Salah satu dana lindung nilai kripto yang paling menonjol baru sahaja gagal membayar pinjaman $670 juta

Bitcoin meningkat kepada rekod tertinggi hampir $69,000 pada kemuncak kegilaan crypto 2021. Pada tahun 2022, ia dipindahkan ke arah yang bertentangan.

Nurphoto | Imej Getty

Dana lindung nilai kripto terkemuka Three Arrows Capital telah gagal membayar pinjaman bernilai lebih daripada $670 juta. Pembrokeran aset digital Voyager Digital mengeluarkan notis pada pagi Isninmenyatakan bahawa dana itu gagal membayar balik pinjaman sebanyak $350 juta dalam stablecoin yang ditambat dolar AS, USDCdan 15,250 bitcoinbernilai kira-kira $323 juta pada harga hari ini.

Masalah kesolvenan 3AC berlaku selepas berminggu-minggu kegawatan dalam pasaran kripto, yang telah memadamkan ratusan bilion dolar dalam nilai. Bitcoin dan eter kedua-duanya didagangkan lebih rendah sedikit dalam 24 jam yang lalu, walaupun berada di paras tertinggi sepanjang masa. Sementara itu, keseluruhan had pasaran kripto berada pada kira-kira $950 bilion, turun daripada sekitar $3 trilion pada kemuncaknya pada Nov. 2021.

Voyager berkata ia berhasrat untuk meneruskan pemulihan daripada 3AC (Modal Anak Panah Tiga). Sementara itu, broker itu menekankan bahawa platform terus beroperasi dan memenuhi pesanan dan pengeluaran pelanggan. Jaminan itu berkemungkinan merupakan percubaan untuk menahan ketakutan terhadap penularan melalui ekosistem crypto yang lebih luas.

“Kami bekerja dengan tekun dan pantas untuk mengukuhkan kunci kira-kira kami dan mengejar pilihan supaya kami dapat terus memenuhi permintaan kecairan pelanggan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Voyager Stephen Ehrlich.

Sehingga Jumaat, Voyager berkata ia mempunyai kira-kira $137 juta dalam dolar AS dan memiliki aset kripto. Syarikat itu juga menyatakan bahawa ia mempunyai akses kepada wang tunai $200 juta dan revolver USDC, serta revolver 15,000 bitcoin ($318 juta) daripada Alameda Ventures.

Minggu lepas, Alameda (firma perdagangan kuantitatif pengasas FTX Sam Bankman-Fried) memberikan pembiayaan $500 juta kepada Voyager Digital, pembrokeran crypto. Voyager telah pun menarik $75 juta daripada barisan kredit itu.

“Kemungkiran 3AC tidak menyebabkan keingkaran dalam perjanjian dengan Alameda,” kata kenyataan itu.

CNBC tidak segera menerima komen daripada 3AC.

Bagaimanakah 3AC sampai ke sini?

Three Arrows Capital telah ditubuhkan pada 2012 oleh Zhu Su dan Kyle Davies.

Zhu terkenal dengan pandangannya yang sangat yakin tentang bitcoin. Beliau berkata tahun lepas mata wang kripto terbesar di dunia boleh bernilai $2.5 juta setiap syiling. Tetapi pada bulan Mei tahun ini, sebagai pasaran crypto mula kehancurannyaZhu berkata di Twitter bahawa “tesis harga supercyclenya adalah salah.”

Permulaan baru yang dipanggil “musim sejuk crypto” telah menjejaskan projek mata wang digital dan syarikat secara menyeluruh.

Masalah Three Arrow Capital nampaknya bermula awal bulan ini selepas Zhu menghantar tweet mesej yang agak samar bahawa syarikat itu “dalam proses berkomunikasi dengan pihak yang berkaitan” dan “komitmen sepenuhnya untuk menyelesaikannya.”

Tiada susulan tentang isu khusus itu.

Tetapi Masa kewangan melaporkan selepas tweet bahawa pemberi pinjaman kripto yang berpangkalan di AS BlockFi dan Genesis membubarkan beberapa jawatan 3AC, memetik orang yang biasa dengan perkara itu. 3AC telah meminjam daripada BlockFi tetapi tidak dapat memenuhi panggilan margin.

Panggilan margin ialah situasi di mana pelabur perlu melakukan lebih banyak dana untuk mengelakkan kerugian pada perdagangan yang dibuat dengan wang tunai yang dipinjam.

Kemudian apa yang dipanggil algoritma stablecoin terraUSD dan yang kakak token luna rebah.

3AC mempunyai pendedahan kepada Luna dan mengalami kerugian.

“Situasi Terra-Luna membuatkan kami tidak sedarkan diri,” kata pengasas bersama 3AC Davies kepada jurnal dinding jalan dalam temu bual awal bulan ini.

Risiko berjangkit?

Three Arrows Capital masih menghadapi masalah kredit yang diburukkan lagi oleh tekanan berterusan ke atas harga mata wang kripto. Bitcoin berlegar sekitar paras $21,000 pada hari Isnin dan turun kira-kira 53% tahun ini.

Sementara itu, Rizab Persekutuan AS telah memberi isyarat kenaikan kadar faedah selanjutnya dalam usaha untuk mengawal inflasi yang berleluasa, yang telah menghilangkan wap daripada aset yang lebih berisiko.

3AC, yang merupakan salah satu dana lindung nilai tertumpu kripto terbesar, telah meminjam sejumlah besar wang daripada pelbagai syarikat dan melabur dalam beberapa projek aset digital yang berbeza. Itu telah mencetuskan kebimbangan penularan selanjutnya di seluruh industri.

“Isunya ialah nilai mereka [3AC’s] aset juga telah menurun secara besar-besaran dengan pasaran, jadi secara keseluruhannya, bukan petanda yang baik,” Vijay Ayyar, naib presiden pembangunan korporat dan antarabangsa di bursa crypto Luno, memberitahu CNBC.

“Apa yang perlu dilihat ialah sama ada masih ada pemain besar yang terdedah kepada mereka, yang boleh menyebabkan penularan selanjutnya.”

Sudah, beberapa firma crypto menghadapi krisis kecairan kerana kemerosotan pasaran. Bulan ini, firma pinjaman Celsius, yang menjanjikan hasil yang sangat tinggi kepada pengguna untuk mendepositkan mata wang digital mereka, menjeda pengeluaran untuk pelanggan, memetik “keadaan pasaran yang melampau.”

Seorang lagi pemberi pinjaman kripto, Babel Finance, berkata bulan ini bahawa ia “menghadapi tekanan kecairan luar biasa” dan menghentikan pengeluaran.

— Ryan Browne dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

We would like to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Salah satu dana lindung nilai kripto yang paling menonjol baru sahaja gagal membayar pinjaman $670 juta


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/