Satu lagi kenaikan kadar faedah akan datang daripada Rizab Persekutuan: Begini cara ia boleh menjejaskan anda

Minggu ini, yang Rizab Persekutuan berkemungkinan akan menaikkan kadar sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan untuk kali ketiga berturut-turut dalam usaha untuk meredakan kos sara hidup yang tinggi.

Bank pusat AS telah menaikkan kadar faedah empat kali tahun ini, dengan jumlah 2.25 mata peratusan.

Pegawai Fed telah “mengisytiharkan inflasi sebagai ‘musuh awam No. 1,'” kata Mark Hamrick, penganalisis ekonomi kanan di Bankrate.com.

“Mereka mahu membawa kadar penanda aras mereka ke dalam wilayah yang terhad dan menahannya di sana untuk lebih lama menunggu apa yang Pengerusi Jerome Powell katakan mesti menjadi ‘bukti yang meyakinkan bahawa inflasi sedang bergerak ke bawah,'” katanya. “Kami kekal jauh dari destinasi itu.”

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
5 cara berjimat di tengah-tengah rekod inflasi harga makanan
Lebih ramai rakyat Amerika menggunakan perkhidmatan beli sekarang, bayar kemudian
Langkah-langkah ini boleh membantu anda menangani hutang kad kredit yang menimbulkan tekanan

Kadar dana persekutuan, yang ditetapkan oleh bank pusat, ialah kadar faedah di mana bank meminjam dan memberi pinjaman kepada satu sama lain semalaman. Walaupun itu bukan kadar yang dibayar pengguna, langkah Fed masih mempengaruhi kadar yang mereka lihat setiap hari pada perkara seperti pinjaman pelajar swasta dan kad kredit.

Kenaikan kadar yang akan datang akan sepadan dengan kenaikan kadar utama dan serta-merta menghantar kos pembiayaan yang lebih tinggi untuk pelbagai jenis pinjaman pengguna.

“Pada bila-bila masa pengguna meminjam, mereka bergantung kepada kadar faedah,” kata Tomas Philipson, seorang profesor kajian dasar awam di Universiti Chicago dan bekas pemangku pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Rumah Putih, sama ada untuk “perumahan, kereta atau peralatan.” .”

Kenaikan kadar boleh bermakna untuk anda

Berikut ialah pecahan beberapa cara utama kenaikan kadar boleh memberi kesan kepada anda, dari segi cara ia boleh menjejaskan kad kredit, pinjaman kereta, gadai janji, hutang pelajar dan deposit simpanan anda.

1. Kad kredit

D3sign | Detik | Imej Getty

Sejak kebanyakan kad kredit mempunyai kadar berubah-ubah, terdapat sambungan langsung ke penanda aras Fed. Apabila kadar dana persekutuan meningkat, kadar utama juga meningkat, dan kadar kad kredit mengikutinya.

Kadar peratusan tahunan kini hampir 18%, secara purata, iaitu rekod sepanjang masamenurut Ted Rossman, penganalisis industri kanan di CreditCards.com.

Selanjutnya, hampir separuh daripada pemegang kad kredit membawa hutang kad kredit dari bulan ke bulan, menurut a Laporan Bankrate.com.

“Hutang kad kredit mudah masuk dan sukar untuk keluar,” kata Rossman. “Inflasi yang tinggi dan kadar faedah yang meningkat menjadikannya lebih sukar.”

Jika Fed mengumumkan kenaikan 75 mata asas seperti yang dijangkakan, pengguna dengan hutang kad kredit akan membelanjakan tambahan $5.3 bilion atas minat tahun ini sahaja, menurut analisis baharu oleh WalletHub.

2. Gadai janji

Gadai janji kadar boleh laras dan garis kredit ekuiti rumah juga dipatok pada kadar utama, tetapi kadar gadai janji 15 tahun dan 30 tahun adalah tetap dan terikat dengan hasil Perbendaharaan dan ekonomi. Namun, sesiapa yang membeli-belah untuk rumah baharu telah kehilangan kuasa beli yang besar, sebahagiannya disebabkan oleh inflasi dan pergerakan dasar Fed.

Seiring dengan ikrar bank pusat untuk kekal tegas terhadap inflasi, kadar faedah purata bagi gadai janji kadar tetap 30 tahun mencecah 6% buat kali pertama sejak Kemelesetan Besar, dua kali ganda berbanding setahun yang lalu, menurut data terkini daripada Persatuan Jurubank Gadai Janji.

Akibatnya, permintaan pembeli rumah untuk gadai janji telah menurun hampir satu pertiga sejak tahun lepas dan lebih sedikit peminjam boleh mendapat manfaat daripada pembiayaan semula.

Memandangkan kenaikan kadar yang akan datang sebahagian besarnya dibakar dalam kadar gadai janji, pembeli rumah akan membayar kira-kira $30,600 lebih faedah sekarang, dengan mengandaikan kadar tetap 30 tahun pada purata pinjaman rumah sebanyak $409,100, menurut Analisis WalletHub.

3. Pinjaman kenderaan

Westend61 | Westend61 | Imej Getty

Walaupun pinjaman kereta adalah tetap, pembayaran semakin besar kerana harga untuk semua kereta meningkat bersama-sama dengan kadar faedah pinjaman baru, jadi jika anda merancang untuk membeli sebuah keretaanda akan berbelanja lebih banyak pada bulan-bulan akan datang.

Tindakan Fed seterusnya boleh menaikkan kadar faedah purata bagi pinjaman kereta baharu melepasi 6%, walaupun pengguna dengan skor kredit yang lebih tinggi mungkin boleh mendapatkan syarat pinjaman yang lebih baik.

“Pembelian automatik ialah item tiket besar di mana kadar faedah penting,” kata Ivan Drury, pengarah pandangan Edmunds. “Mereka boleh membuat atau memecahkan perjanjian, dan kadar faedah yang meningkat dengan mudah boleh mendorong ramai pengguna melepasi zon selesa mereka untuk pembayaran bulanan.”

Membayar kadar peratusan tahunan sebanyak 6% dan bukannya 5% akan menyebabkan pengguna menanggung kos $1,348 lebih dalam faedah sepanjang tempoh pinjaman kereta $40,000, 72 bulan, menurut data dari Edmunds.

4. Pinjaman pelajar

Kadar faedah pinjaman pelajar persekutuan yang diambil untuk tahun akademik 2022-2023 sudah meningkat kepada 4.99%, meningkat daripada 3.73% tahun lepas dan 2.75% pada 2020-2021. Ia tidak akan berganjak sehingga musim panas akan datang: Kongres menetapkan kadar untuk pinjaman pelajar persekutuan setiap Mei untuk tahun akademik akan datang berdasarkan kadar Perbendaharaan 10 tahun. Kadar baharu itu berkuat kuasa pada bulan Julai.

Pinjaman pelajar swasta mungkin mempunyai kadar tetap atau kadar berubah yang terikat dengan Libor, kadar bil perdana atau Perbendaharaan – dan ini bermakna, apabila Fed menaikkan kadar, peminjam tersebut juga akan membayar lebih dalam faedah. Walau bagaimanapun, berapa banyak lagi yang akan berbeza dengan penanda aras.

Pada masa ini, purata kadar tetap pinjaman pelajar swasta boleh berkisar antara 3.22% hingga 13.95% dan 1.29% hingga 12.99% untuk kadar berubah-ubah, menurut Bankrate. Seperti pinjaman kereta, ia juga berbeza-beza berdasarkan skor kredit anda.

Sudah tentu, sesiapa yang mempunyai hutang pendidikan sedia ada harus menyemak sama ada mereka berada layak untuk pengampunan pinjaman pelajar persekutuan.

5. Akaun simpanan

Tanja Ivanova | Detik | Imej Getty

Sebaliknya, kadar faedah pada akaun simpanan semakin meningkat selepas kenaikan kadar berturut-turut.

Walaupun Fed tidak mempunyai pengaruh langsung ke atas kadar deposit, mereka cenderung dikaitkan dengan perubahan dalam sasaran kadar dana persekutuan dan kadar akaun simpanan di beberapa bank runcit terbesaryang berada berhampiran dasar batu sejak itu permulaan wabakpada masa ini sehingga 0.13%, secara purata.

Terima kasih, sebahagiannya, untuk mengurangkan perbelanjaan overhed, kadar akaun simpanan dalam talian yang paling berjaya adalah setinggi 2.5%, jauh lebih tinggi daripada kadar purata daripada bank tradisional.

Apabila bank pusat meneruskan kitaran kenaikan kadarnya, hasil ini akan terus meningkat juga. Namun, sebarang wang yang memperoleh pendapatan kurang daripada kadar inflasi kehilangan kuasa beli dari semasa ke semasa.

Langgan CNBC di YouTube.

We want to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Satu lagi kenaikan kadar faedah akan datang daripada Rizab Persekutuan: Begini cara ia boleh menjejaskan anda


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/