Satu lagi kenaikan kadar yang besar akan datang. berbuih. bilas. Ulang | Perniagaan CNN

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita CNN Business’ Before the Bell. Bukan pelanggan? Anda boleh mendaftar di sini.


New York
Perniagaan CNN

The Mesyuarat Rizab Persekutuan akan datang pada hari Rabu akan menjadi satu untuk buku sejarah. Fed sama ada akan menaikkan kadar sebanyak tiga perempat mata untuk kali ketiga berturut-turut, kepada 3%, atau ia akan menaikkannya dengan satu mata peratusan penuh yang belum pernah berlaku sebelum ini kepada 3.25%.

Tetapi apa yang berlaku selepas itu adalah tekaan sesiapa sahaja.

Wall Street dibahagikan sama ada Fed akan mengekalkan kadar kenaikan secara agresif pada bulan November, atau jika tekanan inflasi akan cukup sejuk untuk membolehkan bank pusat memperlahankan sedikit.

Oleh itu, ramalan pakar untuk kadar jangka pendek utama Fed selepas mesyuarat November berkisar antara 3.5% hingga 4%. Tinjauan adalah lebih suram untuk bulan Disember, dengan ahli ekonomi meramalkan kadar boleh serendah 3.75% atau setinggi 4.5%.

The masalah besar yang dihadapi oleh Fed: Ekonomi nampaknya masih berjalan terlalu panas untuk citarasanya. Inflasi sudah pasti masalah utama, tetapi pasaran kerja adalah kuat, pengguna masih berbelanja pada klip yang sihat dan harga perumahan kekal tinggi walaupun telah berlaku a lonjakan yang ketara dalam kadar gadai janji.

“Data ini berkemungkinan akan menggalakkan Fed untuk terus kekal dalam keadaan melampau tetapi juga meningkatkan kemungkinan bahawa lambat laun mereka akan membuat kesilapan dasar dengan mengetatkan keadaan kewangan terlalu banyak untuk melawan inflasi,” kata Timothy Chubb, ketua pegawai pelaburan di Girard, dalam satu laporan.

Dalam erti kata lain, kenaikan kadar Fed akhirnya boleh menyebabkan ekonomi menjadi lebih tenang daripada yang bank pusat mahukan.

Terlalu banyak kenaikan kadar yang besar berisiko “menghantar ekonomi ke dalam kemelesetan sederhana,” kata Chubb. Tetapi dia tidak meramalkan kejatuhan ekonomi yang besar seperti 2008. Ia lebih berkemungkinan “kepelbagaian kemelesetan 2001, hasil yang paling tidak buruk seterusnya daripada pendaratan lembut yang tidak mungkin.”

Walaupun ekonomi mengelak kemelesetan besar, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat bahawa pasaran saham – yang telah mengalami tahun 2022 yang suram – mungkin mengalami kesakitan yang lebih berpanjangan.

Pelabur tidak tahu di mana kadarnya mungkin pada pertengahan tahun depan, kerana ramalan untuk Julai 2023 berkisar dari rendah 3.25% hingga kemuncak 5%. Lebih-lebih lagi, bank pusat lain, terutamanya Bank Pusat Eropah, berkemungkinan akan meningkatkan kadar dan saiz kenaikan kadar juga. Itu mungkin akan membawa kepada lebih banyak turun naik pasaran.

“Bank pusat utama masih mempunyai kerja untuk dilakukan terhadap inflasi, termasuk Fed dan ECB. Kebimbangan kemelesetan memberikan latar belakang yang lebih lemah untuk aset risiko global, dan prospek global kekal tidak menentu secara luar biasa,” kata Luigi Speranza, ketua ekonomi dan ketua global BNP Paribas Markets 360, dalam satu laporan.

Speranza berkata kemelesetan di Eropah “tidak dapat dielakkan.” Dan walaupun ia mungkin tidak “mendalam,” Speranza berpendapat ia akan “berpanjangan.” Bagi AS, beliau berkata “unjuran makro kelihatan kurang negatif berbanding di Eropah” tetapi “dasar yang mengehadkan dan pertumbuhan di bawah aliran diperlukan untuk menjinakkan inflasi.”

Ini semua menjadi kebangkitan biadap bagi pelabur, yang berharap pengerusi Fed Jerome Powell akhirnya boleh memotong sayap inflasinya dan mula mengepak lebih seperti merpati dasar monetari.

Tetapi melainkan kadar kenaikan harga pengguna mula menyejuk dengan lebih cepat dan mendadak dalam beberapa bulan akan datang, Fed tidak akan dapat memperlahankan kadar kenaikan kadar dalam masa terdekat. Dan lupakan tentang jangkaan untuk Fed dapat berhenti seketika pada 2023 dan mula memberi isyarat pemotongan kadar akhirnya.

Fed, seperti yang Powell suka katakan, bergantung kepada data. Dan setakat ini, nampaknya semua data menunjukkan lebih banyak kenaikan dan kadar itu akan kekal lebih tinggi untuk lebih lama.

“Pertemuan ini akan menjadi sangat penting berdasarkan semua data terkini,” kata Roger Aliaga-Díaz, ketua ekonomi Amerika dan ketua pembinaan portfolio untuk Vanguard. “Masih terlalu awal untuk bercakap tentang pivot.”

Kemelesetan Besar mungkin telah berlaku hampir lima belas tahun yang lalu, tetapi penggubal undang-undang masih memantau dengan teliti bank-bank AS terkemuka untuk memastikan firma-firma ini kekal sihat dari segi kewangan — dan juga bertindak secara bertanggungjawab.

Ketua Pegawai Eksekutif tujuh pemberi pinjaman terbesar Amerika akan hadir di hadapan Jawatankuasa Dewan mengenai Perkhidmatan Kewangan pada hari Rabu dan sekali lagi di hadapan jawatankuasa perbankan Senat pada hari Khamis. Tajuk sidang Dewan? “Memegang Megabanks Bertanggungjawab: Pengawasan Bank Pengguna Terbesar Amerika yang Menghadapi.”

JPMorgan Chase

(JPM)
Ketua Pegawai Eksekutif Jamie Dimon, Citi’s

(C)
Jane Fraser dan Bank of America

(BAC)
ketua Brian Moynihan akan memberi keterangan dan tertakluk kepada soalan daripada Kongres. Ketua Pegawai Eksekutif Wells Fargo

(WFC)
Truist

(TFC)
PNC

(PNC)
dan US Bancorp

(USB)
juga akan hadir.

Macam-macam soalan yang mungkin timbul: Adakah bank, yang telah membina rizab sejak beberapa tahun kebelakangan ini, mempunyai kusyen kewangan yang mencukupi untuk menangani kemungkinan peningkatan kenakalan dan mungkir sekiranya pengguna tidak dapat membuat pembayaran gadai janji dan kad kredit tepat pada masanya? Apakah yang dilakukan oleh bank-bank besar untuk memerangi kebimbangan yang semakin meningkat tentang penipuan pada platform Zelle perbankan digital mereka, yang bersaing dengan PayPal

(PYPL)
Venmo dan Block

(SQ)
Apl Tunai?

Penggubal undang-undang berkemungkinan akan menjerumuskan CEO bank tentang isu lain juga, termasuk yuran, pinjaman pemangsa dan kebimbangan yang lebih meluas tentang ekonomi dan pasaran perumahan.

Isnin: Pasaran saham UK ditutup untuk pengebumian Ratu Elizabeth II; pendapatan daripada AutoZone

(AZO)

Selasa: Permulaan perumahan AS dan permit bangunan; pendapatan daripada Stitch Fix

(SFIX)

Rabu: Keputusan kadar faedah Fed; jualan rumah sedia ada AS; pendapatan daripada General Mills

(GIS)
Lennar

(LEN)
KB Home

(KBH)
dan Trip.com

(TCOM)

Khamis: Keputusan kadar faedah Bank of England; Tuntutan pengangguran mingguan AS; pendapatan daripada Accenture

(ACN)
Restoran Darden

(DRI)
Manchester United

(MANU)
Costco

(COST)
dan FedEx

(FDX)

Jumaat: Bajet kecemasan UK untuk krisis tenaga

We would love to thank the writer of this post for this incredible web content

Satu lagi kenaikan kadar yang besar akan datang. berbuih. bilas. Ulang | Perniagaan CNN


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/