Saham teknologi China melonjak apabila indeks Hang Seng Hong Kong meningkat hampir 2%

SINGAPURA — Hong Kong Indeks Hang Seng mendahului keuntungan dalam kalangan pasaran utama Asia-Pasifik pada hari Isnin apabila saham teknologi China di bandar itu melonjak.

Dalam dagangan petang, indeks Hang Seng memperoleh 1.88% sebagai saham Tencent melonjak 2.85%. Saham teknologi China lain juga meningkat, dengan Alibaba meningkat 3.46% manakala NetEase melonjak 6.14%.

Sentimen pelabur mungkin telah dirangsang oleh baru-baru ini isyarat oleh pihak berkuasa China tentang kemajuan ke arah menyelesaikan pertikaian audit itu mengancam firma China yang tersenarai di AS dengan penyahsenaraian.

Sementara itu, ketua eksekutif bandar itu Carrie Lam mengumumkan hari Isnin beliau tidak akan meneruskan penggal kedua memegang jawatan.

Pasaran di tanah besar China ditutup pada hari Isnin dan Selasa minggu ini untuk cuti.

The Nikkei 225 di Jepun berayun antara wilayah positif dan negatif, terakhir meningkat 0.14% sebagai saham konglomerat Kumpulan SoftBank memperoleh lebih daripada 3%. Indeks Topix naik 0.41%.

Korea Selatan Kospi meningkat 0.59%.Di tempat lain di Australia, yang S&P/ASX 200 meningkat 0.39%.

Di Sri Lanka, dagangan di Bursa Saham Colombo telah dijeda buat kali kedua pada hari Isnin selepas indeks S&P SL20 turun lebih daripada 7.5% daripada penutup terakhirnya. Dagangan di bursa akan dihentikan untuk hari itu jika indeks penanda aras jatuh lebih daripada 10%.

Gabenor bank pusat Sri Lanka mengumumkan dalam tweet Isnin bahawa beliau telah menyerahkan peletakan jawatannya kepada presiden negara itu. Menteri Belia dan Sukan negara Namal Rajapaksa turut mengumumkan peletakan jawatannya di Twitter.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia Pasifik di luar Jepun didagangkan 0.97% lebih tinggi.

Pilihan saham dan trend pelaburan daripada CNBC Pro:

Sebahagian daripada hasil Perbendaharaan AS yang diawasi dengan teliti terbalik pada hari Jumaat sebagai kadar jangka pendek melonjak berikutan keluaran data pekerjaan stateside, menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kemelesetan di kaki langit.

Penanda aras Perbendaharaan 10 tahun hasil terakhir berada pada 2.4153%, manakala kadar pada Nota Perbendaharaan 2 tahun berada pada 2.481%. Hasil bergerak secara songsang kepada harga, dengan 1 mata asas bersamaan dengan 0.01%.

Penyongsangan keluk hasil secara sejarah berlaku sebelum kemelesetan, walaupun ramai ahli ekonomi percaya keluk itu perlu kekal songsang untuk tempoh masa yang banyak sebelum ia memberikan isyarat yang sah.

“Saya fikir pada ketika ini kita mungkin tidak melihat senario kemelesetan,” Chen Zhikai, ketua ekuiti Asia di BNP Paribas Asset Management, memberitahu CNBC “Street Signs Asia” pada hari Isnin.

“Semua orang sedang mencari pandangan seterusnya dari segi pertumbuhan, dan kami mendapat sebahagian daripada itu minggu lepas dengan bilangan pekerjaan … dari AS,” kata Chen, sambil menambah bahawa ia “mungkin terlalu awal” pada masa ini untuk perbincangan mengenai stagflasi.

Komen-komen itu datang ketika pelabur telah mengubah kedudukan dengan menjangkakan pengetatan yang lebih agresif oleh Rizab Persekutuan AS kerana ia kelihatan untuk melawan inflasi di tengah-tengah kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi yang perlahan.

Mata wang dan minyak

The indeks dolar ASyang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan rakan sebayanya, berada pada 98.561, berbanding tahap di bawah 98 yang dilihat pada akhir Mac.

The yen Jepun didagangkan pada 122.65 setiap dolar, lebih kukuh daripada tahap di atas 124 yang dilihat berbanding dolar AS minggu lepas. The dolar Australia berada pada $0.7509, setelah didagangkan dalam julat antara $0.747 dan $0.753 untuk sebahagian besar minggu lepas.

Harga minyak lebih tinggi pada sebelah petang waktu dagangan Asia, dengan penanda aras antarabangsa Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 0.61% kepada $105.03 setong. Niaga hadapan minyak mentah AS meningkat 0.52% kepada $99.79 setong.

— Patti Domm dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Saham teknologi China melonjak apabila indeks Hang Seng Hong Kong meningkat hampir 2%


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/