Saham teknologi baru sahaja mengalami tempoh dua minggu terburuk sejak permulaan wabak itu

Pejalan kaki melalui Bursa Saham New York.

Michael Nagle | Bloomberg | Imej Getty

Apa yang bermula sebagai lantunan suku ketiga telah bertukar menjadi kegagalan bagi pelabur teknologi.

The Komposit Nasdaq jatuh 5.1% minggu ini selepas kehilangan 5.5% minggu sebelumnya. Itu menandakan tempoh dua minggu terburuk untuk indeks teknologi tinggi sejak ia menjunam lebih daripada 20% pada Mac 2020 pada permulaan wabak Covid-19 di AS

Dengan suku ketiga ditetapkan untuk ditutup minggu depan, Nasdaq bersedia untuk mencatatkan kerugian untuk suku ketiga berturut-turut melainkan ia boleh memadamkan penurunan sebanyak 1.5% dalam tempoh lima hari dagangan terakhir tempoh tersebut.

Pelabur telah membuang saham berteknologi sejak lewat 2021, mempertaruhkan bahawa inflasi yang meningkat dan kadar faedah yang lebih tinggi akan memberi impak yang luar biasa kepada syarikat yang paling rali semasa zaman ledakan. Nasdaq kini berada di atas set terendah dua tahun pada bulan Jun.

Pasaran dibelasah oleh kenaikan kadar berterusan oleh Fed, yang pada hari Rabu meningkatkan kadar faedah penanda aras sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan dan menunjukkan ia akan terus mendaki jauh di atas paras semasa kerana ia cuba menurunkan inflasi daripada paras tertinggi sejak awal 1980-an. Bank pusat itu mengambil kadar dana persekutuannya sehingga julat 3%-3.25%, yang tertinggi sejak awal 2008, berikutan pergerakan 0.75 mata peratusan ketiga berturut-turut.

Sementara itu, apabila kadar yang meningkat telah mendorong hasil Perbendaharaan 10 tahun ke tahap tertinggi dalam 11 tahun, dolar telah pengukuhan. Itu menjadikan produk AS lebih mahal di negara lain, menjejaskan syarikat teknologi yang berat dalam eksport.

“Ini adalah satu-dua pukulan pada teknologi,” Jack Ablin, ketua pegawai pelaburan Cresset Capital, memberitahu “TechCheck” CNBC pada hari Jumaat. “Dolar yang kukuh tidak membantu teknologi. Hasil Perbendaharaan 10 tahun yang tinggi tidak membantu teknologi.”

Tonton wawancara penuh CNBC dengan Jack Ablin dari Cresset Capital

Antara kumpulan syarikat bermodal besar, Amazon mengalami minggu yang paling teruk, jatuh hampir 8%. ibu bapa Google Abjad dan ibu bapa Facebook Meta masing-masing merosot kira-kira 4%. Ketiga-tiga syarikat berada di tengah-tengah pemotongan kos atau pengambilan pekerja membeku, kerana mereka menganggap beberapa kombinasi permintaan pengguna yang semakin lemah, perbelanjaan iklan yang rendah dan tekanan inflasi ke atas gaji dan produk.

Sebagai CNBC dilaporkan pada hari Jumaat, Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai menghadapi soalan hangat daripada pekerja pada mesyuarat semua pihak minggu ini. Kakitangan menyatakan kebimbangan mengenai pemotongan kos dan ulasan terbaru dari Pichai mengenai keperluan untuk meningkatkan produktiviti sebanyak 20%.

Musim pendapatan teknologi tinggal lebih kurang sebulan lagi dan jangkaan pertumbuhan diredam. Alphabet dijangka melaporkan pengembangan hasil satu digit selepas berkembang lebih daripada 40% setahun lebih awal, manakala Meta melihat pada suku kedua berturut-turut penurunan jualan. kepunyaan epal pertumbuhan dijangka masuk lebih daripada 6%. Jangkaan untuk Amazon dan Microsoft adalah lebih tinggi, masing-masing kira-kira 10% dan 16%.

Minggu terbaharu adalah amat sukar bagi sesetengah syarikat dalam ekonomi perkongsian. Airbnb, Uber, Lyft dan DoorDash kesemuanya mengalami penurunan antara 12% dan 14%. Dalam pasaran perisian awan, yang melonjak dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebelum menjunam pada 2022, beberapa penurunan paling ketara adalah dalam saham GitLab (-16%), Bill.com (-15%), Asana (-14%) dan konfluen (-13%).

Berkongsi saham ekonomi minggu ini

CNBC

gergasi awan Pasukan jualan mengadakan persidangan tahunan Dreamforce minggu ini di San Francisco. Semasa bahagian persidangan yang disasarkan pada metrik kewangan, syarikat mengumumkan a matlamat keuntungan jangka panjang baharu yang menunjukkan keazamannya untuk beroperasi dengan lebih cekap.

Salesforce menyasarkan a 25% margin operasi diselaraskan, termasuk pemerolehan masa depan, kata Ketua Pegawai Kewangan Amy Weaver. Itu meningkat daripada sasaran 20% Salesforce yang diumumkan setahun yang lalu untuk tahun fiskal 2023. Syarikat itu cuba untuk menolak jualan dan pemasaran sebagai peratusan hasil, sebahagiannya melalui lebih banyak usaha layan diri dan melalui peningkatan produktiviti untuk jurujual.

Saham Salesforce jatuh 3% untuk minggu ini dan turun 42% untuk tahun tersebut.

“Terdapat banyak perkara yang berlaku di pasaran,” kata CEO bersama Marc Benioff kepada Jim Cramer CNBC dalam temu bual di Dreamforce. “Antara mata wang dan kemelesetan atau pandemik. Semua perkara ini yang anda sedang mengemudi banyak kuasa.”

TONTON: Temu bual Jim Cramer dengan Marc Benioff di Dreamforce

Tonton temu bual penuh Jim Cramer dengan CEO bersama Salesforce Marc Benioff

We would love to give thanks to the writer of this post for this outstanding material

Saham teknologi baru sahaja mengalami tempoh dua minggu terburuk sejak permulaan wabak itu


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/