syarikat penerbangan dan saham syarikat berkaitan pelancongan lain adalah antara kerugian terbesar pada hari Rabu di Wall Street di tengah-tengah kebimbangan bahawa inflasi mengurangkan pendapatan mereka.

Delta Air Lines, sebagai contoh, berkata ia menjangkakan untuk melihat kos bahan api $3.60 hingga $3.70 segelen suku ini, meningkat daripada ramalan sebelumnya sehingga $3.35. Walaupun di luar bahan api, Delta berkata perbelanjaan boleh melonjak sehingga 22% melebihi paras 2019 pada asas setiap tempat duduk. Itu meningkat daripada ramalan awal sebanyak 17%,

Saham Delta jatuh 5.2% walaupun ia juga mengatakan trend pendapatan semakin kukuh. Dengan penumpang membayar tambang yang lebih tinggi, Delta berkata ia mungkin mendapat ukuran hasil utama sepenuhnya kembali ke tahap 2019.

Laluan Pelayaran Norway dan United Airlines masing-masing kehilangan 4.5%.

Di pihak yang menang ialah stok tenaga, yang meningkat dengan harga minyak mentah. ConocoPhillips memperoleh 3%, dan Exxon Mobil meningkat 1.9% apabila setong penanda aras minyak mentah AS meningkat 0.5% untuk ditutup pada $115.26. Minyak mentah Brent, standard antarabangsa, menambah 0.6% kepada $116.29.

Keuntungan terbesar dalam S&P 500 datang daripada Salesforce.com, yang melaporkan keuntungan yang lebih kukuh untuk suku terkini daripada jangkaan penganalisis dan menaikkan ramalannya untuk tahun tersebut. Sahamnya meningkat 9.9%.

___

Veiga melaporkan dari Los Angeles.

We wish to thank the writer of this article for this awesome material

Saham merosot apabila data ekonomi yang kukuh meningkatkan kebimbangan kadar


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/