Sam Bankman-Fried’s Alameda secara senyap-senyap menggunakan dana pelanggan FTX tanpa menimbulkan loceng penggera, kata sumber

Tom Williams | CQ-Roll Call, Inc. | Imej Getty

Firma perdagangan kuantiti yang diasaskan Sam Bankman-Fried dapat menggunakan dana pelanggan secara senyap-senyap daripada pertukaran FTXnya dengan cara yang berada di bawah radar pelabur, pekerja dan juruaudit dalam proses itu, menurut sumber.

Cara mereka melakukannya adalah dengan menggunakan berbilion-bilion daripada pengguna FTX tanpa pengetahuan mereka, kata sumber itu.

Alameda Research, dana yang dimulakan oleh Bankman-Fried, meminjam berbilion-bilion dana pelanggan daripada bursa pengasasnya, FTX, menurut sumber yang biasa dengan operasi syarikat, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana butirannya adalah sulit.

Pertukaran kripto secara drastik meremehkan jumlah FTX yang diperlukan untuk disimpan jika seseorang ingin mengeluarkan wang, menurut sumber itu. Platform dagangan dikehendaki oleh pengawal selia mereka untuk memegang wang yang mencukupi untuk memadankan jumlah deposit pelanggan. Mereka memerlukan kusyen yang sama, jika tidak lebih, sekiranya pengguna meminjam wang untuk membuat perdagangan. Menurut sumber itu, FTX tidak mempunyai hampir cukup di tangan.

Pelanggan terbesarnya, menurut sumber, ialah dana lindung nilai Alameda. Dana itu sebahagiannya dapat menutup aktiviti ini kerana aset yang didagangkan tidak pernah menyentuh kunci kira-kiranya sendiri. Daripada memegang sebarang wang, ia meminjam berbilion-bilion daripada pengguna FTX, kemudian memperdagangkannya, kata sumber itu.

Tiada satu pun perkara ini didedahkan kepada pelanggan, untuk pengetahuan CNBC. Secara umum, mencampurkan dana pelanggan dengan rakan niaga dan memperdagangkannya tanpa persetujuan yang jelas, menurut undang-undang sekuriti AS, adalah haram. Ia juga melanggar syarat perkhidmatan FTX. Sam Bankman-Fried enggan mengulas mengenai dakwaan menyeleweng dana pelanggan, tetapi berkata pemfailan kebankrapannya baru-baru ini adalah hasil daripada isu dengan kedudukan dagangan yang dileveraj.

Baca lebih lanjut mengenai teknologi dan kripto daripada CNBC Pro

“Kedudukan margin mendapat pukulan besar,” kata Bankman-Fried kepada CNBC.

Dalam membuat beberapa dagangan berleveraj ini, dana kuantiti menggunakan mata wang kripto yang dicipta oleh bursa yang dipanggil FTT sebagai cagaran. Dalam perjanjian pinjaman, cagaran lazimnya adalah ikrar peminjam untuk mendapatkan pembayaran balik. Ia selalunya dolar, atau sesuatu yang lain yang bernilai — seperti hartanah. Dalam kes ini, sumber berkata Alameda meminjam daripada FTX, dan menggunakan mata wang kripto dalaman bursa, token FTT, untuk menyokong pinjaman tersebut. Harga token FTT merosot 75% dalam sehari, menjadikan cagaran tidak mencukupi untuk menampung dagangan.

Pada minggu lalu, FTX telah terhempas daripada kuasa mata wang kripto bernilai $32 bilion, menjadi muflis. Garis kabur antara FTX dan Alameda Research mengakibatkan krisis kecairan yang besar bagi kedua-dua syarikat. Bankman-Fried meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif FTX dan berkata Alameda Research akan ditutup. Syarikat itu telah berkata begitu mengalih keluar dagangan dan pengeluarandan memindahkan aset digital ke luar talian selepas a disyaki $477 juta hack.

Apabila ditanya mengenai garis kabur antara syarikatnya pada bulan Ogos, Bankman-Fried menafikan sebarang konflik kepentingan dan berkata FTX ialah “sekeping infrastruktur pasaran yang neutral.”

“Saya meletakkan banyak kerja sejak beberapa tahun kebelakangan ini untuk cuba menghapuskan konflik kepentingan di sana,” kata Bankman-Fried yang berusia 30 tahun kepada CNBC dalam satu temu bual. “Saya tidak menjalankan Alameda lagi. Saya tidak bekerja untuk itu, tiada satu pun FTX melakukannya. Kami mempunyai kakitangan yang berasingan — kami tidak mahu mendapat layanan istimewa. Kami mahu sebaik mungkin, untuk melayan semua orang secara adil. “

Dagangan margin

Sebahagian daripada isu itu, menurut sumber yang sama, ialah laman web FTX bagi dagangan leverage dan margin yang rumit. Ia”margin tempat” ciri dagangan membolehkan pengguna meminjam daripada pelanggan lain pada platform. Contohnya, jika pelanggan mendepositkan satu bitcoin mereka boleh meminjamkannya kepada pengguna lain dan memperoleh hasil daripadanya.

Tetapi setiap kali aset dipinjam, FTX menolak aset yang dipinjam daripada apa yang diperlukan untuk disimpan dalam dompetnya untuk memadankan deposit pelanggan, kata sumber. Dalam situasi biasa, dompet pertukaran perlu sepadan dengan apa yang pelanggan deposit. Tetapi disebabkan amalan ini, aset tidak disandarkan satu sama lain dan syarikat itu memandang rendah jumlah yang mereka terhutang kepada pelanggan.

Firma perdagangan Alameda juga dapat memanfaatkan ciri margin spot ini. Sumber mengatakan Alameda dapat meminjam dana pelanggan, pada asasnya secara percuma.

Sumber itu menjelaskan bahawa Alameda boleh menyiarkan token FTT yang dipegangnya sebagai cagaran dan meminjam dana pelanggan. Walaupun FTX mencipta lebih banyak token FTT, ia tidak akan menurunkan nilai syiling kerana syiling ini tidak pernah berjaya masuk ke pasaran terbuka. Akibatnya, token ini mengekalkan nilai pasarannya, membolehkan Alameda meminjam terhadapnya – pada dasarnya menerima wang percuma untuk berdagang.

FTX telah dapat mengekalkan corak ini selagi ia mengekalkan harga FTT dan tidak berlaku banjir pengeluaran pelanggan di bursa. Pada minggu sebelum pemfailan kebankrapan, FTX tidak mempunyai aset yang mencukupi untuk memadankan pengeluaran pelanggan, kata sumber itu.

Juruaudit luar mungkin terlepas percanggahan ini kerana aset pelanggan adalah item luar kunci kira-kira, dan oleh itu, tidak akan dilaporkan pada penyata kewangan FTX, kata sumber itu.

Itu semua runtuh minggu lepas.

CoinDesk dilaporkan bahawa majoriti kunci kira-kira Alameda terdiri daripada token FTT, menggoyahkan keyakinan pengguna dan pelabur. Changpeng Zhao (CZ), Ketua Pegawai Eksekutif salah satu pesaing terbesarnya, Binance, secara terbuka mengancam untuk menjual token FTTnya di pasaran terbuka, menjatuhkan harga FTT.

Rangkaian peristiwa ini mencetuskan larian di bursa, dengan pelanggan mengeluarkan kira-kira $5 bilion sebelum FTX menjeda pengeluaran. Apabila pelanggan pergi untuk mengeluarkan wang mereka, FTX tidak mempunyai dana, kata sumber.

‘Tiada siapa yang melihat ini datang’

Bekas pekerja juga memberitahu CNBC bahawa maklumat kewangan yang mereka dapat akses tentang syarikat itu adalah tidak tepat akibat kaedah perakaunan ini. CNBC menyemak tangkapan skrin data kewangan FTX yang menurut sumber diambil minggu lepas. Walaupun syarikat itu muflis pada masa itu, seorang bekas pekerja mengatakan data itu secara salah mencadangkan walaupun semua pelanggan mengeluarkan dana mereka, FTX masih akan mempunyai lebih daripada satu bilion dolar.

Tiga sumber yang biasa dengan syarikat itu memberitahu CNBC bahawa mereka telah dibutakan oleh tindakan syarikat itu dan, untuk pengetahuan mereka, hanya kohort kecil yang tahu bahawa deposit pelanggan telah disalahgunakan. Pekerja berkata dalam beberapa kes, simpanan nyawa mereka terikat pada FTX.

“Kami hanya terkejut dan hancur,” kata pekerja FTX semasa. “Saya rasa seperti berada dalam filem yang ditayangkan dalam masa nyata. Tiada siapa yang melihatnya.”

Akibat tindak balas orang ramai yang FTX telah hadapi berhubung dana yang hilang ini, pekerja yang mengatakan mereka sama hancurnya dengan pelanggan kini menghadapi kesukaran kewangan, gangguan yang mengelilingi penglibatan mereka dengan syarikat dan menjejaskan prospek pekerjaan masa hadapan.

“Kami tidak percaya bagaimana kami dikhianati,” kata seorang bekas pekerja.

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Sam Bankman-Fried’s Alameda secara senyap-senyap menggunakan dana pelanggan FTX tanpa menimbulkan loceng penggera, kata sumber


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/