Saham merosot apabila dolar bergerak ke paras tertinggi dua dekad

  • Niaga hadapan saham AS turun 0.6%
  • Saham Eropah menuju minggu terburuk dalam 2 bulan
  • Indeks MSCI Asia ex-Jepun turun 2.87%

LONDON, 6 Mei (Reuters) – Dolar AS mencecah paras tertinggi 20 tahun dan saham dunia jatuh ke arah paras terendah dalam tempoh lebih setahun pada hari Jumaat apabila pasaran menjangkakan lebih banyak kenaikan kadar faedah AS, manakala saham Asia jatuh berikutan kebimbangan mengenai kesan pertumbuhan daripada Dasar sifar COVID China.

Mata wang AS menuju kenaikan minggu kelima berturut-turut selepas Rizab Persekutuan menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas minggu ini. Pasaran menetapkan harga dalam peluang lebih daripada 90% untuk kenaikan 75 mata asas pada bulan Jun, menurut data Refinitiv.

Data senarai gaji AS yang akan dikeluarkan lewat pada hari Jumaat akan membantu peniaga mengukur kekuatan ekonomi AS. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan data itu akan menunjukkan Amerika Syarikat mencipta 391,000 pekerjaan baharu pada April, berbanding 431,000 sebulan sebelumnya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Trend ini masih untuk pasaran buruh yang kukuh dan sangat ketat, yang memberi kesan kepada kenaikan gaji dan merupakan isu untuk inflasi jangka panjang,” kata Gergely Majoros, ahli jawatankuasa pelaburan di pengurus aset Carmignac. Ini menyukarkan Fed mengekalkan harga stabil, tambahnya.

“Penciptaan pekerjaan masih terlalu panas untuk Fed untuk mencapai mandatnya.”

Dolar mencecah paras tertinggi 20 tahun pada 104.06 berbanding indeks mata wang dan meningkat 0.19% kepada 130.42 yen, juga menghampiri paras tertinggi dalam 20 tahun.

Euro jatuh 0.38% kepada $1.0499, berhampiran paras terendah lima tahun baru-baru ini.

Sterling jatuh ke paras terendah berbanding dolar dalam hampir dua tahun selepas jatuh 2.2% pada Khamis.

Bank of England menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas seperti yang dijangkakan, tetapi dua pembuat dasar menyatakan berhati-hati tentang tergesa-gesa dalam kenaikan kadar masa depan. baca lagi

Indeks ekuiti dunia MSCI (.MIWD00000PUS) jatuh 0.52%, ke arah terendah sejak Feb 2021.

Niaga hadapan indeks saham AS turun 0.6% selepas Purata Perindustrian Dow Jones (.DJI) dan S&P 500 (.SPX) kedua-duanya merosot lebih daripada 3% semalaman, dan Komposit Nasdaq (.IXIC) susut 4.99% dalam kejatuhan sehari terbesar sejak Jun 2020.

saham Eropah (.STOXX) jatuh lebih daripada 1% kepada paras terendah sejak pertengahan Mac dan menuju ke arah minggu terburuk dalam dua bulan. FTSE Britain (.FTSE) turun 0.8%.

“Kami masih ditinggalkan dengan persekitaran di mana pertumbuhan perlahan dan kami mula melihat bukti bahawa sektor seperti perumahan AS semakin perlahan, PMI global menunjukkan tol dan simpanan terkumpul semakin berkurangan,” kata Grace Peters, ketua EMEA. strategi pelaburan di JPMorgan Private Bank.

“Tetapi berdasarkan data terkini AS, kami selesa dengan menjejaki kemuncak inflasi pada Q2.”

Hasil AS meningkat berdasarkan jangkaan kadar kenaikan kadar yang pantas. Hasil pada nota 10 tahun AS adalah 3.063% terakhir selepas melepasi 3.1% semalaman buat kali pertama sejak November 2018.

Hasil bon kerajaan 10 tahun Jerman meningkat kepada 1.057%, tertinggi sejak 2014.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) susut 2.87% ke paras terendah sejak 16 Mac, hari ketika naib perdana menteri China Liu He melonjakkan saham dengan berikrar untuk menyokong pasaran dan ekonomi.

Penanda aras itu turun 4% daripada penutupan Jumaat lalu, yang akan menjadi minggu terburuk sejak pertengahan Mac. Nikkei Jepun (.N225) mengatasi arah aliran itu, meningkat 0.69% selepas pulangan daripada cuti tiga hari.

cip biru Cina (.CSI300) susut 2.53%, penanda aras Hong Kong (.HSI) kehilangan 3.89% dan yuan China jatuh ke paras terendah 18 bulan dalam kedua-dua pasaran dalam dan luar pesisir. ,

China akan menentang sebarang komen dan tindakan yang memutarbelit, meragui atau menafikan dasar tindak balas COVID-19 negara, lapor televisyen negara pada Khamis, selepas mesyuarat badan pembuat keputusan tertinggi negara itu. baca lagi

Pelabur berkata itu nampaknya menolak sebarang pelonggaran dalam dasar sifar-COVID, yang memperlahankan pertumbuhan ekonomi China dan rantaian bekalan global yang teruk.

“Lapisan perak adalah jangkaan bahawa langkah fiskal China baharu boleh dikeluarkan pada hujung minggu,” kata Dickie Wong, pengarah penyelidikan di pembrokeran Hong Kong Kingston Securities. “Itulah satu-satunya perkara yang memberi sokongan kepada pasaran Asia pada penilaian rendah semasa mereka.”

Harga minyak mengetepikan kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi global kerana kebimbangan mengenai pengetatan bekalan menjadi asas harga menjelang sekatan akan berlaku oleh Kesatuan Eropah terhadap minyak Rusia.

Niaga hadapan Brent meningkat 0.29% kepada $111.78 setong. Minyak mentah AS meningkat 0.23% kepada $108.51 setong.

Emas turun 0.12% kepada $1874.7 seauns.

korelasi saham dan bon global
Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Carolyn Cohn di London dan Alun John di Hong Kong; Penyuntingan oleh Andrew Heavens

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Saham merosot apabila dolar bergerak ke paras tertinggi dua dekad


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/