Saintis data Elon Musk sendiri tidak dapat menemui banyak bot di Twitter, dan dia menyembunyikan maklumat penting itu, kata syarikat itu

  • Twitter mengatakan Elon Musk telah dibentangkan minggu lalu dengan analisisnya sendiri mengenai “bot” atau akaun palsu.
  • Firma data pilihannya mendapati bot adalah sekitar 5% hingga 11%, kata pasukan undang-undang Twitter.
  • Musk telah mendakwa pada masa lalu bahawa sekurang-kurangnya 20% daripada akaun Twitter adalah bot.

Elon Musksaintis data sendiri gagal menemui banyak “bot” di Twitter, dan pastinya jauh di bawah anggaran awam jutawan itu, menurut peguam untuk syarikat media sosial itu.

Sehari sebelum Musk menghantar surat pertamanya kepada eksekutif Twitter menamatkan perjanjiannya untuk memperoleh syarikat itu untuk $44 bilion, dua firma yang diupahnya untuk menganalisis data pengguna Twitter besar-besaran melaporkan anggaran bot mereka sendiri pada Twitter. Firma Cyabra memberitahu Musk ia menganggarkan Twitter mungkin mempunyai 11% bot atau akaun palsu. Firma lain CounterAction berkata analisisnya menghasilkan 5.3% bot, kata peguam untuk Twitter semasa pendengaran pada hari Selasa.

Itu sangat berbeza daripada anggaran Musk. Beliau berkata pada Mei di Twitter bahawa akaun palsu atau spam di platform itu boleh jadi “jauh” lebih tinggi daripada 20%. Dalam surat penamatannya, Musk berkata dia menarik diri daripada perjanjian itu kerana bot pada platform itu “lebih tinggi” daripada anggaran 5% yang dimiliki Twitter. didedahkan secara terbuka. Twitter telah menyaman untuk memaksanya menyelesaikan pemerolehan dan kes itu menuju ke mahkamah di Delaware pada bulan Oktober.

Kedua-dua penemuan oleh firma pilihan Musk adalah “sangat sejajar dengan tuntutan Twitter,” kata seorang peguam untuk syarikat itu. “Tiada analisis ini dari jauh menyokong apa yang Encik Musk beritahu pihak Twitter dan memberitahu dunia dalam surat penamatan yang dia berkhidmat pada 8 Julai.”

Peguam Twitter terus menuduh pasukan undang-undang Musk sengaja menahan data semasa pertempuran mahkamah, mengatakan mereka baru sahaja dapat melihat dokumen itu pada hari Selasa, walaupun mencarinya sejak hari-hari awal tuntutan mahkamah.

“Sekiranya terdapat sebarang analisis yang wujud yang benar-benar menyokong apa yang Encik Musk memberitahu Twitter dan memberitahu dunia, mereka pastinya belum dihasilkan dalam penemuan dalam kes ini,” tambah peguam itu semasa perbicaraan.

Ini mungkin hujah yang tidak masuk akal kerana 11% bot masih jauh lebih tinggi daripada anggaran Twitter sendiri. Pasukan undang-undang Musk enggan mengulas.

Musk’s hujah utama kerana menolak perjanjian itu telah tertumpu pada dakwaannya bahawa Twitter sengaja mengelirukan beliau, pelabur dan orang ramai tentang bilangan akaun sahih pada platformnya, atau yang dikendalikan oleh seorang pengguna manusia. Musk mendakwa ini sebagai penipuan dan membenarkannya meninggalkan pemerolehan itu tanpa kos. Awal bulan ini, jutawan meminda saman balasnya terhadap Twitter untuk memasukkan tuntutan baharu berdasarkan pendedahan pemberi maklumat bekas ketua keselamatan di syarikat media sosial, Pieter “Mudge” Zatko.

Antara dakwaan baharu ialah Twitter tidak mematuhi dekri persetujuan 2011 dengan FTC berkenaan keselamatan datanya dan ia tidak memegang lesen harta intelek yang sesuai untuk beberapa kerja pembelajaran mesin yang penting. Musk kini mengatakan bahawa isu-isu ini juga membolehkannya menarik diri sepenuhnya dari perjanjian itu. Pakar undang-undang tidak yakin bahawa mana-mana dakwaan Musk adalah cukup kuat untuk memenangi kes ini.

Twitter telah mengatakan bahawa ia menyiasat dan menangani semua dakwaan Zatko apabila dia membangkitkannya sepanjang tahun bekerja di syarikat itu, dan ia kini sedang mencari sebarang hubungan antara Zatko dan Musk atau penasihatnya.

Walaupun spekulasi berterusan bahawa penyelesaian di luar mahkamah boleh berlaku antara kedua-dua pihak, kes itu masih dijadualkan untuk perbicaraan lima hari bermula 17 Okt.

Adakah anda pekerja teknologi atau seseorang yang mempunyai cerapan untuk dikongsi? Hubungi Kali Hays di khays@insider.com, pada apl pemesejan selamat Isyarat di 949-280-0267, atau melalui DM Twitter di @hayskali. Jangkau menggunakan peranti bukan berfungsi.

Hubungi Grace Kay di gkay@insider.com.We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Saintis data Elon Musk sendiri tidak dapat menemui banyak bot di Twitter, dan dia menyembunyikan maklumat penting itu, kata syarikat itu


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/