Saham Twitter jatuh selepas laporan mengatakan pentadbir Biden menimbang semakan keselamatan usaha Musk | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Saham Twitter turun sebanyak 8% dalam dagangan pra-pasaran pada hari Jumaat apabila pelabur bersiap sedia untuk menghadapi ketidaktentuan saat akhir sekitar Perjanjian $44 bilion Elon Musk untuk membeli syarikat itu.

Reaksi saham, yang melantun agak lewat pada waktu pagi, mengikuti Bloomberg laporan bahawa pegawai pentadbiran Biden sedang dalam perbincangan awal tentang kemungkinan menundukkan beberapa usaha Musk kepada semakan keselamatan negara, termasuk Twitter yang dirancang

(TWTR)
ambil alih. Ditanya oleh CNN, pentadbiran menolak laporan itu, yang memetik orang yang biasa dengan perkara itu.

“Kami tidak mengetahui sebarang perbualan seperti itu,” kata Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson dalam satu kenyataan. Jurucakap Perbendaharaan berkata bahawa Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat “tidak mengulas secara terbuka mengenai transaksi yang mungkin disemak atau tidak” oleh undang-undang dan amalan.

Antaranya pelabur ekuiti yang komited untuk menyediakan pembiayaan untuk membantu Musk membiayai perjanjian itu ialah beberapa entiti asing, termasuk dana kekayaan negara Qatar dan Putera Arab Saudi Alwaleed bin Talal, yang sudah menjadi salah seorang pelabur terbesar Twitter sebelum cadangan pengambilalihan Musk.

Sebagai tindak balas kepada tweet mengenai laporan Bloomberg, seorang pengguna menulis: “Ia akan menjadi histeria jika kerajaan menghalang Elon daripada membayar lebih untuk Twitter.” kasturi menjawab ke tweet itu dengan emoji “100”, yang biasanya menunjukkan persetujuan yang tegas, dan emoji muka ketawa menangis.

Tidak jelas apakah, jika ada, kesan semakan keselamatan yang dilaporkan dalam menyelesaikan perjanjian yang telah pun tertakluk kepada ketidakpastian berbulan-bulan. Musk mempunyai tinggal seminggu lagi nak tutup perjanjian itu atau menghadapi perbicaraan yang dijadualkan semula di Mahkamah Chancery Delaware yang boleh mengakibatkan dia terpaksa memperoleh firma media sosial itu.

Twitter enggan mengulas mengenai laporan mengenai kemungkinan semakan; wakil untuk Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Mengikut akaun lain, perjanjian itu nampaknya sedang menuju ke arah penyelesaian. Secara berasingan laporan Petang Khamis, Bloomberg berkata bahawa jurubank dan peguam untuk kedua-dua Twitter dan Musk sedang menyediakan kertas kerja yang diperlukan untuk menyelesaikan perjanjian itu. Bloomberg juga minggu lepas melaporkan bahawa syarikat itu telah membekukan akaun saham pekerja untuk menjangkakan perjanjian itu selesai.

Pada panggilan persidangan minggu ini untuk membincangkan keputusan pendapatan Tesla, Musk berkata dia “teruja” tentang perjanjian Twitter, tetapi juga mengakui bahawa dia “jelas terlebih membayar” untuknya. “Potensi jangka panjang untuk Twitter, pada pandangan saya, adalah susunan magnitud yang lebih besar daripada nilai semasanya,” katanya.

The Washington Post pada hari Khamis dilaporkan Musk memberitahu bakal pelabur dalam perjanjian itu bahawa dia merancang untuk menyingkirkan hampir 75% kakitangan syarikat, dan bahawa Twitter telah merancang pemberhentian secara besar-besaran walaupun perjanjian itu tidak berjaya, memetik dokumen dalaman dan wawancara dengan orang yang biasa dengan perkara. Twitter mahupun wakil Musk tidak menjawab permintaan untuk mengulas mengenai rancangan pemberhentian.

Berikutan laporan Washington Post, Penasihat Am Twitter Sean Edgett menghantar memo kepada kakitangan mengatakan syarikat itu “tidak mempunyai sebarang pengesahan rancangan pembeli selepas ditutup dan mengesyorkan supaya tidak mengikuti khabar angin atau dokumen yang bocor tetapi sebaliknya menunggu fakta daripada kami dan pembeli secara langsung ,” menurut laporan daripada Bloomberg. Jurucakap Twitter mengesahkan kepada CNN kesahihan memo itu.

Musk sebelum ini telah membincangkan secara dramatik mengurangkan tenaga kerja Twitter dalam mesej teks peribadi dengan rakan tentang perjanjian itu, yang didedahkan dalam pemfailan mahkamah, dan tidak menolak potensi untuk diberhentikan dalam panggilan dengan pekerja Twitter pada bulan Jun.

– Matt Egan dari CNN menyumbang kepada laporan ini.We want to thank the writer of this article for this remarkable material

Saham Twitter jatuh selepas laporan mengatakan pentadbir Biden menimbang semakan keselamatan usaha Musk | Perniagaan CNN


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/