Saham Salesforce melonjak apabila ia meningkatkan ramalan keuntungan, CFO berkata syarikat akan lebih ‘diukur’ dalam pengambilan pekerja

Pasukan jualan saham meningkat 8% dalam dagangan lanjutan pada hari Selasa selepas pembuat perisian perusahaan melaporkan keputusan suku pertama fiskal yang melepasi jangkaan penganalisis dan menaikkan panduan pendapatan setahun penuhnya.

Begini cara syarikat melakukannya:

  • Pendapatan: 98 sen sesaham, diselaraskan, berbanding 94 sen sesaham seperti yang dijangkakan oleh penganalisis, menurut Refinitiv.
  • Hasil: $7.41 bilion, berbanding $7.38 bilion seperti yang dijangkakan oleh penganalisis, menurut Refinitiv.

Pendapatan Salesforce meningkat 24% tahun ke tahun pada suku tersebut, yang berakhir pada 30 April, menurut sebuah kenyataan. Pendapatan bersih turun 94% kepada $28 juta. Syarikat itu menyaksikan keuntungan yang lebih rendah daripada pelaburan pada suku tersebut, dan perbelanjaan jualan dan pemasaran meningkat.

Salesforce berkata hasil daripada Service Cloudnya untuk mengendalikan pertanyaan perkhidmatan pelanggan menjana pendapatan $1.76 bilion, meningkat hampir 17%. Hasil daripada produk teras Sales Cloud untuk mengurus peluang perniagaan menyumbang $1.63 bilion, naik kira-kira 18%.

“Kami hanya tidak melihat kesan material terhadap dunia ekonomi yang lebih luas di mana anda semua berada,” kata Marc Benioff, pengasas bersama dan CEO bersama Salesforce, pada panggilan persidangan dengan penganalisis. Namun, syarikat itu menyedari ketidaktentuan makroekonomi, termasuk turun naik dalam kadar pertukaran asing, kata Amy Weaver, ketua kewangan syarikat.

Pada suku Salesforce berkata integrasi Awan Jualan, Awan Perkhidmatan dan Awan Pemasaran untuk Slack dilancarkan dalam versi beta. Salesforce memperoleh Slack untuk $27.1 bilion pada bulan Julai. Syarikat itu juga diumumkan pelancaran Awan Keselamatan untuk menganjurkan acara secara bersemuka pada suku tersebut, dan nama sahnya berubah kepada Salesforce Inc. daripada Salesforce.com Inc. Salesforce telah ditubuhkan pada tahun 1999, di tengah-tengah kegilaan dot-com.

Gelembung dot-com hampir menamatkan Salesforce, kata Benioff.

“Pada tahun 2001 saya fikir ia benar-benar memberi kesan kepada kami, kami hampir kehilangan perniagaan kami, kerana kami berada dalam kontrak bulanan, kami tidak mempunyai struktur aliran tunai yang betul, pelabur tidak akan memberi kami apa-apa wang – dan oleh itu kami mendapat banyak keuntungan. perubahan itu, dan ia benar-benar mengukuhkan perniagaan kami dan menjadikan kami lebih tahan lebih masa,” katanya.

Pada awal Mac, selepas Rusia menyerang Ukraine, Salesforce berkata ia mula menamatkan hubungan dengan pelanggan yang telah terkumpul di Rusia melalui penjual semula dan saluran lain.

Salesforce berkata ia mempunyai $13.64 bilion dalam hasil belum diperoleh, yang kebanyakannya datang daripada pengebilan langganan. Angka itu sedikit di bawah konsensus StreetAccount sebanyak $13.76 bilion.

Berkenaan dengan panduan, Salesforce berkata ia melihat pendapatan suku kedua fiskal sebanyak $1.01 hingga $1.02 sesaham pada asas terlaras dan hasil daripada $7.69 bilion kepada $7.70 bilion. Penganalisis yang ditinjau oleh Refinitiv menjangkakan $1.14 dalam pendapatan larasan sesaham pada pendapatan $7.77 bilion.

Salesforce menurunkan panduan hasilnya untuk tahun fiskal penuh 2023 sambil meningkatkan pandangan keuntungannya. Ia kini melihat $4.74 hingga $4.76 sesaham dalam pendapatan larasan dan $31.7 bilion hingga $31.8 bilion dalam hasil. Penganalisis yang ditinjau oleh Refinitiv menjangkakan $4.65 dalam pendapatan larasan sesaham dan $32.06 bilion dalam hasil. Sebelum ini Salesforce menjangkakan pendapatan larasan sebanyak $4.62 hingga $4.64 sesaham pada pendapatan $32.0 bilion hingga $32.1 bilion untuk tahun penuh.

Panduan pendapatan yang lebih tinggi “semuanya didorong oleh tumpuan berterusan pada membuat keputusan yang berdisiplin di seluruh organisasi, dan sebagai sebuah syarikat kami komited untuk terus meningkatkan keuntungan dalam jangka panjang,” kata Weaver pada panggilan Selasa.

Beliau berkata panduan margin operasi yang diselaraskan lebih tinggi tidak terikat dengan sebarang perubahan tunggal.

“Ia benar-benar didorong oleh membuat keputusan yang berdisiplin dan membuka kunci kecekapan tambahan di seluruh perniagaan,” kata Weaver. “Kami telah meminta setiap pemimpin untuk meningkatkan, untuk benar-benar melihat seluruh perniagaan mereka dan mengutamakan pelaburan mereka secara strategik, dan ini hanya untuk memastikan bahawa kami mendapat pulangan tertinggi bagi setiap dolar yang kami laburkan.”

Syarikat memperlahankan pengambilan pekerja, Orang dalam dilaporkan awal bulan ini, memetik memo.

“Kami mengambil pekerja, tetapi kami melakukannya pada kadar yang lebih terukur dan memfokuskan majoriti pekerja baharu yang akan menyokong kejayaan pelanggan dan pelaksanaan keutamaan kami,” kata Weaver.

Syarikat itu tidak mahu membuat pembelian besar lain pada ketika ini, kata Benioff.

“Kita boleh melihat hak untuk beberapa penilaian yang saya fikir kita semua agak disyaki untuk masa yang lama, tetapi bagi kami, anda tahu, kami telah meletakkan strategi pemerolehan kami dan kami telah selesai untuk seketika,” katanya.

Walaupun pergerakan selepas waktu kerja, saham Salesforce telah bergerak lebih rendah kira-kira 36% sejak awal tahun, manakala indeks S&P 500 yang lebih luas telah menurun 13% dalam tempoh yang sama.

TONTON: Salesforce dilahirkan dalam kemelesetan ekonomi 2001, kata pengerusi dan CEO bersama Marc Benioff

We would love to thank the writer of this write-up for this remarkable material

Saham Salesforce melonjak apabila ia meningkatkan ramalan keuntungan, CFO berkata syarikat akan lebih ‘diukur’ dalam pengambilan pekerja


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/