Saham teknologi di Asia-Pasifik tergelincir; Lonjakan hasil Perbendaharaan AS 10 tahun

SINGAPURA – Saham teknologi di Asia-Pasifik merosot dalam dagangan Rabu, mencerminkan kerugian yang dilihat dalam kalangan rakan sebaya mereka di Wall Street berikutan lonjakan semalaman dalam hasil Perbendaharaan 10 tahun AS.

Saham teknologi China di Hong Kong jatuh pada dagangan Rabu, dengan Alibaba jatuh 4.05% dan Meituan menurun 2.81% manakala Tencent susut 1.85%. Indeks Hang Seng Tech didagangkan 3.17% lebih rendah.

Di Jepun, saham daripada Kumpulan SoftBank susut 2.49%. Di Korea Selatan, saham Kakao susut 2.79% dan Naver susut 3.21% manakala SK Hynix jatuh 2.58%.

Kerugian di Asia itu berlaku selepas Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi ketinggalan semalaman di Wall Street, turun 2.26% kepada 14,204.17.

Pasaran Asia-Pasifik yang lebih luas juga didagangkan dalam wilayah negatif pada hari Rabu.

Hong Kong Indeks Hang Seng turun 1.42%. Saham Tanah Besar China merosot apabila ia kembali berdagang berikutan cuti awal minggu ini. The komposit Shanghai turun 0.22% manakala komponen Shenzhen susut 0.611%.

Dasar Covid-sifar mungkin merupakan ketidakpastian paling penting yang kami tonton di Eastspring sekarang tetapi secara amnya, kami berpendapat terdapat peluang yang baik untuk pelabur yang ingin kembali ke China.

Sarah Link

pengurus portfolio pelanggan, Eastspring Investments

Aktiviti sektor perkhidmatan China menyaksikan penguncupan mendadak pada Mac, tinjauan swasta menunjukkan hari Rabu. Indeks Pengurus Pembelian perkhidmatan Caixin merosot kepada 42.0 pada bulan Mac, jauh di bawah bacaan Februari 50.2 serta tanda 50 yang memisahkan pertumbuhan daripada penguncupan pada asas bulanan. Bacaan hari Rabu juga merupakan yang terendah sejak Februari 2020.

Keluaran data itu datang ketika China terus memerangi wabak Covid yang paling teruk sejak permulaan wabak pada awal 2020.

“Dasar Covid-sifar mungkin merupakan ketidakpastian paling penting yang kami tonton di Eastspring sekarang tetapi secara amnya, kami fikir ada peluang baik untuk pelabur yang ingin kembali ke China,” Sarah Lien, pengurus portfolio pelanggan di Eastspring Investments (Singapura), memberitahu “Street Signs Asia” CNBC pada hari Rabu.

“Walaupun … terdapat banyak kebimbangan dalam pasaran, kami fikir ia berharga, kami fikir ada peluang … dan kami fikir China hanyalah pempelbagai yang hebat … dalam portfolio global,” kata Lien.

Pilihan saham dan aliran pelaburan daripada CNBC Pro:

Di Jepun, Nikkei 225 susut 1.62% manakala indeks Topix jatuh 1.17%. Korea Selatan Kospi menurun 0.9%.

Di tempat lain, di S&P/ASX 200 di Australia merosot 0.52%.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun didagangkan 1.17% lebih rendah.

Jam tangan Perbendaharaan AS

Pelabur akan terus memantau pergerakan dalam Perbendaharaan AS pada hari Rabu. Perbendaharaan 10 tahun meningkat ke paras tertinggi sejak Mei 2019 pada hari Selasa, mencecah paras tertinggi 2.562% sebelum menetap pada 2.55%.

Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun penanda aras terakhir berada pada 2.6181%, jauh melebihi hasil nota Perbendaharaan 2 tahun sebanyak 2.5878%. Hasil bergerak secara songsang kepada harga.

Penambahan hasil Perbendaharaan 2 tahun berbanding kadar 10 tahun, yang berlaku minggu lepas sebelum pembalikan baru-baru ini, secara sejarah telah diperhatikan menjelang kemelesetan.

Hasil Perbendaharaan 10 tahun melonjak semalaman selepas itu komen daripada Gabenor Rizab Persekutuan AS, Lael Brainard mencadangkan pendekatan agresif untuk mengecilkan kunci kira-kira bank pusat.

“Brainard memberi komennya mengenai pengurangan kunci kira-kira dengan kata keterangan yang menambah persepsi hawkish. Di samping itu, pengurangan itu mungkin bermula pada Mei lebih awal daripada yang dijangkakan,” tulis Frances Cheung dan Terence Wu dari OCBC Treasury Research Singapura dalam satu nota.

“Kami berkemungkinan belum mencapai puncak di Fed. Dinamik ini masih boleh berlanjutan,” kata mereka.

Mata wang dan minyak

The indeks dolar ASyang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan rakan sebayanya, berada pada 99.545 berikutan lonjakan baru-baru ini dari bawah 99.

The yen Jepun didagangkan pada 123.83 setiap dolar, lebih lemah berbanding tahap di bawah 123.3 yang dilihat berbanding dolar semalam. The dolar Australia bertukar tangan pada $0.7575 selepas kejatuhan baru-baru ini dari atas $0.762.

Harga minyak lebih tinggi pada sebelah petang waktu dagangan Asia, dengan penanda aras antarabangsa Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 0.24% kepada $106.90 setong. Niaga hadapan minyak mentah AS meningkat sedikit pada $101.98 setong.

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Saham teknologi di Asia-Pasifik tergelincir; Lonjakan hasil Perbendaharaan AS 10 tahun


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/