Saham Okta menjunam kerana CEO berkata ‘cabaran jangka pendek’ menyebabkan pekerja keluar pada kadar yang lebih tinggi

Saham Okta Inc. menjunam dalam dagangan lanjutan hari Rabu selepas eksekutif mendedahkan syarikat perisian itu menghadapi isu berpunca daripada penyepaduan pemerolehan $6.5 bilion Auth0.

Okta OKTA,
+0.26%
eksekutif menaikkan tinjauan pendapatan tahunan mereka sekali lagi pada hari Rabu, tetapi mengekalkan sasaran mereka untuk hasil setahun penuh sama. Todd McKinnon, ketua eksekutif dan pengasas bersama Okta, memberitahu MarketWatch dalam temu bual berikutan pengumuman keputusan bahawa “terdapat beberapa cabaran jangka pendek.”

“Terdapat banyak perkara berjalan dengan baik, tetapi hasilnya bercampur-campur,” katanya.

Salah satu cabaran ialah perjuangan dalam menggabungkan tenaga jualan Okta dengan wakil jualan yang diperoleh dalam Mei 2021 pemerolehan platform identiti Auth0 (disebut “Auth Zero”), yang lebih tertumpu pada jualan terus kepada pengguna berbanding fokus korporat Okta.

Nampaknya cabaran tersebut telah mempercepatkan pintu pusingan di Okta, yang menjadikan perisian yang membantu pekerja yang diberi kuasa mengakses aplikasi pada rangkaian korporat mereka. McKinnon berkata pada panggilan persidangan bahawa kadar pergeseran pada masa ini lebih tinggi daripada biasa pada kira-kira 20%, berbanding 15% biasa, dan jika dia terpaksa membuat semula penyepaduan, dia akan menjadi lebih sederhana dan kurang agresif dalam pertumbuhan.

Mengenai panggilan itu, McKinnon menegaskan kepada pelabur bahawa organisasi jualan yang berbeza baru sahaja disepadukan selama kira-kira enam bulan, dan cabaran ini telah diambil kira dalam prospek.

“Untuk membantu mengkontekstualisasikan perkara ini, lebih separuh daripada pandangan yang datang adalah berkaitan dengan cabaran penyepaduan jualan kami,” Brett Tighe, ketua pegawai kewangan Okta, berkata semasa panggilan itu. “Bahagian kedua pengurangan itu berkaitan dengan pengurangan yang lebih tinggi, yang mengakibatkan binaan kapasiti yang lebih rendah daripada jangkaan semasa kami bergerak sepanjang tahun.”

Tighe juga mengakui bahawa masalah itu boleh menjejaskan ramalan jangka panjang.

“Memandangkan tinjauan jangka terdekat kami ditambah dengan ketidaktentuan persekitaran makro yang berkembang, kami sedang menilai semula sasaran FY 2026 kami pada masa ini,” kata Tighe.

Saham Okta merosot hampir 12% dalam tindakan selepas waktu kerja berikutan pengumuman keputusan hari Rabu, selepas ditutup dengan kenaikan 0.3% pada $91.40. Saham telah merosot 59.2% setakat tahun ini, kerana indeks S&P 500 SPX,
-0.78%
telah merosot 16.4%.

Okta melaporkan kerugian suku kedua sebanyak $210.5 juta, atau $1.34 sesaham, berbanding kerugian $276.7 juta, atau $1.83 sesaham, dalam tempoh tahun lalu. Selepas melaraskan perbelanjaan pampasan berasaskan saham dan item lain, kerugian mencapai 10 sen sesaham, berbanding dengan kerugian 11 sen sesaham dalam tempoh tahun lalu. Hasil meningkat kepada $451.8 juta daripada $315.5 juta pada suku tahun lalu.

Penganalisis telah meramalkan kerugian larasan sebanyak 31 sen sesaham pada hasil sebanyak $430.7 juta, berdasarkan ramalan syarikat untuk kerugian 31 sen kepada 32 sen sesaham pada hasil antara $428 juta dan $430 juta.

Eksekutif Okta mengekalkan ramalan pendapatan mereka untuk tahun ini pada $1.81 bilion hingga $1.82 bilion, sambil mengurangkan ramalan mereka untuk kerugian larasan kepada julat 70 sen hingga 73 sen sesaham, berbanding ramalan sebelumnya untuk kerugian larasan tahunan sebanyak $1.11 hingga $1.14 sesaham kongsi. Penganalisis yang ditinjau oleh FactSet menjangkakan kerugian larasan sebanyak $1.11 sesaham pada hasil sebanyak $1.82 bilion.

Bagi suku ketiga, eksekutif Okta memberi panduan untuk kerugian bersih larasan sebanyak 24 hingga 25 sen sesaham pada jualan $463 juta hingga $465 juta. Penganalisis secara purata menjangkakan kerugian larasan sebanyak 28 sen sesaham pada jualan $464 juta, menurut FactSet.

Dalam temu bual hari Rabu, pemimpin Okta juga membincangkan penggodaman berterusan bernama “Oktapus” di mana penggodam menggunakan pelanggaran Twilio Inc.
TWLO,
-2.30%
untuk memintas Okta kata laluan sekali sahaja digunakan untuk pengesahan pelbagai faktor. Itu menyusul hack Okta yang tidak berkaitan ditemui pada bulan Januari bahawa syarikat mengambil masa sehingga Mac untuk menganggap “tidak penting.”

“Perkara yang relevan ialah tiada kelewatan kali ini,” kata McKinnon kepada MarketWatch. “Mereka menggunakan halaman log masuk Okta sebagai sasaran pancingan data. Kami adalah peneraju dalam industri jadi orang ramai akan cuba memalsukan pemimpin itu.”

“Satu yang menjadikan yang satu ini kelihatan unik adalah ia lebih berkesan daripada biasanya,” kata McKinnon. “Jawapan ringkasnya, ia berkesan.”

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable web content

Saham Okta menjunam kerana CEO berkata ‘cabaran jangka pendek’ menyebabkan pekerja keluar pada kadar yang lebih tinggi


Take a look at our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/