Saham tegang, dolar meningkat untuk pesta bank pusat

Orang yang lalu lalang memakai topeng muka pelindung berjalan melepasi papan sebut harga saham di Tokyo, Jepun 24 Februari 2022. REUTERS/Issei Kato

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • https://tmsnrt.rs/2zpUAr4
  • Niaga hadapan S&P 500 tergelincir, niaga hadapan Nikkei turun
  • Fed mengetuai pek mesyuarat bank pusat
  • Pasaran condong ke arah 75 mata asas daripada Fed, PBOC berkurangan
  • Firma dolar menghampiri paras tertinggi berbilang tahun

SYDNEY, 19 Sept (Reuters) – Saham jatuh di Asia pada hari Isnin dan dolar mengukuh apabila pelabur bersiap sedia untuk menghadapi minggu yang padat mesyuarat bank pusat yang pasti akan menyaksikan kos pinjaman meningkat di seluruh dunia, dengan beberapa risiko kenaikan besar-besaran. di Amerika Syarikat.

Pasaran sudah pun diberi harga penuh untuk kenaikan kadar faedah sebanyak 75 mata asas daripada Rizab Persekutuan, dengan niaga hadapan menunjukkan peluang 20% ​​mata peratusan penuh.

Mereka juga menunjukkan kadar peluang sebenar boleh mencecah 4.5% kerana Fed terpaksa meletakkan ekonomi ke dalam kemelesetan untuk mengurangkan inflasi. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Berapa tinggikah kadar dana akhirnya perlu pergi?” kata Jan Hatzius, ketua ekonomi Goldman Sachs.

“Jawapan kami cukup tinggi untuk menjana pengetatan dalam keadaan kewangan yang mengenakan hambatan pada aktiviti yang mencukupi untuk mengekalkan trajektori pertumbuhan yang kurang berpotensi.”

Beliau menjangkakan Fed akan meningkat sebanyak 75 mata asas pada hari Rabu, diikuti dengan dua pergerakan separuh mata pada November dan Disember.

Juga penting ialah ramalan “titik plot” ahli Fed untuk kadar, yang berkemungkinan hawkish, meletakkan kadar dana pada 4%-4.25% menjelang akhir tahun ini, dan lebih tinggi lagi tahun depan.

Risiko itu menyaksikan hasil Perbendaharaan dua tahun melonjak 30 mata asas minggu lepas sahaja untuk mencapai tahap tertinggi sejak 2007 pada 3.92%, jadi menjadikan saham kelihatan lebih mahal berbanding dan mengheret S&P 500 turun hampir 5% untuk minggu itu.

Pada hari Isnin, cuti di Jepun dan UK dibuat untuk permulaan yang perlahan dan niaga hadapan S&P 500 merosot 0.2%, manakala niaga hadapan Nasdaq jatuh 0.5%.

Niaga hadapan EUROSTOXX 50 menambah 0.2%, manakala niaga hadapan FTSE ditutup.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun (.MIAPJ0000PUS) susut 0.5%, selepas kehilangan hampir 3% minggu lepas.

Nikkei Jepun (.N225) ditutup, tetapi niaga hadapan membayangkan indeks 27,360 berbanding penutup Jumaat pada 27,567.

Bank pusat China mengambil jalan sendiri dan mengurangkan kadar repo sebanyak 10 mata asas untuk menyokong ekonominya yang lemah, meninggalkan saham mewah (.CSI300) naik 0.1%.

TERBAIK UNTUK MENGETATKAN

Tinjauan pengurus dana terbaru Bank of America mencadangkan peruntukan kepada saham global berada pada paras terendah sepanjang masa.

“Tetapi dengan kedua-dua hasil AS dan kadar pengangguran menuju ke 4-5%, sentimen yang lemah tidak mencukupi untuk menghalang S&P daripada membuat paras terendah baharu bagi tahun ini,” amaran penganalisis BofA dalam satu nota.

“Suit 38 penunjuk pertumbuhan proprietari kami menggambarkan prospek pertumbuhan global yang suram, namun kami sedang melihat salah satu episod pengetatan paling agresif dalam sejarah, dengan 85% daripada bank pusat global dalam mod pengetatan.”

Kebanyakan bank yang bermesyuarat minggu ini – dari Switzerland ke Afrika Selatan – dijangka meningkat, dengan pasaran berpecah sama ada Bank of England akan meningkat sebanyak 50 atau 75 mata asas. baca lagi

“Data jualan runcit terkini di UK menyokong pandangan kami bahawa ekonomi sudah berada dalam kemelesetan,” kata Jonathan Petersen, ahli ekonomi pasaran kanan di Capital Economics.

“Jadi, walaupun sterling mencecah paras terendah baru beberapa dekad berbanding dolar minggu ini, kekuatan relatif ekonomi AS menunjukkan kepada kami pound akan kekal di bawah tekanan.”

Sterling terperangkap pada $1.1396 setelah mencecah paras 37 tahun $1.1351 minggu lepas,

Satu pengecualian ialah Bank of Japan, yang setakat ini tidak menunjukkan tanda-tanda untuk meninggalkan dasar keluk hasil uber-easy walaupun penurunan drastik dalam yen. baca lagi

Dolar meningkat kepada 143.25 yen pada hari Isnin, setelah berundur daripada paras tertinggi 24 tahun baru-baru ini iaitu 144.99 dalam menghadapi amaran campur tangan yang semakin keras daripada penggubal dasar Jepun.

Euro kekal pada $0.9991 , setelah mengenepi sedikit daripada paras terendah baru-baru ini pada $0.9865 terima kasih kepada komen yang semakin hawkish daripada Bank Pusat Eropah.

Berbanding sekumpulan mata wang, dolar meningkat 0.3% pada 109.88, tidak jauh daripada paras tertinggi dua dekad 110.79 yang disentuh awal bulan ini.

Kenaikan dolar dan hasil telah menjadi seretan untuk emas, yang berlegar pada $1,668 seauns selepas mencecah paras terendah yang tidak dilihat sejak April 2020 minggu lalu.

Harga minyak cuba melantun pada hari Isnin, setelah susut sekitar 20% setakat suku ini di tengah-tengah kebimbangan mengenai permintaan kerana pertumbuhan global semakin perlahan.

Brent mengukuh 50 sen kepada AS$91.85 setong, manakala minyak mentah AS naik 33 sen kepada AS$85.44 setong.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Wayne Cole; Penyuntingan oleh Sam Holmes dan Christian Schmollinger

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Saham tegang, dolar meningkat untuk pesta bank pusat


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/